Autor Subiect: Metropolitan/National/International  (Citit de 8513 ori)

kwha_net

• Moderator
  • Oaspete
  • Mesaje postate: 88
    • Vezi Profilul
    • http://rohost.com/
Metropolitan/National/International
« : Mai 24, 2004, 07:04:53 pm »
Am citit o parere cum ca nu ar trebui facuta diferenta intre trafic metropolitan/national/international. A mai fost un poll pe tema server in afara sau in Romania dar nu s-a discutat prea mult in ce constau totusi diferentele. Ideea este ca desi pe partea de server vitezele sunt mai mari in afara, clientii din tara au limitari diferite in functie de zona in care se face trafic. Majoritatea providerilor au astfel de limitari diferentiate si de aici si avantajele unui server aflat in zona metropolitana. Degeaba ii explici unui client ca serverul tau din state are 100Mbps cand el e limitat de provider la viteze de kb/sec in international, in schimb acelasi client vede ca primeste si trimite emailurile de pe un server metropolitan instantaneu iar download-urile vin cu sute de kb/sec. Atata timp cat majoritatea vizitatorilor provin dintr-o anumita zona geografica (Romania in cazul nostru) este normal ca serverul sa se afle cat mai aproape de ei cu riscul unei viteze mai mici in international. Si mai sunt si alte avantaje indirecte din folosirea internetului local.

Marius

locoman

• Vizitator
oarecum
« Răspuns #1 : Mai 24, 2004, 07:25:25 pm »
un server oriunde ar fi situat fizic trebuie sa faca fata cererilor tuturor utilizatorilor, indiferent de unde vin ei!

e adevarat ca ai mai multi utilizatori din romania dar intra numai unul din afara pe oferta ta si te-a mancat pt. ca el are o tzeava la el acasa cat cel putin 20 de utilizatori casnici de la noi.  

un motiv precum legaturile internationale nu se poate pune pt. ca de regula acestea sunt foarte mari, mai mari decat un provider de serverhousing sau asemanator iti poate oferii chiar si pe metropolitan!

kwha_net

• Moderator
  • Oaspete
    • Vezi Profilul
« Răspuns #2 : Mai 25, 2004, 05:50:43 pm »
Repet, nu conteaza ca tu ai teava de 1Gbps daca majoritatea nu o pot accesa, e buna doar pentru reclama. Deocamdata banda externa e foarte scumpa in Romania, banda nationala e mult mai ieftina cel putin in Bucuresti, majoritatea firmelor au viteze destul de mari in zona metropolitana si vor simti din plin diferenta de viteza. Sa luam un exemplu concret, eu din Timisoara fac download cu 1.2MB/sec de pe un server din Bucuresti si cu 32KB/sec de pe un server din afara (si multi nu au bani sa isi plateasca cei 32KB/sec pe care ii am eu), deci am o viteza de 40 de ori mai mare pe un server din Romania. Referitor la procentul foarte mic care acceseaza serverul direct din afara exista destula banda de upload si pentru ei cat sa nu se gatuie.

Marius

locoman

• Vizitator
CRED CA E CAZUL UNUI VOT!!!
« Răspuns #3 : Mai 26, 2004, 12:25:40 am »
eu raman de parerea ca world wide web-ul trebuie sa ramana world wide!

eu am 64 pt care a trebuit sa sufar putine modificari la fatada (instalarea unei antene) insa mie in Resita imi merge mai bine externul decat internul iar de vitezele de care spui tu la intern noi pe aici inca visam la ea si asa e in mai toata tara. nu socotim cele 3-5 orase mari in care teava merge si care abea reprezinta 15-20% din po*ulatie!!!

o corelare intre cele 2, interna si externa, ar fi mai de ajutor pt. toti decat departajarea existenta

unde se ajunge sau ce se doreste prin departajarea aceasta e usor de inteles. daca oferi produse online inspre ro esti obligat sa-ti coloci un server in ro la preturi bune care nu-ti sunt prezentate nici unde ca de noi negociem cum vedem prostul, pardon clientul!  si unde o vei face? tot  la un isp-ist autohton.
nu ma deranjeaza ca e intern sau extern. eu unul o sa coloc in continuare tot ce am nevoie in afara. ce ma deranjeaza este lipsa unor standarde si fumurile in care se invaluiesc unele firme romanesti lasand care va sa zica ca vezi tu doamne e negociabil. ca de va ofer asa amical acel modem (ca nu-mi vine acuma numele) pt. fibra optica la 250€ cand el de fapt costa undeva la 100€. intr-adevar se practica preturi amicale!
nu stiu cat platesti tu pe teava ta de 32 insa iti spun ca eu pe 64 dau 85€/luna. ce zici daca de banii astia primesti un server colocat in afara si-ti mai raman si de stai sa ma gandesc
- cablu tv cca 200.000 rol
- abonament mobil 300.000 rol
- abonament telefon de acasa 300.000 rol
- si de vre-o carte buna pt. cand pica internetul de la provider-ul tau!
total cca. 1 milion lei!
 :roll:  

si tzeava  e de 3.1.Gbps

motorul economiei de piata e cererea si oferta. o oferta buna la pret chiar daca sufera prin alta parte, in cazul de fata numai la ce spui tu adica legaturile internationale se recompenseaza. iar daca vrei sa incarci si sa descarci de pe server-ul tau cu asa o viteza cum spui ca ai pe metro atunci inseamna ca vrei sa-l ti pt. filme, mp3 si alte cele si nu ca sa faci afaceri cu el, printr-o oferta de web sau mai stiu eu ce cu multi vizitatori.  iar aceasta chestiune implica alta problema! ce te faci daca-ti vin numai 10 vizitatori cu teava ca a ta de 1mbit la metro? nu te omoara?  nu ca providerul e din ro si are 100mbit dar ce nu stii e ca mai are si inca alti 100 de clienti care sunt pe aceeasi tzeava.

la un moment dat noi vroiam sa oferim o garantie si anume aceea ca nici un server nu este restrictionat sa functioneze la capacitatea maxima din cauza legaturilor internet pe care le folosim. aberant intr-un fel dar nu si pt. un server client cu placa Gbit! din motive mai greu de explicat acuma am renuntat in promovarea acestei idei!

crede-ma ca uneori vei fi bucuros daca utilizatorii nu-ti pot accesa serverul cu viteze foarte mari. orice hoster care tine cateva pagini cu multi utilizatori iti va spune ce inseamna sa fie pe diferite pagini pe care le hosteaza pe acelasi server la un moment dat 1000 de utilizatori online cu numai 32kbit´s fiecare. pana si pe dial-up se merge deja cu vre-o 40kbit´s

in fine. ma scuz fata de toti ca am inceput sa fac paralele la oferta dar ma ajuta in argumentatie!  

o seara placuta tuturor!  

ps: hai sa facem un sondaj sau o lista pro si contra unde fiecare sa spune ce vede el pro si ce vede contra, apoi tragem o linie si analizam!

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #4 : Mai 26, 2004, 11:29:52 am »
Diferenta US/RO cred ca se vede cel mai bine la emailuri si nu neaparat la situri. La situri intr-adevar ... daca se incarca pagina in 1s si nu in 300ms tot aia e. La email insa altcumva sta situatia. E mult mai placut sa-ti vina instant emailurile.. se conecteaza imeddiat, si daca ai banda buna iti ajung instant pe compul tau. Daca serverul de email e in state esti limitat de providerul tau (la viteza mult mai mica) ... si-ti vin emailurile mai greu.
Ar mai fi si alte argumente dar in principiu cred ca asta e singurul care merita discutat aici/acum.

locoman

• Vizitator
alta locatie si alta colocatie
« Răspuns #5 : Mai 26, 2004, 05:36:03 pm »
salut!

deci eu vorbesc de europa (Düsseldorf, Germania)

acum am internet de la pc... iar legaturile noastre (cel putin resita) nu sunt directionate prin bucuresti ci direct inspre exteren. (resita->timisoara isp->timisoara gtsce.net->oradea gtsce.net-> frankfurt gtsce.net <-> DE-CIX <->lamdanet->datacenter!  

deci eu personal nu pot sa compar cu altii si sa ma contrazic 100% ca e asa sau asa din moment ce eu vorbesc de alta locatie a mea personala si de alta locatie a serverelor (germania si nu sua) . cea mai mare diferenta la mine apare intre mine si isp (12ms) datorata si faptului ca e prin radio (spun unii la tehnologia radio nu ma pricep)

ping la mintevirtuala.ro de la noi

ping www.mintevirtuala.ro -t -l 1400
media= 82ms  
0% pierderi

probabil sunt oameni din mai multe zone ale romaniei pe lista si chiar as fi interesat (pe privat please) ce rezultate au ei la aceasta adresa!

ps: respect pentru transportori! cei a lor e a lor!!!

kwha_net

• Moderator
  • Oaspete
    • Vezi Profilul
« Răspuns #6 : Mai 27, 2004, 05:54:11 pm »
nu e vorba de low latency care nu are nici o influenta nici la email nici la web ci doar la jocuri care nu ne prea intereseaza... practic cred ca sub 1% din po*ulatie nu au acces cat de cat direct la un server cu acces la ronix (probabil cei care ies direct prin satelit).

cand zici ca ai 64 te referi la 64 kbps? eu ma refeream la KB deci 256kbps.

retea metropolitana exista in aproape orice oras din tara (cel putin unde au RDS nod), si viteze diferentiate vor exista intotdeauna. e o chestie de principiu ca un server localizat mai aproape de utilizatorul final sa mearga mai bine, iar daca tie iti merg mai bine servere-le din state e foarte posibil sa fie o falsa aparenta. uite un link cu care poti testa viteza si numarul de hop-uri, http://80.86.106.39/~t01/test.1mb

si tot amintesti de world wide web:) pana nu de mult world wide web-ul era practic "us wide web-ul", a trebuit mult timp ca europa sa isi dea seama cat de in urma este (ma bucur ca ai ales un server in germania), la fel e si cu tara noastra, orice incercare de a aduce content in Romania va ajuta la dezvoltarea internetului si in zona noastra, altfel o sa stam tot timpul cu mana intinsa spre altii platind bani grei pentru fiecare site adus din afara. incet incet si-au dat seama si ISP-urile ca au nevoie de content si ca multi pleaca in afara cu site-urile, astfel preturile la servere in tara au scazut enorm in ultimii ani si o sa scada in continuare desi sunt inca mult mai mari decat in afara.

astept sa imi spui rezultatul testelor tale,
Marius

locoman

• Vizitator
« Răspuns #7 : Mai 28, 2004, 10:31:23 am »
salut

cand vorbesc de viteza vorbesc in bits iar cand vorbesc de volum (trafic, spatiu hard..) bytes. da eu ma 64Kbit deci asta /8 (8bit=1byte) am numai 8kbytes.  pentru navigare web si cateva aplicatii bazate pe web (banneradserver, mailadserver, pop3 mail, ssh...) este suficient.  

daca pe server am nevoie de ceva ma conectez direct de pe server la sursa respectiva descarc si instalez. cateodata ma sperii de cate mii de kbyte/s imi indica la download :-).

eu utilizez www-ul din ´98 de aceea poate am alta imagine. (am studiat in germania) ce nu am putut intelege este cum in aprilie 2002 eu plateam la aol 20€/lun (si la telecomul lor inca 10 pt. linie) si aveam DSL (asincron) cu 1,5Mbits download si 768Kbits UpLoad si la o cerere a mea facuta inspre un provider verde de aici mi sa spus 6900$ (vorbesc de taxe lunare si ei erau singurii care cel putin puteau oferii in resita si nu s-au uitata cas cand le vorbeam de DSL). in fine. eu, noi, firma la care lucrez suntem de principiul ca mai bine avem 1000 de clienti si putem oferii preturi mici decat 10 cu preturi mari. un pret mic permite si clientului durate mai lungi contractate direct, iar cash-ul circula, bancile isi pot permite tarife mai mici s.a.m.d. dupa 5 ani de germania, eu, un contract de telefonie, internet... il intelegeam ca unul standard pe 2 ani iar unul de birouri (spatiu) cel putin 3 ani. asa poti planifica diverse resurse, proiecte in functie de clientii contractati si de sumele ce urmeaza a intra si iesi. sa nu-ti spun cate tepe am luat deja din cauza principiilor mele si rau platnicilor care la un moment dat pur si simplu te blocheaza si pe tine!

scuze iar am luat-o razna.

localizarea fizica a server-ului dupa opinia mea nu mai conteaza in ziua de azi si la retelele pe care le avem si care se extind zi de zi. ceea ce mai conteaza si scriu mare IN ROMANIA, sunt preturile ridicate la legaturi mici la internet pe care le au utilizatorii casnici.
chestia cu trafic national, metropolitan sau cum ii mai spune, este binevenita pt. romania si pt a atrage tot mai multi oameni. intrarea (DA DOAMNE) Romaniei in UE nu numai ca va forta ISP-isti sa se reorienteze dar va aduce alti ISP-isti din afara care au deja infrastructura mare dincolo si nu mai este un efort pt. ei de a o extinde. (tocmai imi spune un prieten ca cei portocalii tac si trag cabluri  8)  )

kwha_net

• Moderator
  • Oaspete
    • Vezi Profilul
« Răspuns #8 : Mai 28, 2004, 11:59:49 am »
cei portocalii au deja fibra optica trasa si vand deja, r_d_s au si ei fibra si transporta 2.5Gbps in tara cu toate astea daca le ceri sa iti dea 1Mbps din cei 2.5Gbps vin cu un pret de cazi pe spate. pana intram in UE mai creste barba jumatate de metru si daca vin furnizori europeni pana isi fac infrastructura in tara mai trece timp. asa o sa treaca ani buni pana cand world wide web-ul ne va cuprinde si pe noi. deocamdata la noi internetul cum ar trebui sa fie incepe cu retelele trase intre blocuri unde se face trafic in voie, apoi conectate la un provider de internet care ofera destula banda metropolitana incat mai multe astfel de retele sa se vada intre ele si sa faca iarasi trafic in voie. deocamdata asta e singura cale in romania de a face trafic care sa depaseasca bariera vitezelor kbps. atata timp cat ai un vecin cu care sa te legi tot e ceva:)

share, share, share:)
Marius

netvista

• Webmaster
  • Mesaje postate: 839
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
ISP
« Răspuns #9 : Septembrie 02, 2005, 11:04:06 pm »
Va pot da o informatie despre cum sunt preturile in Bucuresti.

Astral CATV 256kbs - 30$/luna traffic nelimitat
RDS CATV 256kbs - 9$/luna traffic nelimitat (cu dif de viteza)
RDS CATV 512kbs - 15$/luna traffic nelimitat (cu dif de viteza)
RDS CATV 768kbs - 19$/luna traffic nelimitat (cu dif de viteza)
RDS CATV 768kbs - 80$/luna traffic nelimitat
Evolva Fibra Optica - 512kbs clear channel - 250 Euro traffic nelim
Evolva Fibra Optica - 1Mbs clear channel - 450 Euro traffic nelim

Trafficul pe metropolitan nu prea conteaza daca e vb de USA. Oricum in Ronix e ping de vre-o 2-3 sec din cauza traficului de date cauzat de p2p asa ca.. e total neinteresant. Am avut un server pe Evolva si rupea.. aveam un test de viteza la download si imi ramaneau in baza de date rezultatele.

Din Romania cel mai prost se putea downloada cu 16-32 kb/s iar culmea din USA luau cu aproape 200 kb/s. Din Bucuresti downloadau cu cativa mb/s.

Apropo.. aici la sursa net-ul nu e foarte scump. Cred ca e chiar destul de ieftin si viteza e viteza.

NetVista

locoman

• Vizitator
Re: ISP
« Răspuns #10 : Septembrie 02, 2005, 11:11:08 pm »
Citat din: "netvista"
Va pot da o informatie despre cum sunt preturile in Bucuresti.

Astral CATV 256kbs - 30$/luna traffic nelimitat
RDS CATV 256kbs - 9$/luna traffic nelimitat (cu dif de viteza)

NetVista

ai uitat sa pui un "PANA LA 256KBit/s trafic metropolitan" - adica poate merge pana la atat pe metropolitan, insa in afara e de jale!

netvista

• Webmaster
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
Re: ISP
« Răspuns #11 : Septembrie 02, 2005, 11:19:24 pm »
Citat din: "locoman"

ai uitat sa pui un "PANA LA 256KBit/s trafic metropolitan" - adica poate merge pana la atat pe metropolitan, insa in afara e de jale!

Pe metropolitan sunt 2 mbs. Trag astia filme in nesimtzire. Si faza care e.. au peering propriu cu multe retele asha ca merge binishor.

Eu personal am la Evolva. Banda e de vr-o 2 mbs.. shared.. dar chiar si asha acuma doarme lumea si prind cam juma din ea.

locoman

• Vizitator
« Răspuns #12 : Septembrie 02, 2005, 11:27:27 pm »
ma bucur  daca-ti place.

ce sa zic. da-i bataie la download. pe mine unul insa tot nu ma intereseaza metropolitanul deloc. poate de unde nu prea umblu pe netul din ro.

netvista

• Webmaster
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
neintelegere
« Răspuns #13 : Septembrie 02, 2005, 11:56:03 pm »
locoman.. nici eu. nu ne intereseaza download-ul ci alte chestii care sunt de gasit numai prin alte tari.

tocmai am trimis 2 mail-uri prin gmx si cred ca amandoua aveau vre-o 20 de mb adunat. imi place viteza cand fac update la site-uri. Chiar mai devreme am incarcat un site de agentie imobiliara sus pe un server si merge super bine.

Apropo platesc 400 de mii lunar pentru banda asta. Traficul e nelimitat. Numai ca.. o mai impart si cu altii ca altfel plateam pretul celor 2 mbs de la Evolva.