Autor Subiect: E legal / bine sa ofer servicii fara sa fiu PFA/SRL/... ?  (Citit de 4423 ori)

netvista

• Webmaster
  • Mesaje postate: 839
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
E legal / bine sa ofer servicii fara sa fiu PFA/SRL/... ?
« : Februarie 16, 2006, 04:42:58 pm »
mersi bmanolea.. chiar e bun link-ul ala cu LEGEA nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerþul electronic

Citat
Art. 1 pct 3. furnizor de servicii - orice persoanã fizicã sau juridicã ce pune la dispoziþie unui numãr determinat sau nedeterminat de persoane un serviciu al societãþii informaþionale;

Art. 2 pct 6 Destinatar al serviciului sau destinatar - orice persoanã fizicã sau juridicã ce utilizeazã, în scopuri comerciale, profesionale sau de altã naturã, un serviciu al societãþii informaþionale, în special în scopul cãutãrii de informaþii sau al furnizãrii accesului la acestea;

Art.4 pct 1. Furnizarea de servicii ale societãþii informaþionale de cãtre persoanele fizice sau juridice nu este supusã nici unei autorizãri prealabile ºi se desfãºoarã în concordanþã cu principiile concurenþei libere ºi loiale, cu respectarea dispoziþiilor legale în vigoare.

cu asta deja am aflat ca hosting poate face oricine.. fie ca e persoana fizica sau juridica ! deci contrar cu ce s-a zis mai devreme pe aici.. chiar poate face oricine si nu tre sa de a socoteala altuia decat daca e vb de o ilegalitate.

bmanolea

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 61
    • Vezi Profilul
    • http://www.legi-internet.ro
« Răspuns #1 : Februarie 16, 2006, 05:14:35 pm »
Netvista, din pacate ai dreptate doar partial....
Intr-adevar orice persoana poate oferi hosting, nume de domenii, servicii de imbirligare pe net sau orice alte servicii online fara vreo autorizarea prealabila.

DAR, tot legea romana (in speta codul comercial) spune ca orice persoana care efectueaza fapte de comert este un comerciant si trebuie sa se supuna legislatiei comerciale in vigoare.
Ca atare - daca tu vinzi gazduire in mod regulat - faci fapte de comert .
Daca ai vindut o data in 5 ani, nu este fapya de comert.

Metodele recunoscute de legea romana pentru inregistrarea comerciantilor sunt :
PFA ( Persoana Fizica Autorizata )
Asociatie Familiala (AF)
sau
Societate Comerciala ( SRL, SA, SCS... )

Daca nu te incadrezi intr-una din ele esti pasibil de savirsirea de contraventii sau infractiuni - in functie de reglementare.
Dar cea mai mare problema este ca in cf cu legea fiscala daca nu oferi factura, etc ( si numai cele 3 categorii pot sa ofera asta ) inseamna ca faci evaziune fiscala si .. ajungi la ANAF - Plateste cu bani, nu cu ani :-D
http://anaf.mfinante.ro/wps/portal

Cazul tau este clar.
Dar ce facem cu cineva care are o pagina web cu trafic mediu sau mic si vinde publicitate o data la sase luni... Trebuie sa devina PFA ?

In fine - nu mai continui - oricum cred ca sunt off-topic asa ca iti propun sa continuam in sectiunea Legislatie daca este cazul.

Si reclama - http://www.legi-internet.ro
Bogdan

netvista

• Webmaster
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
« Răspuns #2 : Februarie 16, 2006, 05:28:12 pm »
Bogdane nu e nici o problema, eu te-am inteles perfect.  :wink: Am mai avut discutia asta pe forum si stiu exact la ce se rezuma, si consecintele faptelor.

Eu am inceput sa vand cand am vazut "pe pielea mea cat de bune sunt serviciile altora". Oricum iti multumesc pentru link-uri. Pana acum nu cred sa mai fi vazut asa ceva pe aici sau poate ca nu m-am uitat prea atent.  :D

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #3 : Februarie 16, 2006, 05:55:06 pm »
Ok, insa in cazul asta iti dai seama ca e greu sa fi recomandat oficial sau sa fi acceptat intr-o organizatie serioasa atata timp cat nu te supui legii (fie ca iti e frica sau nu de consecinte ... )

netvista

• Webmaster
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
« Răspuns #4 : Februarie 16, 2006, 07:11:14 pm »
@xayk: imi dau seama ca personal acum nu sunt in legalitate. nu ma poti recomanda pentru ca nu se da factura nu din alte cauze pe care nu-i poti recomanda pe altii cu firme si acte in regula.

Se dau 3 situatii mai jos:

* Insa .. exista si alta legislatie pentru cei care nu sunt rezidenti sau au resedinta in alta parte decat in Romania. Schimb prenumele, las numele si deja se schimba problema.. statul are lege si pentru asta.

** De asemenea imi dau seama ca ma pot asocia cu cineva care are firma si poate da factura pentru serviciile oferite, eu fiind cel care oricum taxez cat vreau si imi stabilesc singur pretul. am asemenea oferte si practic as putea oferii factura oricand.

*** De asemenea exista si sansa de a deschide undeva un offshore cu 50 de coco, un cont la awbs cu 19$/luna sau enom cu 100$ si treaba e cat se poate de legala.

Pentru * si *** nu trebuie sa dau socoteala nimanui. Verificarea daca se face iese garantat bine. Cei care sunt aici pe forum nu o sa stie unde si cum m-as incadra, ca nu sunt Nastase si nu vine nimeni la numarat de oua.

Avand in vedere ca, clientul habar n-are care e cetatenia si nu trebuie sa o precizez decat cand e cazul autoritatilor competente ajung sa intreb asa mai nonsalant: "Deci.. ce facem? Ne ascundem pe dupa degete si cautam nod in papura sau avem de gand sa schimbam cate ceva prin Romania asta?"

ANAF are ce are cu aia care fraudeaza cu sume mari. Asa cum s-a mai zis si inainte.. de multe ori de unu mic.. nu-i intereseaza.. ca nu consuma nimeni resurse aiurea (de multe ori nici nu vor sa le consume cu folos). Sau un alt exemplu ar fi pe okazii.ro unde unii vand telefoane si calculatoare de mii de euro saptamanal/lunar si pentru care nu platesc impozit pe venit sau ofera garantie, factura, chitanta, etc.

Mie mi-a cam sarit mustaru' ca vad ca pe aici se tot vb.. si se vb.. si se tot vb.. iar aia care stie tace si face. Asa cum altora nu le e frica sa se dea firme.. sa trimita facturi generate ca pdf si sa taxeze tva-ul va dati seama ca nu am la ora actuala nici o durere de cap mai ales ca am 0 (zero) clienti nemultumiti.

Am ajuns sa stau si sa ma intreb de ce ma chinui sa va explic ca de fapt cineva care are intentie si vointa poate face mai mult decat 10 insi care se cred in regula din punctul de vedere al actelor.

Ce mai conteaza ca unii stiu cum sa faca treaba si cum sa trateze clientul, ca doar e client (plateste si are loc rezervat in fata), cand azi poti fii firma si poti arde linistit clientii ca sunt "destui fraieri care pun botu". Am vazut destui care au venit aici sa planga ca au luat teapa. Eu macar am aruncat momeala in fata ca sa comenteze paginaweb si aboi i-am zis ce aveam de zis. Dar pana la urma urmei tot un fraier am fost si eu ca am luat si eu teapa la randul meu.

CA ATARE:
- am de gand sa finalizez catalogul acela al hosterilor din Romania imediat ce dispun de putin mai mult timp liber.
- dau inscriere libera tuturor care doresc sa se inscrie (pf si pj) si ii inscriu si pe cei care nu se inscriu astfel incat sa fie prezenti.
- in catalog se specifica oferta, data infiintarii firmei sau a site-ului pe care se ofera serviciile de hosting, logo si link-ul catre site-ul web fara alte detalii, ce trebuie sa si le afiseze fiecare singur pe site. Nu e cazul meu sa fac pe detectivul mai ales ca nu ma pasioneaza.
- imi elaborez singur pagina cu regulile de hostiquette si le pun pe site la vedere.
- va urez succes cu apti & co si ma bate gandul sa ma regrag si eu din motive de incompatibilitate de pe un forum unde am postat pana acum din pasiune si pentru ca am vrut sa fac o diferenta 366 de mesaje.

dezamagirea isi spune cuvantul..

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #5 : Februarie 16, 2006, 07:33:41 pm »
Nimeni nu a zis ca nu poti gasi cine stie ce ciudatenie de a fraieri statul insa tot fraiereala se numeste si personal nu-mi inspira mai multa incredere ...
Daca esti serios in ceea ce faci o fi greu sa-ti faci firma sau sa te faci PFA?
Daca ai de gand sa faci chestia asta pana te plictisesti, lucru care se poiate intampla oricand, atunci chiar n-are rost ...

Nu zic acuma ca toti care au firma sunt mai seriosi decat toti cei care n-au insa lucratul legal demonstreaza ca esti dispus sa faci pasul in plus pentru a acorda clientului o garantie suplimentara, oricat de efemera ar fi ea.

Repet ... daca esti dispus sa te ti serios de treaba si sa cresti numarul de clienti ... de ce sa nu intri in legalitate?

p.s.
Nu ma refer acuma neaparat la tine. Cel putin tu ai avut curajul sa spui adevarul si sa-ti susti punctul de vedere insa sunt sigur ca sunt multi care nu functioneaza legal...

Adrian Andreias

• Webmaster
  • Mesaje postate: 585
  • Elvsoft, Cluj-Napoca
    • Vezi Profilul
    • http://www.elvsoft.com/
« Răspuns #6 : Februarie 16, 2006, 07:50:34 pm »
Pe langa ce a spus xayk

Citat
"Deci.. ce facem? Ne ascundem pe dupa degete si cautam nod in papura sau avem de gand sa schimbam cate ceva prin Romania asta?"

Citat
ANAF are ce are cu aia care fraudeaza cu sume mari. Asa cum s-a mai zis si inainte.. de multe ori de unu mic.. nu-i intereseaza.. ca nu consuma nimeni resurse aiurea (de multe ori nici nu vor sa le consume cu folos). Sau un alt exemplu ar fi pe okazii.ro unde unii vand telefoane si calculatoare de mii de euro saptamanal/lunar si pentru care nu platesc impozit pe venit sau ofera garantie, factura, chitanta, etc.

Facem ceva: nu ne mai ascundem dupa deget si urmam calea legala.

Coruptia de la noi si chestiile mai grele ce se intampla nu sunt o scuza.
Romanii sunt prea obisnuiti sa-si gaseasca scuze prin comparatie. Daca fiecare si-ar face treaba lui si nu si-ar bate capul cu chestii ce nu sunt de competenta lui ar fi o evolutie.

Putem discuta separat de ouale lui Nastase, e alta poveste.

La fel, nu am nimic cu tine, o idee generala.
Din cate vad tu cel putin iti bati capul cu problema, deci esti pe calea cea buna :D. Urmatoarea oprire: camera de comert, birou unic ;)

EDIT: Parca ziceai pe undeva ca esti stundent, te costa sub un milion infiintatul + 2 mil capital social. Si toate se rezolva la biroul unic (well, in afara de 2 drumuri la banca si unul la finante dupa cazierul fiscal).
Cel putin asa era acum cativa ani.