Autor Subiect: MTA cu multiple IP  (Citit de 2581 ori)

bassul

• Vizitator
MTA cu multiple IP
« : Februarie 15, 2006, 12:25:55 pm »
Cu referire la filtrarea bazata pe IP facuta de Yahoo:
http://gazduire.info/forum/viewtopic.php?t=1018

As dori sa aflu daca exista o solutie (un alt MTA, un nume de control panel?) care stie sa faca MTA-ul sa trimita mail-urile unui anumit user (care are virtual host pe un IP propriu) de pe acest IP.

Noi lucram cu exim, am gasit doar un patch (pe bani) care trimite mailurile printr-o rotatie de IP-uri.

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
  • Mesaje postate: 824
    • Vezi Profilul
    • http://www.etp.ro
MTA cu multiple IP
« Răspuns #1 : Februarie 15, 2006, 01:03:47 pm »
poti sa-ti faci si singur patch-ul ala, numai ca tre sa ai mare incredere in cunsotintele tale de programator :)

in exim.conf pui dupa driver=smtp si

interface=ALT-IP.DE.PE.MASINA-RESPECTIVA

si iti faci X exim.conf-uri, unde X= nr de ip-uri de pe masina respectiva, si pui un cron care sa le schimbe si sa dea restart la exim. Este o solutie total aiurea, dar cel putin nu dai banii pe ea :)

nu stiu daca exim.conf suporta include-uri, si daca suporta daca sunt citite la fiecare trimitere de mail, sau numai o data la exim reload. Oricum, restartarea lui exim la 10 minute nu e o solutie prea buna.

Eu am aplicat alta solutie, in special pt newsletere (care evident sunt contin multe mailuri catre yahoo)

am definite 4 A-uri identice in DNS

sa zicem

hostname   4  IN A 192.168.0.1
hostname   4  IN A 192.168.0.2
hostname   4  IN A 192.168.0.3
hostname   4  IN A 192.168.0.4

4 ala reprezinta TTL-ul, adica 4 secunde.

am 4 masini (momentan sunt masini separate fizic, in curind vor fi niste vps-uri) care sunt configurate identic, si nu au decit qmail-send pe ele.

fac relay numai pt alte servere de la mine, evident :)

clientii care trimit newsletere sunt rugati respectuos sa foloseasca trimiterea prin smtp, nu prin mail() - majoritatea folosesc phpmailer, care stie de smtp, deci nu e f. complicat.

ideea e ca pe serverele care trimit newsletere este pus un resolver care nu face caching, iar hostname.etp.ro de exemplu se rezolva round-robin. Prin urmare, pt un numar destul de mare de conexiuni la smtp, cele 4 servere care trimit mailuri sunt destul de balansate.

Solutia am aplicat-o de curind, cand m-am trezit cu 38.000 mailuri catre yahoo intr--o coada de qmail, si din 10 conexiuni la yahoo 9 dadeau fie retry fie timeout. Am estimat ca cele 38k mailuri s-ar fi trimis in fro 12 ore, ceea ce era inacceptabil. Asa, cu solutia asta, au plecat in 2 ore.

Inca mai experimentez (o alta solutie ar fi pathcuirea qmail-ului pt a rula cozi separate pe ip-uri separate), dar momentan asta functioneaza ok pana gasim altceva mai bun.

bassul

• Vizitator
MTA cu multiple IP
« Răspuns #2 : Februarie 15, 2006, 01:23:11 pm »
Multumesc pentru solutie, etp.

Totusi rotarea IP-urilor nu rezolva din cate am inteles decat problema trimiterii "batch" a listelor.

Problema reputatiei IP-ului ramane rezolvata doar partial, si intr-un final este corect ca fiecare client care primeste un IP dedicat sa nu "beneficieze" de reputatia privitor la email a clientilor gazduiti pe acelasi server, mai precis emailurile trimise de el (prin smtp cum ai spus sau eventual prin sendmail din CGI) sa fie trimise de pe IP-ul respectiv, care sa aibe reputatia pe care o merita.