Autor Subiect: PATENTE SOFTWARE  (Citit de 12592 ori)

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
PATENTE SOFTWARE
« : Noiembrie 04, 2004, 12:03:02 pm »
Salut,

S-a mai discutat despre chestia asta insa se pare ca iarasi revine in actualitate. Eu zic ca putem lua fiecare atitudine si cu siguranta daca facem cu totii cate un mic efort vom avea de castigat (sau cat mai multi).

Despre ce este vorba? Pe scurt ... http://nosoftwarepatents.com/
In principiu este vorba de o incercare de a impune patente si softului... patente ce i-ar face pe cei bogati si mai bogati si le-ar da controlul asupra intregii piete de soft din europa. Exista modalitati de a lupta impotriva acestor demersuri... in primul rand uitati-va peste linkul de mai sus si in al 2-lea rand.... daca aveti situri.. personale, siturile firmei, ... orice fel de site in principiu.. puteti pune un link, o explicatie .. ceva... nu de alta dar daca va trece legea cu patentele soft... vom ajunge cu totii sa platim bani grei detinatorilor de patente pt. a putea folosi forumul acesta (chiar daca e free... vom plati patente), pt. a putea folosi meniul orizontal sau butoanele cu margini rotunde su orice alta gaselnita vor crede cei cu portofolii mari de patente ca le poate aduce bani.

Acum face demersuri ce ne costa cateva minute/ore pt. a modifica putin situl... alternativa.... peste 3 ani vom plati de ne iasa pe urechi orice programel pe care vrem sa-l facem, oprice site pe care vrem sa-l lansam... ar fi pacat:!:

claus

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 62
    • Vezi Profilul
    • http://www.claus.ro/
mersi
« Răspuns #1 : Noiembrie 04, 2004, 12:16:51 pm »
mersi de atentionare ... vom incerca si noi sa meditam la treaba asta !!!

Mugur

• Vizitator
no patents
« Răspuns #2 : Noiembrie 05, 2004, 01:12:51 am »
Am pus linkul pe main page. Mersi.

Mugur
http://images-team.ro

organic

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #3 : Mai 10, 2005, 12:34:00 pm »
sincer ma indoiesc puternic ca ce se vrea cu patentele o sa functioneze. pur si simplu fiindca de fiecare data cand o sa se puna un patent pe ceva o sa se gaseasca modalitati de ocolire. pe langa asta, sa fim seriosi, deja exista o multitudine de dispute pe tema asta, ma indoiesc de comunitatea internationala IT o sa permita patentarea de-a moaca.

dar initiativa e buna, e bine cand vocile vor sa se faca auzite.

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #4 : Mai 10, 2005, 03:43:27 pm »
Eu am urmarit destul de atent incercarea de a se impune patentele pt. software si pot spune ca se fac presiuni destul de mari pt. a fi impune.
In comisia europeana s-a votat ceva si rezultatul a fost exact pe dos datorita faptului ca presedintele comisiei era pro patente... si a ajuns recomandarea comisiei in parlament. (comisia e un fel de guvern al UE).
Comunitatea software insista pt. anumite modificari importante la legea asta si eu zic ca nu e un efort prea mare sa ajutam lumea sa se informeze.

organic

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #5 : Mai 10, 2005, 07:02:10 pm »
da, absolut, raspandirea informatiei e un lucru bun, in definitiv fiecare poate sa decida pentru el daca il itereseaza si vrea sa sustina sau nu.

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
    • Vezi Profilul
    • clneagu
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #6 : Iulie 06, 2005, 06:47:22 pm »
Parlamentul European a votat cu majoritate de ~95%(din 680, 648 impotriva,  14 pentru si 18 abtineri) impotriva patentelor software si se vor lua masuri impotriva practicilor ilegale la care a recurs Comisia Europeana cand au trecut legea spre votare in parlament cu toate ca parlamentul a respins initial directivele + au fost trimise in parlament chiar fara majoritat in Cominie si Biroului de Patente European care a emis ~30.000 patente software anul trecut...

Deocamdata problema este rezolvata insa avand in vedere ca este vorba de FOARTE multi bani la mijloc nu m-ar mira ca ostilitatile sa reinceapa cat de curand.

http://mail.fsfeurope.org/pipermail/press-release/2005q3/000109.html
http://wiki.ffii.org/PrReject050706En
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1834399,00.asp?kc=ewnws070605dtx1k0000599

netvista

• Webmaster
  • Mesaje postate: 839
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
Re: PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #7 : Septembrie 04, 2005, 11:08:02 pm »
Citat din: "xayk"
Salut,

S-a mai discutat despre chestia asta insa se pare ca iarasi revine in actualitate. Eu zic ca putem lua fiecare atitudine si cu siguranta daca facem cu totii cate un mic efort vom avea de castigat (sau cat mai multi).

Despre ce este vorba? Pe scurt ... http://nosoftwarepatents.com/
In principiu este vorba de o incercare de a impune patente si softului... patente ce i-ar face pe cei bogati si mai bogati si le-ar da controlul asupra intregii piete de soft din europa. Exista modalitati de a lupta impotriva acestor demersuri... in primul rand uitati-va peste linkul de mai sus si in al 2-lea rand.... daca aveti situri.. personale, siturile firmei, ... orice fel de site in principiu.. puteti pune un link, o explicatie .. ceva... nu de alta dar daca va trece legea cu patentele soft... vom ajunge cu totii sa platim bani grei detinatorilor de patente pt. a putea folosi forumul acesta (chiar daca e free... vom plati patente), pt. a putea folosi meniul orizontal sau butoanele cu margini rotunde su orice alta gaselnita vor crede cei cu portofolii mari de patente ca le poate aduce bani.

Acum face demersuri ce ne costa cateva minute/ore pt. a modifica putin situl... alternativa.... peste 3 ani vom plati de ne iasa pe urechi orice programel pe care vrem sa-l facem, oprice site pe care vrem sa-l lansam... ar fi pacat:!:

Oare nu ar fi misto sa o pun si eu de un patent.. poate o sa-l vrea si Bill gates si imi da ceva $ (milioane) pe el. loool

Glumeam ! Serios e o adevarata belea cu patentele astea. Chiar ca peste cativa ani sa sa fim datori vanduti daca o sa se impuna treaba asta.

Citat din: "organic"
sincer ma indoiesc puternic ca ce se vrea cu patentele o sa functioneze. pur si simplu fiindca de fiecare data cand o sa se puna un patent pe ceva o sa se gaseasca modalitati de ocolire.

Gresesti.. patentul se aplica si la technologii care inglobeaza acel patent. Pe scurt daca eu am in patent la un .rpm de linux sa zicem asa abstract la kernelul de linux 2.4 si voi toti folositi in servere kernelul 2.6 toata lumea cotizeaza la tata. Chiar si voi indirect pentru ca mi-ati plati indirect mie prin cei care au facut distributia respectiva si de la care ati achizitionat-o.

Ah.. nu platiti decat doar daca nu folositi sau aveti o distributie piratata :)

organic

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #8 : Septembrie 04, 2005, 11:38:02 pm »
nu vad baza pentru care s-ar putea pune patente pe lucruri comune cum ar fi butoanele web sau chestii de genul. patentul se refera la o inventie, ori mergand pe linia asta se ajunge la lucruri abstracte gen patentarea formelor, culorilor samd, ceea ce e o aberatie totala.

netvista

• Webmaster
  • Mesaje postate: 839
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #9 : Septembrie 05, 2005, 12:06:29 am »
Citat din: "organic"
nu vad baza pentru care s-ar putea pune patente pe lucruri comune cum ar fi butoanele web sau chestii de genul. patentul se refera la o inventie, ori mergand pe linia asta se ajunge la lucruri abstracte gen patentarea formelor, culorilor samd, ceea ce e o aberatie totala.

Corect !

grA$

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #10 : Ianuarie 19, 2006, 12:35:21 am »
{ Oraganic } din posturi am observat ca esti un tip inteligent si informat.

Windows = fereastra (cuvant comun in lb. engleza) este marca inregistrata a Microsoft Corporation.

OK.. o sa-mi spui acum ca Marca Inregistrata (Registered) sau Marca Comerciala (Trade Mark) nu sunt tot aia cu un patent. Dar distanta de la una la alta e mica.

Mesageria (chatul) este patent AOL si se pare ca MSN si Yahoo vor cotiza pe tema asta pentru clientii lor de chat. (Daca imi aduc bine aminte si nu aberez).

Orice chestie se poate patenta. Se gaseste o forma pentru a se realiza chestia asta.

cornel1

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #11 : Ianuarie 19, 2006, 11:01:26 am »
Citat din: "grA$"

Windows = fereastra (cuvant comun in lb. engleza) este marca inregistrata a Microsoft Corporation.

OK.. o sa-mi spui acum ca Marca Inregistrata (Registered) sau Marca Comerciala (Trade Mark) nu sunt tot aia cu un patent. Dar distanta de la una la alta e mica.

Mesageria (chatul) este patent AOL si se pare ca MSN si Yahoo vor cotiza pe tema asta pentru clientii lor de chat. (Daca imi aduc bine aminte si nu aberez).

Orice chestie se poate patenta. Se gaseste o forma pentru a se realiza chestia asta.

O sa inregistrez si io forma rotii de la masina si o sa cotizeze toti proprietarii de masini la mine :)). Intra la www.osim.ro

Adrian Andreias

• Webmaster
  • Mesaje postate: 585
  • Elvsoft, Cluj-Napoca
    • Vezi Profilul
    • http://www.elvsoft.com/
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #12 : Ianuarie 19, 2006, 12:00:08 pm »
Apropo, roata a fost patentata si nu in vremuri indepartate, ci in 2001 :D.
Citat
An Australian man has registered a patent for a "circular transportation facilitation device" - more commonly known as the wheel.

Melbourne patent lawyer John Keogh said he registered the patent to show flaws in an intellectual property law that came into effect in May, the Australian newspaper The Age reported.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/1418165.stm

organic

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #13 : Ianuarie 19, 2006, 02:06:14 pm »
Citat din: "grA$"

De acord cu tine. nu am zis ca nu e posibil si nu se face. daca s-a depasit pana si barierea patentarii vietii in sine, patentarea obiectelor pana in forma cea mai abstracta e doar o formalitate. ceea ce spun este ca ma astept si sper sa am dreptate sa existe o forme de rezistenta po*ulara din ce in ce mai mare la practicile de acest gen ca sa nu ne trezim intr-o zi ca orice idee pe care o avem e patentata dinainte de altcineva si ca daca vrei sa facem un scranciob copilului nostru o sa trebuiasca sa platim drepturi de copyright pentru forma in care e taiata fiecare scandura, culoarea in care-l vopsim samd. e adevarat ca fenomenul e cu atat mai pregnant in domeniul software/hardware cu cat aici se inregistreaza una din cele mai mari dezvoltari financiare la nivel global in curent si in definitiv a devenit infrastrcutura de baza a societatii umane a mileniului 3. extrage orice produs software si hardware (si ma refer aici doar din industria informationala nu la toata electronicele) si lasi omenirea intr-o stare de semi-stone-age.

trebuie luptat cu toate tendintele astea de privatizare care se extind inca mult mai departe de ochiul liber. sunt lucruri definitorii care apartin societatii umane ca intreg nu coporatiei X sau Y.

am un documentar foarte bine realizat pe care l-am urmarit de N ori legat de problema corpoatiile pe toate aspectele si laturile. si e un film revelatoriu care ar merita mult mai mult sa fie trecut ca "lectura obligatorie" in scoli si universitati decat multe din cartile care sunt. problema e informarea in prima instanta si daca o sa continuam per general sa mergem pe ideea ca ce nu stii nu-ti poate face rau, n-o sa ajungem intr-un loc prea bun.

anyway. scuze de aberat. mi se scurge gura dupa UPS-ul lui gupi si de asta.

grA$

• Vizitator
PATENTE SOFTWARE
« Răspuns #14 : Ianuarie 19, 2006, 05:17:45 pm »
#Oraganic
Sunt de acord cu tine Organic. Tocmai asta am vrut sa sugerez si eu : s-a ajuns foarte departe cu ideea de a patenta lucruri comune, banale, obisnuite, etc.

Din pacate se poate.

#Cornel1.
Am marci inregistrate de prin 1997 cand oricum cei de la OSIM erau cosmonauti (sau mai mult decat sunt acum) si stiu ce inseamna patent, marca inregistrata, marca comerciala. Am 3 marci inregistrate ale mele pentru Romania si o mare parte din tarile Europene (atat m-a tinut bugetul) si am facut inregistrari si pentru cativa prieteni. Cunosc destul de bine procedurile de inregistrare si omologare. Postul tau a fost unul de dragul de a posta (sa nu spun ca esti cosmonaut ca imi cere WBF drept de licenta :) ).