Autor Subiect: Ce faceti in cazul de plagiat?  (Citit de 3322 ori)

dojo

• Vizitator
Ce faceti in cazul de plagiat?
« : Septembrie 01, 2007, 04:14:04 pm »
Am avut acum o saptamana un furt de layout. Un pusti mi-a copiat layout-ul de pe mybb.ro si a trebuit sa duc niscaiva munca de convingere. Problema este ca nu stiu ce atitudine ar fi avut host-ul principal, daca ajungeam cu scandalul la el.

Voi, ca si hosting providers: ce ati face in cazul in care situl x reclama situl y pentru furt de layout (sau de continut). Cereti mai multe informatii si luati masuri impotriva plagiatorului? Sau nu e treaba voastra?

Bogdan.eGazda

• Webmaster
  • Mesaje postate: 944
  • EGAZDA SRL
    • Vezi Profilul
    • http://www.egazda.ro
Răspuns: Ce faceti in cazul de plagiat?
« Răspuns #1 : Septembrie 01, 2007, 04:40:50 pm »
La orice plangere trebuie sa aduci o dovadata.
Daca dovada aceasta este clara si corecta cred ca toata lumea va lua masurile necesare.

StefanIordan

• Membru
  • Mesaje postate: 479
    • Vezi Profilul
    • Gazduire web
« Răspuns #2 : Septembrie 02, 2007, 01:29:59 am »
La orice plangere trebuie sa aduci o dovadata.
Daca dovada aceasta este clara si corecta cred ca toata lumea va lua masurile necesare.

Toata lumea CINSTITA.

Eu ca hoster nu am obligatia de a ma uita daca un client incalca sau nu legea copyright-ului. (clientul are obligatia sa respecte legea) Dar in cazul in care sunt atentionat ca un client al meu incalca legea copyright-ului atunci trebuie (moral si legal) sa il fac sa nu o mai incalce (cel putin cat e pe serverul meu). Asta se face sau prin vorba buna sau prin suspendare. In functie de client.

Mihai Gianu

• Vizitator
« Răspuns #3 : Septembrie 02, 2007, 01:55:18 am »
Am avut acum o saptamana un furt de layout. Un pusti mi-a copiat layout-ul de pe mybb.ro si a trebuit sa duc niscaiva munca de convingere. Problema este ca nu stiu ce atitudine ar fi avut host-ul principal, daca ajungeam cu scandalul la el.

Voi, ca si hosting providers: ce ati face in cazul in care situl x reclama situl y pentru furt de layout (sau de continut). Cereti mai multe informatii si luati masuri impotriva plagiatorului? Sau nu e treaba voastra?

dar cum poti dovedi ca tu esti creatorul layout-ului? poate cine l-a luat de la tine poate sa zica ca il are din alta parte, dupa care trebuie sa demonstrezi ca tu  esti proprietarul (cu surse), la asta te-ai gadit?

dojo

• Vizitator
« Răspuns #4 : Septembrie 04, 2007, 12:47:46 pm »
Se cheama fisiere psd. Eu imi fac layout-urile inainte in editorul grafic, dupa aia fac slice etc. Si am prostul obicei sa imi pastrez TOATE sursele. Si de acum 5 ani. La o privire mai atenta pe cele 2 forumuri se vedea cine fura de unde, si chiar thread-ul deschis de baiat prin care recunostea ca a furat :D

Asta pentru a nu mentiona ca pustiul in cauza are 14 ani si cred ca e primul lui site si a mai fost acuzat de furt deja, eu am varsta lui pe un picior, portofoliu teapan si o relatie de peste 2 ani cu host-ul. care cam stie ce imi poate pielea :)

In cazul meu probabil era mai usor de stiut cine pe cine.

Ma bucura faptul ca se considera totusi OK sa se ia masuri. Ma gandeam ca aud ceva de genul "treaba ta".
« Ultima Modificare: Septembrie 04, 2007, 12:49:28 pm de dojo »

bassul

• Vizitator
« Răspuns #5 : Septembrie 04, 2007, 08:01:06 pm »
Din legea comertului electronic, conform legi-internet.ro:
Citat
Art. 15: Instrumente de cãutare a informatiilor si legãturi cu alte pagini de web

(1) Furnizorul unui serviciu al societãtii informationale care faciliteazã accesul la informatia furnizatã de alti furnizori de servicii sau de destinatarii serviciilor oferite de alti furnizori, prin punerea la dispozitie destinatarilor serviciului sãu a unor instrumente de cãutare a informatiilor sau a unor legãturi cu alte pagini de web, nu rãspunde pentru informatia în cauzã, dacã este îndeplinitã oricare dintre urmãtoarele conditii:

a) furnizorul nu are cunostintã despre faptul cã activitatea sau informatia la care faciliteazã accesul este nelegalã si, în ceea ce priveste actiunile în daune, nu are cunostintã despre fapte sau circumstante din care sã rezulte cã activitatea ori informatia în cauzã ar putea prejudicia drepturile unui tert;

b) având cunostintã despre faptul cã activitatea sau informatia respectivã este nelegalã ori despre fapte sau circumstante din care sã rezulte cã activitatea sau informatia în cauzã ar putea vãtãma drepturile unui tert, furnizorul actioneazã rapid în vederea eliminãrii posibilitãtii de acces oferite sau a blocãrii utilizãrii acesteia.

(2) Furnizorul de servicii rãspunde pentru informatia în cauzã atunci când caracterul nelegal al acesteia a fost constatat printr-o decizie a unei autoritãti publice.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplicã în situatia în care destinatarul actioneazã din ordinul sau sub comanda furnizorului de servicii.
Citat
Art. 16: Obligatiile furnizorilor de servicii

(1) Furnizorii de servicii sunt obligati sã informeze de îndatã autoritãtile publice competente despre activitãtile cu aparentã nelegalã desfãsurate de destinatarii serviciilor lor sau despre informatiile cu aparentã nelegalã furnizate de acestia.

(2) Furnizorii de servicii sunt obligati sã comunice de îndatã autoritãtilor prevãzute la alin. (1), la cererea acestora, informatii care sã permitã identificarea destinatarilor serviciilor lor, cu care acesti furnizori au încheiat contracte privind stocarea permanentã a informatiei.

(3) Furnizorii de servicii sunt obligati sã întrerupã, temporar sau permanent, transmiterea într-o retea de comunicatii ori stocarea informatiei furnizate de un destinatar al serviciului respectiv, în special prin eliminarea informatiei sau blocarea accesului la aceasta, accesul la o retea de comunicatii ori prestarea oricãrui alt serviciu al societãtii informationale, dacã aceste mãsuri au fost dispuse de autoritatea publicã definitã la art. 17 alin. (2); aceastã autoritate publicã poate actiona din oficiu sau ca urmare a plângerii ori sesizãrii unei persoane interesate.

(4) Plângerea prevãzutã la alin. (3) poate fi fãcutã de cãtre orice persoanã care se considerã prejudiciatã prin continutul informatiei în cauzã. Plângerea sau sesizarea se întocmeste în formã scrisã, cu arãtarea motivelor pe care se întemeiazã, si va fi în mod obligatoriu datatã si semnatã. Plângerea nu poate fi înaintatã dacã o cerere în justitie, având acelasi obiect si aceleasi pãrti, a fost anterior introdusã.

(5) Decizia autoritãtii trebuie motivatã si se comunicã pãrtilor interesate în termen de 30 de zile de la data primirii plângerii sau a sesizãrii ori, dacã autoritatea a actionat din oficiu, în termen de 15 zile de la data la care a fost emisã.

(6) Împotriva unei decizii luate potrivit prevederilor alin. (3) persoana interesatã poate formula contestatie în termen de 15 zile de la comunicare, sub sanctiunea decãderii, la instanta de contencios administrativ competentã. Cererea se judecã de urgentã, cu citarea pãrtilor. Sentinta este definitivã.

Exista mai multe texte care se aplica, legea dreptului de autor etc., dar desi as considera ca hosterul nu e in masura sa hotarasca daca un sit e legal/nelegal, totusi e pus la mijloc de legea putin ambigua. Daca da jos situl la notificarea pagubitului poate fi dat in judecata conform contractului de catre client, daca nu da jos situl este inca responsabil conform Art. 15 in fata pagubitului. Cand e notificat de o autoritate, tre sa actioneze.