Autor Subiect: Parteneri RNC si ce control au ei asupra domeniilor inreg...  (Citit de 9141 ori)

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
S-a stabilit ca utilizatorii finali (proprietarii de drept ai domeniilor) vor putea face modificari asupra domeniilor folosind o interfata web cu user/pass.

Avand de facut niste modificari la niste domenii .com inregistrate pt. clientii mei am observat totusi ca eu, care am inregistrat aceste domenii am o serie de facilitati: pot schimba nameserverele si datele de contact fara ca clientul meu sa primeasca vreo notificare in acest sens astfel ca pot face diverse taskuri necesare bunei finctionari a domeniilor sara a-mi implica activ clientii.

De exemplu, am avut de modificat o serie de nameservere, modificare care nu ii priveste in mod direct pe proprietarul domeniului, si am facut aceasta modificare la cateva sute de clienti fara a le trimite mesaje de a accepta codul trimis prin email ....

In cazul in care doresc sa fac update la nameserverele clientilor mei (pt. domeniile .ro) trebuie sa instiintez cateva sute bune de clienti pt. ca la randul lor sa accepte aceste modificari (o buna parte din ei probabil ca nu o sa accepte acel cod decat dupa ce acesta expira).

Ar trebui ca in versiunea de adminiistrare care se face acum sa fie prevazuta si o facilitate pt. partenerii RNC care inregistreaza domeniile, sa faca modificari domeniilor inregistrate fara acceptul expres al detinatorilor domeniului pt. a permite diverse taskuri administrative si a nu fi obligati sa trimitem sute de emailuri si eventual sa raspundem la sute de intrebari venite inapoi doar pt. a face modificari ce in mod normal nu ar necesita interventia clientului.

Imi dau seama ca in acest caz pot aparea abuzuri din partea unor parteneri, abuzuri care insa pot fi rezolvate prin alte metode (clientul poate sesiza RNC-ul si daca cererea este fondata RNC-ul poate retrage dreptul de a inregistra domenii ...).

Repet, pt. orice alte domenii decat .ro firma/resellerul care inregstreaza domeniul are drept de a face aceste modificari, eventualele probleme putand fi rezolvate pe alte cai decat interzicerea acestor modificari (exista facturi si dovezi de plata ...) si mi se pare normal ca si la .ro sa se poata face acest lucru.

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
  • Mesaje postate: 824
    • Vezi Profilul
    • http://www.etp.ro
Parteneri RNC si ce control au ei asupra domeniilor inreg...
« Răspuns #1 : Mai 11, 2004, 09:36:42 am »
vezi, daca ns-urile tale erau pe .ro, rezolvai fara sa birii clientii la cap.

la .ro exista ceea ce se cheama zone admin.
daca esti persoana de contact la ns-urile respective, poti aproba si tu modificarile.

stiu ca la .com se pot schimba inlucsiv datele personei detinatoare a domeniului.
in my opinion, this is BAD.
cum e acum la rnc e bine, dpdv al privilegiilor.
un hoster nu trebuie sa aiba acces la modificarea detinatorului domeniilor.
eu consider ca tot ce trebuie facut acum este un sitem automatizat de modificare de ns-uri, si de persoane de contact.

automatizat insemnand sa nu mai fie nevoie de interventia unui angajat al rnc-ului, care este disponibil numai in orele de lucru.

cristih

• Vizitator
« Răspuns #2 : Mai 11, 2004, 10:00:39 am »
sunt doua chestii diferite

1) modificare dns-uri si persoane de contact .RO

codul de autrentificare se transmite catre admin,tech,zone,bill si ... si acum atentie ... catre persoanele de contact ale domeniilor trecute la "nameserver" daca acestea sunt din .RO ( adica admin,tech....  de la ISP in genere )

deci poti modifica ca ISP.... rezolvata prima problema ...

2) sa fie automate fara ca sa nu verifice nimeni ...

nu se poate pentru ca romanul e "inventiv" si face o schimbare in care trece date aiurea .. gen .. cucuietii din deal ...  isi baga si scoate .. si etc.. deci verificare se va face ... chiar daca va fi offline ( dupa ce ai cerut modificarea ... daca datele sunt dubioase si nu le poti proba dar fara a exagera cu verificarile .... se schimba back...

cristih

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #3 : Mai 11, 2004, 11:59:12 am »
Citat din: "cristih"

1) modificare dns-uri si persoane de contact .RO

codul de autrentificare se transmite catre admin,tech,zone,bill si ... si acum atentie ... catre persoanele de contact ale domeniilor trecute la "nameserver" daca acestea sunt din .RO ( adica admin,tech....  de la ISP in genere )

deci poti modifica ca ISP.... rezolvata prima problema ...

cristih

Ok, ce inseamna 'persoanele de contact ale domeniilor trecute la "nameserver" daca acestea sunt din .RO' si cum pot modifica nameserverele fara sa-l oblig pe detinatorul domeniilor sa-mi dea accept la codul respectiv?

Sa zicem ca domeniile au ca nameservere ns1.cucu.ro si ns2.cucu.ro. Sa inteleg ca ns1 si ns2.cucu.ro au asociate niste adrese de email si daca doresc sa modific nameserverele domeniilor care acuma au ns1 si ns2 in ns1, ns2, ns3, si ns4 o pot face fara ca detinatorul domeniului sa mai primeasca emailurile cu codul de confirmare?

Daca da cum fac chestia asta?
(repet, schimb nameservere doar pt. a introduce redundanta nu pt. a schimba providerul deci ar trebui sa fie o chestie super usor de facut)

Cosmin

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
    • Vezi Profilul
« Răspuns #4 : Mai 11, 2004, 12:01:28 pm »
dap, exact asta inseamna.

daca blabla.ro are ns1.cucu.ro, un whois la rnc dupa cucu.ro o sa-ti spuna cine mai are voie sa accepte schimbari pt blabla.ro

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #5 : Mai 11, 2004, 12:14:51 pm »
Ok, am inteles acum ca este valabila chestia asta doar daca nameserverul este .ro
deci la nameserver ns1.cucu.ro merge dar la ns1.cucu.com nu se poate.

Daca nameserverul e .ro atunci va primi si proprietarul nameserverului un email cu codul de autentificare. E un avantaj si asta, ce se intampla insa daca trebuie sa schimb nameserverele la 500 de domenii? Voi genera request de pe situl RNC, apoximativ 5-10 persoane pt. fiecare domeniu va primi cate un email cu codul de autentificare, va trebui sa introduc 500 de coduri de autentificare, dupa care RNC-ul va trebui sa le accepte pe fiecare pe rand. Dupa ce le accepta se schimba nameserverele insa 2-3 saptamani va trebui sa vorbesc cu clientii si sa le explic ce a fost cu emailul respectiv venit de la RNC ...

Mi se pare o munca in plus, facuta aiurea (si de noi si de RNC si de clienti), si de asta am zis ca poate la versiunea urmatoare ar fi frumos sa fie prevaut ceva pt. a usura un astfel de demers.

(pt. domeniile .com se poate seta un filtru iar pt. domeniile care se incadreaza in acest filtru se pot schimba nameserverele in bloc, fara a se trimite emailuri care mai mult introduc problme decat le rezolva - e clar ca daca am acces la acel panou de control de schimbare a nameserverelor probabil ca sunt persoana autorizata sa fac aceste modificari)

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #6 : Mai 12, 2004, 12:39:24 pm »
Ce mi se pare iarasi foarte ciudat este diferentierea asta intre nameservere .ro si "restul lumii". Logic nu ar trebui sa fie nici o diferenta si totul ar trebui sa functioneze la fel indiferent daca nameserverele sunt .ro sau .com sau .whatever

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
    • Vezi Profilul
« Răspuns #7 : Mai 12, 2004, 12:46:43 pm »
esti circotash
diferenta este n favoarea .ro-urilor zic eu.
daca s-ar scoate posibilitatea de a aproba o shcimbare ca zone-admin, ar fi mai rau.

io zic ca asa cum e acum e bine. ar fi bine daca ar exista si la .com-uri chestia asta, dar pt asta cred ca ar trebui sa vb cu altcineva, nu cu rnc-ul.

sau poate ar fi bine sa aplicam acel vechi principiu romanesc...cu capra vecinului.

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #8 : Mai 12, 2004, 01:12:05 pm »
Nu-s carcotas si n-am zis in nici un moment ca ar fi bine sa nu mai mearga nici la .ro-uri daca nu merge la .com-uri. Doamne fereste... voiam sa spun ca ar fi bine sa nu existe direfentierea asta .ro <--> .com la nameservere. In plus mi se pare o prostie sa ceri ca toata lumea sa schimbe .com-urile + restul domeniilor (in afara de .ro) pt. a acomoda o chestie care ar trebui sa mearga in mod normal la fel peste tot si care merge doar la .ro

kwha_net

• Moderator
  • Oaspete
  • Mesaje postate: 88
    • Vezi Profilul
    • http://rohost.com/
« Răspuns #9 : Mai 12, 2004, 01:49:15 pm »
probabil se trimite doar la nameservere-le .ro pentru ca la alea au datele inhouse (emails etc.) si nu trebuie sa le caute altundeva... simpla comoditate

Marius

cristih

• Vizitator
« Răspuns #10 : Iunie 30, 2004, 04:29:35 pm »
se iau pers de contact ( daca sunt grupuri se iau grupurile si se extrag persoanele) si dns-urile ( doar daca sunt din RO) si se cauta pers de contact de la domeniile ale caror servere apar la campul DNS.

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #11 : Iunie 30, 2004, 11:36:39 pm »
Ok.. dar de ce diferentierea asta in .ro si restul lumii... ?
Tehnic se poate face acelasi lucru si la un .com si chiar daca nu s-ar putea... mi s-ar parea normal ca in momentul in care cineva ar dori asa ceva sa se poata realiza (datele respective se pot furniza oricand printr-un email daca este asa de dificila extragerea lor dintr-un whois .com)... sau nu este o poblema de natura tehnica si in cazul asta nu se doreste feature-ul respectiv decat pt. .ro?

cristih

• Vizitator
« Răspuns #12 : Iulie 01, 2004, 12:46:41 pm »
s-a dorit ca un feature pt ISP-urile din RO... nu si pt extern... Oricum aceasta facilitate va disparea in nou sitem .... este inlocuita cu user si password si elimina problema mesajelor care agung sau nu sau filtre .. etc

cristih

Webpro.ro

• Vizitator
« Răspuns #13 : Iulie 08, 2004, 09:07:47 am »
Cred ca solutia s-ar rezolva f. simplu prin crearea conturilor de acces.
Ai cont de administrator - faci ce modificari vrei, fara restrictii.
Ai cont de user - faci modificari doar daca administratorul isi da acceptul.
sau alte variante de genul acesta.
Sunt convins ca in felul acesta se simplifica lucrurile si poti face modificarile cand vrei fara sa depinzi de programul de lucru la RNC sau alte chestii.

don_dannielo

• Vizitator
« Răspuns #14 : August 05, 2004, 08:26:45 pm »
Pana RNC isi va reface sistemul, nu se pot folosi terte servicii de editare dns-uri? De exemplu:
www.zoneedit.com
www.everydns.net