Autor Subiect: SERVER LA DOMICILIU ?  (Citit de 5471 ori)

realmarian

• Vizitator
SERVER LA DOMICILIU ?
« : Iunie 04, 2006, 12:33:48 pm »
Bine v-am regasit! Incep acest mesaj prin reluarea scuzelor catre toti cei pe care i-am suparat zilele acestea. Sper ca la aceste intrebari sa mi se raspunda corect si fara glume de prost gust, ca sa nu transformam in circ si acest subiect. Multumesc anticipat.

In cautarile mele referitoare la un hosting adevarat m-am oprit putin si asupra ideii de a face un mic ``server`` la mine acasa, dintr-un PC obisnuit. Am mai vazut la altii si se pare ca functioneaza. Am citeva intrebari punctuale:
1. e suficient un server sau nu? ma refer la faptul ca orice firma de hosting are cel putin doua (name)servere, este acest lucru sti*ulat de vreo regula, de la RNC sau altcineva?
2. ce mai implica acest lucru, pe linga cheltuieli cu echipamentul, energia, etc. ; ma refer la o configuratie minima de PC si conexiunea (acum am cablu Astral cu 512/128 kbps, dar se poate si mai bine).
3. e suficient un Windows 2003 server sau un XP ? Ce alte programe necesare si ajutatoare FREE mai stiti pt. windows (pacat ca nu stiu deloc Linux).
4. alte probleme nementionate de mine.
5. daca vrea cineva sa ma ajute IN MOD DIRECT in caz ca nu reusesc.
Va multumesc mult si astept cu incredere.

WBF

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 3481
    • Vezi Profilul
    • Webfactor
Re: SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #1 : Iunie 04, 2006, 01:19:00 pm »
Citat din: "realmarian"
Bine v-am regasit! Incep acest mesaj prin reluarea scuzelor catre toti cei pe care i-am suparat zilele acestea. Sper ca la aceste intrebari sa mi se raspunda corect si fara glume de prost gust, ca sa nu transformam in circ si acest subiect. Multumesc anticipat.

In cautarile mele referitoare la un hosting adevarat m-am oprit putin si asupra ideii de a face un mic ``server`` la mine acasa, dintr-un PC obisnuit. Am mai vazut la altii si se pare ca functioneaza. Am citeva intrebari punctuale:
1. e suficient un server sau nu? ma refer la faptul ca orice firma de hosting are cel putin doua (name)servere, este acest lucru sti*ulat de vreo regula, de la RNC sau altcineva?
2. ce mai implica acest lucru, pe linga cheltuieli cu echipamentul, energia, etc. ; ma refer la o configuratie minima de PC si conexiunea (acum am cablu Astral cu 512/128 kbps, dar se poate si mai bine).
3. e suficient un Windows 2003 server sau un XP ? Ce alte programe necesare si ajutatoare FREE mai stiti pt. windows (pacat ca nu stiu deloc Linux).
4. alte probleme nementionate de mine.
5. daca vrea cineva sa ma ajute IN MOD DIRECT in caz ca nu reusesc.
Va multumesc mult si astept cu incredere.

1.Este suficient un singur server.
2.Nu este obligatoriu sa aveti nameserver,exista servicii de DNS gratuite.
Aveti nevoie doar de un IP real si de o conexiune bunicica.
Calitatea hostingului pe un calc/server acasa lasa de dorit,dar ca sa invatati e bine si asa.
3.Ma indoiesc ca aveti licenta de Windows 2003.
Nu folositi software pirat,mai ales cand iil folositi sa hostati.
O pagina se poate hosta pe orice sistem de operare.
Pentru win XP folositi apache (www.apache.org),versinea pt windows.
4.O sa intampinati o gramada de mici probleme,dar asta face parte din asa numitul "learning curve".
Recomand folosirea google la maxim,citirea cu atentie a documentatiilor si per final intrebari pe forumuri de discutii cu intrebari punctuale si nediluate :D
5.Cel mai bun AJUTOR DIRECT pe care cred ca o sa il puteti primi sunt sfaturi si uneori raspunsuri punctuale.

beberonUS

• Vizitator
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #2 : Iunie 04, 2006, 01:35:44 pm »
Ca si server http pe windows pentru un incepator ar fi mai simplu xampp caci are si php si mail si SQL gata integrate.

zaboss

• Membru
  • Mesaje postate: 254
    • Vezi Profilul
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #3 : Iunie 04, 2006, 03:58:28 pm »
De ce sã instaleze soft auxiliar când pe windows existã chiar ºi la XP Pro un server de web complet, IIS, mult mai uºor de configurat ºi de amninistrat pentru un begginer decât Apache.
La XP Pro, existã limitarea de 10 conexiuni simultan, dar nu cred cã asta este o problemã, altfel nu se gândea sã gãzduiascã acasã...
Versiunea de Windows php este OK, are doar câteva limitãri, dar pe de altã parte, asta va ajuta la învãþarea scrierii de cod "curat" care sã nu depindã de maºinã.
La fel, MySQL are ºi versiune de Windows. În plus, poþi folosi ASP (deja învechit ca limbaj de programare, dar uºor de învãþat, mai ales dacã existã experienþã anterioarã cu Visual Basic) ºi ASP.Net. De asemenea, existã ºi o versiune de MS SQL pe care o poþi folosi gratis cu anumite limitãri, care, de asemenea, nu se pune problema sã le atingi pe un "server de acasã".
Pe lângã serverul Web, mai ai nevoie ºi de un server de mail, de exemplu MailEnable, care, de asemenea este gratuit cu anumite limitãri. Oricum  IIS are propriul server SMTP, dar nu are POP3.
Deci, practic ai nevoie doar de licenþa de Windows XP.

realmarian

• Vizitator
Alte intrebari
« Răspuns #4 : Iunie 05, 2006, 08:10:56 pm »
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri dar s-au nascut alte intrebari:

-servicii DNS gratuite? foarte frumos din partea lor, dar ceva exemple aveti ?  Pe de alta parte o adresa de genul http://cutare IP/cutare nume/index.html ( sau php ) mai are nevoie de DNS ? Exemplul pe care il stiu eu (si pe care am sa vi-l arat dupa ce obtin aprobarea proprietarului) apare pe Google la pozitia 14 , chiar denumit asa, deci se pare ca Google nu tine cont de treaba asta, e adevarat ?
-despre PC si licente: am un PC vechi (2001, dar inca foarte bun) cu W98SE, la el ma gindeam sa-l sacrific, mai ales daca spuneti ca ORICE windows merge, iar la acest W98SE  CHIAR AM LICENTA! Dar nenea Bill zice ca nu vrea sa mai auda de W98 cam din vara asta asa ca nu am curaj. Pe de alta parte ma gindesc la un echipament nou si tocmai de aceea intrebam daca trebuie W2003 server (ca poate nu degeaba ii zice server) sau e suficient XP.
-despre xampp: am auzit de el de curind si studiez, mai ales ca poate imi va fi util si la altceva. Cititi aici sa vedeti cine mi-a spus de xampp! :    http://forums.rvskin.com/index.php?s=7609d4aa1cd9fe97dae3e8706b0211a7&showtopic=1299
-pentru zaboss: pina la urma care varianta de XP imi recomanzi fiindca exista home, profesional, acum si pro, sapte mii de variante ?
-partea de e-mail mai poate sa astepte, stiu ca nu suna bine sa ai e-mail de la Yahoo dar asa cum s-a observat aici asta e doar de antrenament; pina la urma gasesc eu si hosting!

Va multumesc inca odata si sper sa ma lamuresc deplin.

zaboss

• Membru
  • Mesaje postate: 254
    • Vezi Profilul
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #5 : Iunie 05, 2006, 08:44:57 pm »
1. Pentru http://123.123.123.123/index.html nu ai nevoie de DNS. Dacã vrei mai multe site-uri, le poþi defini în IIS sub forma http://123.123.123.123/siteul1/index.html, http://123.123.123.123/siteul2/index.html,
etc. DNS ai nevoie doar dacã vrei ca în loc de http://123.123.123.123/siteul1/index.html sã fie www.domeniulmeu.ro.
2. Windows XP Professional. Home nu are IIS. Deºi am gãsit pe internet mai multe tutorial despre cum sã faci ca sã-þi meargã IIS pe Home am impresia cã este ca OZN-urile, adicã toatã lumea vorbeºte, dar nimeni nu le-a vãzut vreodatã. Windows '98 avea un PWS (Private Web Server) dar nu ºtiu sã-þi dau detalii fiindcã aºa ceva n-am vãzut niciodatã.
3. Înainte de a te apuca de gãzduit pe serverul de acasã, ar fi bine sã citeºti ceva despre securitate, fiindcã altfel te poþi trezi cu calculatorul fãcut zombie de te miri ce script kiddies (or worst).

realmarian

• Vizitator
Site de vizitat
« Răspuns #6 : Iunie 05, 2006, 08:45:14 pm »
Am obtinut aprobarea de care pomeneam si iata numele acelui site; va rog sa dati un click, merita !  http://81.196.206.15/otelurosu/index.html

acm

• Vizitator
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #7 : Iunie 06, 2006, 06:05:27 pm »
În primul ºi primul rând, ce anume vrei sã faci cu ace server? Dacã vrei doar sã pui niºte pagini de web, þi-aº recomanda planul Tiny de la A Small Orange (http://asmallorange.com) care e 25$ pe an sau 12.5 la ºase luni. Costul total al facturii electrice pentru acel mini-server va fi oricum mai mare de 70 RON pe an, aºa cã din start o sã fie o cheltuialã mai micã.

Dacã þii neapãrat sã-þi faci propriu server, atunci uite câteva recomandãri, din proprie experienþã:

0. Renunþã la idee. Dacã îþi picã netul, dacã ai probleme cu curentul, dacã nu l-ai securizat bine, etc., pierzi totul. Ca sã nu mai vorbim cã îþi uruie un calculator în casã.

1. E suficient un nameserver. Mai mult, nameserver-ul poate fi chiar calculatorul în cauzã.

2. Pentru a servi pagini de web, un P II la 450 MHz cu 128 MB RAM e suficient, dacã se merge pe Linux. Pe Windows, un P III la 600 cu 256 MB RAM ar trebui sã se miºte decent, mai ales dacã vei dezactiva o serie de servicii de care nu ai nevoie gen Themes sau Print Spooler.

3. Orice versiune de XP sau de 2003 e bunã. Dacã ai de gând sã te foloseºti de IIS (deºi vei gãsi mai multe tutoriale pentru Apache), atunci ai nevoie de Windows XP Pro (sau Professional, înseamnã acelaºi lucru) sau Windows Server 2003. Mai bine ar fi dacã ai avea Apache (care se poate instala pe orice Windows XP, chiar ºi Home), consumând ceva mai puþine resurse decât IIS-ul 5.1 de pe XP.

4. Ai mare grijã cu licenþa. Dacã faci pentru o firmã asta, sunt ºanse sã te pape bãieþii de la BSA ºi ORDA. Vezi scandalurile fãcute recent prin reþelele de cartier pentru warez-uri ºi filme. Mult mai bine ai pune mâna pe un manual de Linux ºi ai petrece vreo 2-3 sãptãmâni cu el ºi ai învãþa chestiile de bazã. Nu e dificil, ai nevoie de timp doar.

5. Cred cã îþi poate oferi cineva suport contra cost. Aºa, moka, în nici un caz, doar oamenii de aici trebuie sã trãiascã din afacerea asta cu hosting-ul, nu?

realmarian

• Vizitator
Fara subiect precis
« Răspuns #8 : Iunie 06, 2006, 10:07:03 pm »
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Am spus si repet CA AM LICENTA PENTRU ACEL W98SE, CHIAR DACA PARE CIUDAT. Tocmai de aceea am aminat sa iau un sistem nou, la care, evident, voi cumpara si o licenta. Acuma am doua vorbe dulci pentru Bill Gates: pe de o parte ma lasa balta cu W98, pe de alta parte am asteptat ceva timp sperind ca o sa trec de XP direct la Vista. Astalavista Bill, ma apuc de Linux !
In urma mai multor sfaturi am constatat ca nu e bine deloc sa ies in lume cu W98 SE desi de pe el va scriu acum, e la zi cu orice update (e setat pe automat)  e pazit de un bun antivirus, firewall si alte scule si daca stii cum sa-l iei cu frumosul e chiar mai putin enervant decit XP. Pe de alta parte, sistemul cu Athlon de 750 Mhz s-a descurcat bine cu doar 128 SDRAM dar pentru XP nu mai ajunge decit la limita. Help, CUMPAR SDRAM !!! Se pare ca asta e suficient pentru navigare, nu pentru hosting, deci m-am potolit.

Daca e voie si nu va suparati, o intrebare off-topic, la care nu a fost in stare sa raspunda firma mea de contabilitate (o sa-i trimit undeva): atunci cind cumperi ceva pe internet de afara, sa zicem hosting, faci factura pe firma cu sau fara TVA ? in tarif ai TVA de la ei sau cum naiba?
Multumesc anticipat.

Garfield

• Vizitator
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #9 : Iunie 06, 2006, 11:16:59 pm »
de ce nu instalezi un Ubuntu Linux ? (acesta mie, personal, mi s-a parut cel mai simplu)

http://www.ubuntu.com/server

Citat
Automatic LAMP (Linux, Apache, MySQL and PHP)
In about 15 minutes, the time it takes to install Ubuntu Server Edition, you can have a LAMP server up and ready to go. This feature, exclusive to Ubuntu Server Edition, is available at the time of installation.

popaioan

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 34
    • Vezi Profilul
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #10 : Iunie 07, 2006, 04:24:12 pm »
daca tot ai licenta la win98se poti instala PHPTriad. Este o solutie All-In-One.

Adrian Andreias

• Webmaster
  • Mesaje postate: 585
  • Elvsoft, Cluj-Napoca
    • Vezi Profilul
    • http://www.elvsoft.com/
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #11 : Iunie 07, 2006, 04:30:12 pm »
Licentele obisnuite de la Microsof nu pot fi folosite pentru hosting.
Pentru gazduire exista un tip de licentiere speciala pe care esti obligat sa il folosesti: SPLA=Service Provider License Agreement.

Poti folosi o licenta OEM sau alta licenta cumparata "de pe raft" daca gazduiesti site-uri pentru tine. Daca vinzi servicii de hosting sau un altfel de serviciu web (de ex. ASP = application service provider, adica un serviciu web cu abonament platit) esti obligat sa folosesti SPLA.

Scrie asta in EULA, sa nu-mi ziceti ca nu ati citit EULA :P

popaioan

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 34
    • Vezi Profilul
SERVER LA DOMICILIU ?
« Răspuns #12 : Iunie 07, 2006, 04:32:05 pm »
realmarian spunea faptul ca doreste sa gazduiasca un site personal, nu dorea sa faca afacere din hosting si de aceea am sugerat PHPTriad.