Autor Subiect: Info: analiza translatiei in IP a unui domeniu RO  (Citit de 1323 ori)

jorj

• Vizitator
Info: analiza translatiei in IP a unui domeniu RO
« : Octombrie 01, 2006, 11:05:18 am »
M-am gindit ca daca tot am stat o jumate de ora sa compilez informatiile de mai jos atunci sa le fac si publice ca poate folosesc cuiva cu probleme similare.

Problema de la care am plecat: domeniul http://www.eusatlas.ro nu se "vedea" de catre un utilizator al clicknet. Mai jos e mailul trimis catre webmaster:

"Eu cred ca e din DNS. Varianta scurta a explicatiilor: eusatlas.ro are un singur nameserver definit ns.umfcv.ro care e si "veriga slaba". Defineste un al doilea nameserver la autoritatea din RO (rotld.ro). Iti recomand sa folosesti ns1.granitecanyon.com ca e un serviciu gratis. Mergi la www.granitecanyon.com si iti deschizi cont si pui acolo ce IP vrei pentru eusatlas.ro dupa ce faci modificarea la rotld.ro

Varianta lunga acum:
O cerere de translatie a eusatlas.ro in IP merge pe calea asta (whois eusatlas.ro):
e.root-servers.net -> SUNIC.SUNET.SE -> ns.umfcv.ro

Ultimul da raspuns IP-ul lui eusatlas.ro, insa ca sa fie accesat trebuie ei el translatat in IP (whois ns.umfcv.ro):
l.root-servers.net -> (unul din cele 9 nameservere de mai jos) -> ns.craiova.roedu.net / ns.umfcv.ro / IP

ns-ext.vix.com.
primary.rotld.ro.
secondary.rotld.ro.   ok
ns.uu.net.
ns.austria.eu.net.   ok
ns1.univie.ac.at.
ns-ro.ripe.net.
sunic.sunet.se.
dns-ro.denic.de.

Aici e o putreziciune la mijloc, foarte probabil din cauza habarnistilor de la rotld.ro. Doar 2 nameservere din cele de mai sus raporteaza corect facind translatia direct in IP restul trimit la nameserverele ns.craiova.roedu.net si culmea (!!!!) inapoi la ns.umfcv.ro si aici pierd unii utilizatori IP-ul. In mod normal toate serverele de nume sunt translatate DIRECT de unul din cele 9 servere de mai sus, pentru .ro

Mai departe, ns.craiova.roedu.net trebuie si el translatat inainte sa fie interogat despre eusatlas.ro (whois ns.craiova.roedu.net):
f.root-servers.net -> E.GTLD-SERVERS.net -> ns1.roedu.net / pub.pub.ro / ns.edu.ro (asta e invalid)

Abia aici incepe sa mearga treaba pentru ca .net nu e .ro asa ca ns1.roedu.net se rezolva intotdeauna corect si rapid de pe serverele americanilor. Al doilea, pub.pub.ro, e destul de ok adica se rezolva direct de cam de jumate din cele 9 nameservere de mai sus.

In concluzie, asta e caz clar de "merge si asa" in varianta online realizata de lenesii de la rotld cu care am avut citeva mailuri "de bine" in trecut si vad ca si pe forumuri sint pusi la zid. Bugetari tipici.

Asa, ultimul link:
http://www.dnsreport.com/tools/dnsreport.ch?domain=eusatlas.ro

Asta o sa iti dea idee de ce insist eu sa pui inca un nameserver la domeniu si sa nu fie .ro

Mult noroc !"