Pentru spam pe forum:
Solutia cu captcha va fi probabil cea buna, nu cred ca software-ul are vreo influenta impotriva spam-ului, doar poate in cazul in care modulul de captcha e gata integrat in fiecare upgrade.
Ban-ul unui IP sau stergerea user-ului este o solutie consumatoare de timp, care nu prea rezolva problema unui troll sau a unui spammer. Listele de useri au fost curatate de cel putin doua ori in ultimul timp, totusi cred ca solutia e la prevenire.
Alte software-uri de forum:
Din cate am inteles singura problema cu phpBB-ul ar fi spam-ul pe forum. Daca stiti care din alternativele de forum prezentate include captcha by default, asta ar fi un avantaj fata de upgrade-urile de phpBB. Voi verifica deseara si modulul respectiv pentru phpBB.
Pentru ban de useri:
Nu suntem in masura sa judecam obiectiv cine este spammer si cine este tepar, chiar daca se prezinta "dovezi" in forum, si sa ramanem in acelasi timp impartiali.
Inteleg criticile fata de respectivii useri, dar masura va fi intotdeauna subiectiva. Pentru ca sa obiectivam totusi aceste ban-uri, ar exista totusi solutia unui grup "consiliu" sau folosirea directa a grupului moderatorilor pentru a vota scurt cu privire la aceste masuri. In felul acesta ne putem asigura de un consens al majoritatii "de incredere" a forumului, care tot nu este foarte corect, dar oricum aceasta majoritate decide viitorul forumului.
Conflictele de interese pot aparea totusi in cazul voturilor pentru acceptarea unui nou partener, "consiliul" poate fi acuzat de partialitate, deci cred ca pana la urma toate argumentele pentru refuzul, banul etc. unui partener/user trebuie aduse public intr-o zona separata a forumului.
Daca exista idei mai bune cu privire la rezolvarea problemei subiectivitatii, le putem discuta cu placere.