S-a stabilit ca utilizatorii finali (proprietarii de drept ai domeniilor) vor putea face modificari asupra domeniilor folosind o interfata web cu user/pass.
Avand de facut niste modificari la niste domenii .com inregistrate pt. clientii mei am observat totusi ca eu, care am inregistrat aceste domenii am o serie de facilitati: pot schimba nameserverele si datele de contact fara ca clientul meu sa primeasca vreo notificare in acest sens astfel ca pot face diverse taskuri necesare bunei finctionari a domeniilor sara a-mi implica activ clientii.
De exemplu, am avut de modificat o serie de nameservere, modificare care nu ii priveste in mod direct pe proprietarul domeniului, si am facut aceasta modificare la cateva sute de clienti fara a le trimite mesaje de a accepta codul trimis prin email ....
In cazul in care doresc sa fac update la nameserverele clientilor mei (pt. domeniile .ro) trebuie sa instiintez cateva sute bune de clienti pt. ca la randul lor sa accepte aceste modificari (o buna parte din ei probabil ca nu o sa accepte acel cod decat dupa ce acesta expira).
Ar trebui ca in versiunea de adminiistrare care se face acum sa fie prevazuta si o facilitate pt. partenerii RNC care inregistreaza domeniile, sa faca modificari domeniilor inregistrate fara acceptul expres al detinatorilor domeniului pt. a permite diverse taskuri administrative si a nu fi obligati sa trimitem sute de emailuri si eventual sa raspundem la sute de intrebari venite inapoi doar pt. a face modificari ce in mod normal nu ar necesita interventia clientului.
Imi dau seama ca in acest caz pot aparea abuzuri din partea unor parteneri, abuzuri care insa pot fi rezolvate prin alte metode (clientul poate sesiza RNC-ul si daca cererea este fondata RNC-ul poate retrage dreptul de a inregistra domenii ...).
Repet, pt. orice alte domenii decat .ro firma/resellerul care inregstreaza domeniul are drept de a face aceste modificari, eventualele probleme putand fi rezolvate pe alte cai decat interzicerea acestor modificari (exista facturi si dovezi de plata ...) si mi se pare normal ca si la .ro sa se poata face acest lucru.