Autor Subiect: Alternative Free - Open Source...  (Citit de 5617 ori)

MYOTIS

• Vizitator
Alternative Free - Open Source...
« : Iulie 25, 2008, 06:02:10 pm »
Ar fi interesant de discutat ce alternative free, open source exista la cPanel, Plesk, DirectAdmin etc si daca este posibila si viabila o solutie de acest tip la ora actuala.

Este cineva aici care sa fi incercat/folosit un panou de administrare free, open source?

Daca tot am deschis subiectul am sa incerc weekend-ul acesta sa caut cit mai multe informatii pe google privind acest subiect. Momentan nu prea stiu in ce directie sa merg si care sunt variantele care merita atentie...

Poate ma ajuta cineva cu informatii interesante...

« Ultima Modificare: Iulie 25, 2008, 06:05:28 pm de alopia »

Adrian Costin

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 73
    • Vezi Profilul
Răspuns: Alternative Free - Open Source...
« Răspuns #1 : Iulie 25, 2008, 06:16:06 pm »
Am mai folosit Webmin cu Virtualmin.  Nu recomand.  E total diferit de cPanel si Plesk si clientii isi cam prind urechile.

ionut_pe_net

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 78
  • txt
    • Vezi Profilul
« Răspuns #2 : Iulie 25, 2008, 06:26:00 pm »
ISPConfig cu rezultate foarte bune dar este doar "home use" , ca sa faci un incepator sa inteleaga ce are de facut si cum ca sa poata pune un site pe server trebuie multa munca de lamurire.

dt

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1404
    • Vezi Profilul
    • http://www.webdev.ro
« Răspuns #3 : Iulie 25, 2008, 08:14:09 pm »
Ar mai fi ravencore.com si openpanel.com dar parerea mea e ca nu se compara cu nimic comercial.

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #4 : Iulie 26, 2008, 07:03:34 am »
Interesant openpanel.com  ;) si celelalte ... Multumesc pentru exemple.

Sunt de acord ca daca luam clientul in calcul traim intr-o lume unde cPanel-ul e rege (sper sa nu se supere webfactor  :-*). Nu-mi fac iluzii ca ai putea avea o afacere de succes bazata pe o astfel de solutie in Romania. Oricum e interesant de remarcat dictatura asta a panourilor de administrare cPanel si Plesk in Romania ... dar na vorba tiganului care punea zilele trecute burlane "Daca asta se cere sefu!" ;D.  Am avut de a face cu multe conturi de gazduire din europa la diverse companii si (cel putin in Germania/Austria) procentajul solutiilor alternative este mult mai mare. Multe companiii din Europa am observat ca folosesc solutii free modificate sau solutii 100% proprietare.

Dar, ca sa fiu mai explicit, cautam o solutie cit mai ieftina pentru un serviciu de webhosting gratuit pe care intentionam sa-l lansam. Ideal ar fi sa nu cheltuim un leu pe partea software dar totusi sa oferim ceva mai mult decit un simplu cont de ftp si mediul restrictiv al solutiilor free obisnuite. De asemenea easy to use nu e un factor important, clientela tipica a unui astfel de serviciu va fi in mod sigur compusa din omuleti cu ceva experienta si (daca sunt in cautare de solutii free) dispusi cred sa invete...

Criteriul cel mai important ar fi asadar: securitate/stabilitate/buguri cit mai putine si suport pentru CentOS sau Ubuntu.
« Ultima Modificare: Iulie 26, 2008, 07:07:11 am de alopia »

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #5 : Iulie 26, 2008, 07:17:29 am »
Later...

Adrian Costin cum a functionat Webmin? Ai avut ceva probleme majore datorate bug-urilor sau alte lucruri de genul asta?

Aceiasi intrebare o am pentru ionut_pe_net legat de ISPConfig...

ionut_pe_net

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 78
  • txt
    • Vezi Profilul
« Răspuns #6 : Iulie 26, 2008, 09:31:12 am »
Pe ISPConfig doar la FTP server ai un mic bug care se rezolva rapid, in rest merge 100% din prima incercare.
Eu l-am testat aproape 3 luni in care nu am avut probleme.
Printre neajunsuri ar fi lipsa unui script gen "Fantastico" fara care majoritatea sunt morti.
La inceput o sa fii derutat de faptul ca fiecare cont de gazduire are un prefix asa cum si bazele de date SQL au un prefix numai ca este diferit unul de celalalt.

Bruzli

• Webmaster
  • Mesaje postate: 522
    • Vezi Profilul
    • http://www.solutiiweb.ro
« Răspuns #7 : Iulie 26, 2008, 09:41:45 am »
Din pacate, deocamdata durerile de cap aduse de cele opensource le evaluez la mai mult decat costurile cu o licenta cPanel, Plesk.

Adrian Costin

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 73
    • Vezi Profilul
« Răspuns #8 : Iulie 26, 2008, 11:24:00 am »
Webmin/Virtualmin nu e ce cauti tu daca vrei sa faci free hosting.

E foarte complex si are foarte multe feature-uri, dar e greu de inteles cum functioneaza.  Despre bug-uri nu prea am vazut, dar nu-mi place cum lucreaza.  De exemplu fiecare cont de mail are user in /etc/passwd, conturile de mail is si de ftp si invers, si alte aberatii care nu au ce cauta in hostingul din ziua de azi.

dt

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1404
    • Vezi Profilul
    • http://www.webdev.ro
« Răspuns #9 : Iulie 26, 2008, 01:52:38 pm »
Comercial, mie mi se pare interesant interworx.com ca alternativa la cPanel. Face lucruri mai putine, dar ok. Din pacate, preturile de pe site-ul lor mi se par cam mari.

Daca pe langa contul de FTP nu vrei sa dai foarte multe alte lucruri ci doar un minim necesar, poti sa folosesti diverse scripturi specializate. De ex. www.xams.org pentru administrat conturi de mail (si eventuial zone DNS). Sau postfixadmin. Si phpMyAdmin pentru baze de date. E mai greu sa le pui pe toate cap la cap.

netvista

• Webmaster
  • Mesaje postate: 839
  • Solution Provider
    • Vezi Profilul
« Răspuns #10 : Iulie 27, 2008, 03:01:42 pm »
Comercial, mie mi se pare interesant interworx.com ca alternativa la cPanel. Face lucruri mai putine, dar ok. Din pacate, preturile de pe site-ul lor mi se par cam mari.

In comparatie cu cpanel la licenta owned este foarte ieftin si accesibil la cei 294 USD. La licenta lunara este jumatate (24.95 usd) din costul uneia de cpanel (50 usd)

Ar fi interesant de discutat ce alternative free, open source exista la cPanel, Plesk, DirectAdmin etc si daca este posibila si viabila o solutie de acest tip la ora actuala.

Este cineva aici care sa fi incercat/folosit un panou de administrare free, open source?

Acest topic a mai fost dezbatut de cateva ori in trecut. Daca dai search ar trebuii sa il gasesti.

Un alt CP este si ISPCP dar acesta nu are DNS manager de unde sa adaugi tu in zona DNS ce vrei.

Ca sfat daca iti poti permite ia o licenta de cpanel la 50 usd/luna si scapi de grijile aferente unei solutii opensource care trebuie patch-uita sau adaptata ca sa functioneze fara probleme. Au existat probleme si la ei sau vulnerabilitati dar acestea au fost remediate repede fiind o solutie comerciala. Eliminand niste necunoscute sau incertitudini din start te poti axa pe combaterea altora mai bine.

Printre neajunsuri ar fi lipsa unui script gen "Fantastico" fara care majoritatea sunt morti.
Daca vrei ceva ca fantastico poti folosii Zantastico ce merge cu zPanel (linux) sau CorePanel (windows).

Dar, ca sa fiu mai explicit, cautam o solutie cit mai ieftina pentru un serviciu de webhosting gratuit pe care intentionam sa-l lansam. Ideal ar fi sa nu cheltuim un leu pe partea software dar totusi sa oferim ceva mai mult decit un simplu cont de ftp si mediul restrictiv al solutiilor free obisnuite. De asemenea easy to use nu e un factor important, clientela tipica a unui astfel de serviciu va fi in mod sigur compusa din omuleti cu ceva experienta si (daca sunt in cautare de solutii free) dispusi cred sa invete...

Utilizatorii primari ai unui asemenea serviciu sunt cei care vor sa stocheze script-uri de spam, aia care vor sa stocheze muzica (mp3), sau cei care vor sa incarce cate un rootkit si sa optina un shell la tine pe server + aia care se folosesc de el ca sa incarce fisiere remote (papand din banda ta) si sa-si economiseasca ei banda.

Abia apoi vin aia care vor sa isi ia un host moca ca in gandirea lor cred ca va merge la fel de bine ca unul platit si le sticlesc ochii cand se gandesc ce afacere buna au facut. Daca nu esti atent te pricopsesti cu cate script-uri d-alea smechere ce papa resurse la greu si pun serverul de mysql in genunchi.

Si in lumea hosting-ului platit se intampla asta dar la tine cand furnizezi servicii moca se accentueaza problema. Daca nu le ai cu administrarea si securizarea serverului, atunci orice script ai folosii fie ca e moca fie ca este cpanel cineva tot te face la buzunar. S-a intamplat tuturor, incl. si mie si daca nu esti pe faza sau nu stii ce sa faci atunci este nasol.

sergiu_q

• Membru
  • Mesaje postate: 190
    • Vezi Profilul
« Răspuns #11 : August 02, 2008, 07:31:54 pm »
In comparatie cu cpanel la licenta owned este foarte ieftin si accesibil la cei 294 USD. La licenta lunara este jumatate (24.95 usd) din costul uneia de cpanel (50 usd)
la banii astia nu ar fi mai bun un directadmin (299$/lifetime license)?

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #12 : August 17, 2008, 08:57:48 pm »
Utilizatorii primari ai unui asemenea serviciu sunt cei care vor sa stocheze script-uri de spam, aia care vor sa stocheze muzica (mp3), sau cei care vor sa incarce cate un rootkit si sa optina un shell la tine pe server + aia care se folosesc de el ca sa incarce fisiere remote (papand din banda ta) si sa-si economiseasca ei banda.

Partea cu mp3/download-urile sa zicem ca s-ar putea rezolva cu niste limitari de banda decente. Riscurile de securitate sunt aceleasi ca si la hosting-ul platit ma rog cu diferenta ca ai pe cine trage de urechi asta daca nu cumva te-a pacalit cu datele furnizate. Oricum nici prin cap nu ne trecea sa amestecam infrastructura conturilor platite cu cele free.

Din cele enumerate de tine si cele la care am mai chibzuit si noi cel mai tare ne-a taiat elanul problema spam-ului... :(

Apropo de acest fapt e cineva pe aici care a fost implicat intr-o asemenea aventura (Oferirea de gazduire gratuita) si ne poate da ceva detalii... ?

Marian

• Membru
  • Mesaje postate: 389
    • Vezi Profilul
« Răspuns #13 : Noiembrie 05, 2008, 12:07:06 am »

daca nu ma insel cpanel / plesk si o parte din aplicatiile free(like open panel) folosesc direct binare.
 Sincer, eu nu as aduce un binar in sistem sa-l execut de pe 'root' nici daca as stii ca renunt definitiv la linux / unix.
 Personal folosesc ca usere pentru clienti numai accounturi mysql.
.  postfix - virtual, cu useri mysql
.  proftpd - virtual, cu useri mysql

Pentru administrare mysql - phpmyadmin
Pentru administrare mail-uri - postfixadmin
Pentru usere ftp - am creeat cateva scripturi php cu ajutorul carora poti schimba parola si adauga usere.
 Totul este pus intr-o "interfata web" accesibila pe baza de user / parola (basic auth. )

Observ ca s-a pierdut mult din frumusetea linux-ului, totul tinde sa ia forma windows-ului.  Update automat, managere de pachete, . . . mai este putin si se fac simlink-uri cu 'click' pentru a face ceva in sistem  ;D

Toti daemonii inclusiv kernelul sunt facuti din surse, totul este compilat manual.
(nota: folosesc freebsd si slackware - iar linux, in general, din 1996 )

Delta

• Vizitator
« Răspuns #14 : Noiembrie 06, 2008, 10:53:48 pm »
Subscriu si eu la solutia cu postfix admin, geniala jucarie! Vroiam sa implementez eu una dar se pare ca mi-au luat-o altii inainte.   Nici eu nu sunt fan cpaneluri si alte cele.  .  .   ::)