Autor Subiect: Controale licente software la firme in apartament  (Citit de 15740 ori)

Florin Veres

• Webmaster
  • Mesaje postate: 531
    • Vezi Profilul
Răspuns: Controale licente software la firme in apartament
« Răspuns #30 : Octombrie 21, 2008, 06:28:35 pm »
@alopia, stai linistit, nu s-a luat nimeni de tine, ci de protocolul FTP ;)

IMHO, cine chiar are nevoie de anumite programe (flash, dreamweaver, photoshop, ce-a fi) se presupune ca scoti si ceva bani din ele...si scuza-ma, dar adobe creative suite 4 web standard e 999$...aka vreo 750EUR (direct la ei pe site, si contine dreamweaver, flash, fireworks - care sunt cam enough pentru web dev de exemplu)...so nu cred ca cine scoate bani din web design nu-si permite sa dea un 750EUR + 100-200EUR un windows.

Florin

dt

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1404
    • Vezi Profilul
    • http://www.webdev.ro
« Răspuns #31 : Octombrie 21, 2008, 06:33:52 pm »
PS: Filezilla sucks. Nu ca aplicatie (asta e excelenta), ci ca protocol: FTP este prin natura sa nesigur. Daca vrei o aplicatie Open Source de transfer, WinSCP se numeste.
Filezilla stie FTP over SSL care deja e mai mult decat FTP.

Cat despr Gimp .. mai are muult pana o sa ajunga la nivelul lui Photoshop 6 sa zicem (am instalat acum ultima versiune). Mie mi-e foarte greu sa trec de la o versiune de Photoshop la alta, mai ales cand schimba shotcut-urile si interfata. Photoshop e printre putinele programe care-si merita banii.

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #32 : Octombrie 21, 2008, 07:14:33 pm »
Intradevar...

Florin Windows si Flash cum spuneam sunt intradevar de neinlocuit. Despre dreamweaver eu personal nu il agreez si ca orice editor html WYSIWYG il consider un tool dedicat celor care nu stapinesc prea bine html/css sau celor care vor lucrurile facute la mare graba. L-am folosit enorm cind invatam HTML si l-am aruncat enervat mai tirziu dupa ce am ajuns sa visez si noapte nodurile html si atributele lor. Cred ca cea mai buna ecuatie pentru un profesionist este aceea a unui editor text bun si browserul pentru preview. Asa ai cel mai bun control asupra codului si nimic nu se compara cu un XHTML/CSS scris de minuta omului.

Chestia cu Gimp dt cred ca e o chestiune de ... interfata. Sincer acum 1 an strimbam din nas cind auzeam de Gimp. M-am incapatinat insa dupa o discutie cu un prieten din state unde culmea toata compania de webdesign la care lucreaza foloseste Gimp sa-i acord o sansa. E undeva o curba lenta si un moment cind dupa ce ai trecut hopul si te-ai familiarizat cu GUI-ul ciudat, ferestrele independente si shortcut-urile se intimpla o minune si incepe sa-ti placa. Acum oricit stau si ma gindesc ce facilitate majoara din photoshop nu exista in Gimp nu pot gasi absolut nici una. Incearca dt sa iei pe rind functionalitatile Photoshop si sa cauti in meniurile din Gimp functia echivalenta. Ai sa gasesti tot! Si chiar am inceput sa-l iubesc. Practic in momentul acesta ca web designer singurul lucru care ma opreste la o migratie totala spre Linux e din pacate Macromedia Flash :(
« Ultima Modificare: Octombrie 21, 2008, 07:19:43 pm de alopia »

WBF

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 3481
    • Vezi Profilul
    • Webfactor
« Răspuns #33 : Octombrie 21, 2008, 08:53:25 pm »
:-X

Si stau si ma intreb WBF voi chiar nu sunteti pasionati de IT incit sa pierdeti vremea testind zilnic noi softuri, noi produse si noi solutii tehnice? Macar asa de amuzament... Totul se reduce numai la bussines si bani? Asadar cine e curios si mai are si ceva timp liber sa puna mina pe truecrypt macar o data. Fiind open source e si o minunatie de cod pe acolo inclusiv partea de bootloader, criptare etc.

Mai.
Nu ma fa sa ies din hibernare.:D
Punctual:
Da, se reduce la business,bani,solutii noi de imbunatatit business-ul,testare de echipamente si solutii noi,aplicate strict domeniului de activitate.

Daca tu ai timp liber , bravo tie.
Am trecut de varsta si sincer,putinul timp liber nu il pierd.
Si asa e vai de mama lui de putin.

Daca tot ai scos coarnele la mine , ia uite una cu dedicatie si fara ofensa:

Cand cresti mare, experimentele din amuzament capata culoarea copilariei pierdute si gustul de adolescenta .

O sa vezi la timpul tau.

dt

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1404
    • Vezi Profilul
    • http://www.webdev.ro
« Răspuns #34 : Octombrie 22, 2008, 01:59:51 am »
Acum oricit stau si ma gindesc ce facilitate majoara din photoshop nu exista in Gimp nu pot gasi absolut nici una. Incearca dt sa iei pe rind functionalitatile Photoshop si sa cauti in meniurile din Gimp functia echivalenta. Ai sa gasesti tot!

Nu prea .. De ex editorul de text nu permite editarea unui layer text dupa ce a fost scris (sau cel putin eu nu am gasit cum). Si adaugarea de text se face intr-o caseta separata (fata de realtime render la photoshop). Asa se intampla acum 10 ani in photoshop 5. Nu am vazut efecte pentru layere, masti/filtre, grupare. Nu mai zic de smart object (din CS2) sau de optimizarile pentru Nvidia introduse in CS4. Marea problema ramane la nivel de interfata. Gimp are foarte multe lucruri frumoase dar degeaba. Iar licenta photoshop are un pret ok pentru o firma care se respecta (cel putin afara, $100/h mi se pare un tarif minim pentru un designer - mai nou am vazut preturi similare si pe la noi).

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #35 : Octombrie 22, 2008, 07:53:29 am »
Cand cresti mare, experimentele din amuzament capata culoarea copilariei pierdute si gustul de adolescenta .

:D

Domnule WBF daca va mai aduceti aminte tineretea are avantajele ei indiscutabile. Pe care eu sincer nu le-as da acum pentru nimic in lume. Intelept si in virsta am sa ajung inevitabil intr-o zi dar pentru un om intelept si in virsta intoarcerea la tinerete "pierduta" e o imposibilitate. Asadar multumesc pentru urare oricum din pacate va fi inevitabil sa cresc mare si sper ca am sa-mi aduc cu placere aminte de gustul acela al adolescentei de care vorbiti care pentru mine acum e cit se poate de real si placut nu o simpla amintire.

dt editarea unui layer text dupa ce a fost scris nu e nici o problema. Selectezi layerul textului si apoi cu tools-ul pentru text dai dublu click pe text pentru editare sau cu textul selectat modifici din toolbox caracteristicile fontului. Sunt multe setari in gimp care tunate usureaza munca. De exemplu by default e dezactivata selectia automata a layerelor la click si trebuie sa sari explicit pe un layer sau altul. Eu mi-am setat sa comute automat pe layer cind dau click pe un obiect din layer-ul ala. Cred ca asta ai intimpinat tu erai pe un layer si incercai sa editezi un text de pe alt layer ceea ce nu te lasa putind sa modifici numai obiectele de pe layer-ul activ.

Masti? Uite 2 videoclipuri pe you tube aleatorii despre cum se lucreaza cu masti in gimp:
http://www.youtube.com/watch?v=OdghINqE0Iw
http://www.youtube.com/watch?v=MoaDHnl4pao

Exista Layer effects in pluginuri sau mai exact spus via scripturi ScriptFu. Si asta a fost un lucru care m-a atras la Gimp datorita faptului ca stiam perl si pyton (pluginurile pentru Gimp folosind ori perl or pyton). Pentru cei care nu stiu perl/pyton se gasesc o groaza de scripturi free. Majoritatea dupa instalare apar la click dreapta pe layer intr-un meniu de exemplu /Layer/Layer Effects. Filtrele se aduga tot asa via pluginuri. Am sa dau doua exemple absolut aleatorii:

http://registry.gimp.org/node/186
http://gimpscripts.com/?page_id=5

Ramin intradevar neimplementate Smart objects si gruparea layerelor cu toate ca pentru grupare exista un tree view plugin care shimba afisarea layerelor ca in photoshop dar eu unul prefer sa nu-l folosesc pentru ca e cu buguri deocamndata.

Acum sa fiu impartial nu lipsa smart object care dupa cum se contureaza lucrurile la versiunea urmatoare este foarte posibil sa fie introduse subclaseaza clar Gimp-ul fata de photoshop. Problemele majore apar pe domeniul tipariturilor. Dar repet aici mie personal nu-mi pasa in echipa noastra de aceste lucruri se ocupa alte persoane care lucreaza pe Mac-uri si folosesc produsele Adobe la greu. La tiparituri respectiv spatiul de culoare pentru tiparituri clar Photoshop da clasa. Dar asta nu e un dezavantaj pentru webdesign.

La final daca ar fi sa fac o lista pro/contra cred ca astea ar fi principalele avantaje photoshop si respectiv gimp:

PRO Photoshop
- Interfata mult mai intuitiva dar acest lucru e discutabil pentru un fan Gimp care stapieaste toate shortcut-urile.
- Suport clar mai bun pentru spatiu de culoare la tiparituri
- Filtre incluse din start si mult mai multe filtre comerciale disponibile decit scripturile ScriptFu pentru Gimp
- Smart Objects
- Slices
- Macro recorder

PRO Gimp
- ScriptFu pentru cine stie pyton si perl e pur si simplu super. Cum eu personal sunt pasionat si de programming chestia asta mi se pare cea mai faina facilitate.
- Posibilitate scripting prin socket-uri. Cu alte cuvinte pui Gimp pe un server si poti sa-l faci sa faca diverse lucruri remote. Foarte interesanta functionalitatea putind fi folosita pe un site de exemplu.
- La filtre de import export bate Photoshop-ul. Nu cred ca exista format sa nu-l citeasca. Sunt pluginuri pentru orice ciudatenie de format de imagine.
- Suport foarte bun pentru PNG-uri inclusiv transparenta via canal

CONTRA Photoshop
Exista o facilitate care mi-as dori-o prezenta in photoshop si anume scripturi asemanatoare ScriptFu pentru Gimp. E pur si simplu amasing ce se poate face cu ScriptFu.

CONTRA GIMP
Sunt 3 facilitati pe care eu mi le-asi dori sa fie prezente si in Gimp si anume:
- Smart Objects
- Slices
- Macro recorder

Gupi

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 2733
  • Hangar Hosting, SRL
    • Vezi Profilul
    • albinutza@polimedia.us
« Răspuns #36 : Octombrie 22, 2008, 09:15:23 am »
@
...
Nu cred ca am avut vreun post pe aici unde sa traiesc placerea de a musca pe cineva de fund asa numai de dragul rautatii cum ati facut dumnevoastra cu clinetul ftp. De asemenea am ris cu pofta la sfatul dumneavoastra de a da cu hardisk-ul de pamint cind vine BSA-ul care intradevar e un sfat foarte serios. Acum daca ati sta bine si v-ati gindi truecrypt e o alternativa mult mai decenta decit aruncatul hardisk-urilor de pamint si s-a intentionat a fi un comentariu la fel de hazliu ...

@alopia, daca vrei un forum civilizat, pastreaza un limbaj decent.
Daca iti place sa musti sau sa fii muscat de fund fa-o in privat si nu acuza gratuit in spatele unui nickname.
Esti singurul de pe acest forum care s-a simţit ofensat de faptul că am îndrăznit să am altă opinie decât a ta, opinie care poate este susţinută de o experienţă mult mai vastă decăt lucrul pe 3 staţii şi doua laptop-uri.
Spre deosebire de tine, eu am trecut printr-un audit BSA şi am discutat aspecte pe care le tu le expui vitejeşte pe forum.
In plus, eu am vazut urmările folosirii nesăbuite a unui client FTP şi ştiu ce vorbesc când recomand WinSCP.

Încă o dată succes în ceea ce faci.
Multumesc.

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #37 : Octombrie 22, 2008, 09:51:37 am »
:'(

Peace Gupi. 

Nu am acuzat nimic altceva decit faptul ca sunt acuzat absolut gratuit ca umblu cu nu stiu ce softuri ilegale gen office. Aia e o acuzatie. Si toate astea  paradoxal cind eu chiar sunt unul din acei oameni care urasc literalmente pachetul Office de la micro, folosesc exclusiv Open Office, fac lobby la greu softurilor Open Source si am proiecte pe sourceforge care foloseste ssh inca de pe vremea cind putina lume stia de acest protocol.

Cit despre Filezilla pur si simplu nu inteleg de ce continui pe aceasta idee cind ai screnshot-ul in fata intr-un post mai sus care-ti arata ca suporta protocolul SSH exact ca WinSCP. WinSCP nu este singurul soft de acest tip, este intradevar cel mai celebru, este intradevar super si ca fapt divers il am si pe el instalat dar pur si simplu prefer Filezilla. Diferenta intre WinSCP si Filezilla este practic doar la nivel de interfata nu la protocoalele suportate.

Imi cer scuze asadar daca te-am enervat. Dar pur si simplu alternativa ar fi fost sa stau pasiv cind mi se arunca in cap diverse acuze cum ar fi necunoasterea unui soft si protocol super intilnit in gazduire sau folosirea de ilegale. Nu eu am lovit primul asadar. Si ca sa nu mai dau nastere la alte comentarii la fel de incordate promit ca este ultimul meu post pe acest topic.
« Ultima Modificare: Octombrie 22, 2008, 10:00:40 am de alopia »

Gupi

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 2733
  • Hangar Hosting, SRL
    • Vezi Profilul
    • albinutza@polimedia.us
« Răspuns #38 : Octombrie 22, 2008, 10:05:39 am »
@alopia, o clarificare marunta:
(las la o parte faptul ca Filezilla stie acum sa lucreze si cu SFTP, mea culpa: cand am renuntat la el pentru WinSCP, nu avea)

Filezilla are setarea default pe FTP, WinSCP are setarea default pe SFTP.
Asta inseamna foarte mult la utilizatorii de rand, pentru care notiunile de setare si optiuni sunt extrem de indepartate.
Da, e foarte greu sa ii explici unei fete de la marketing ca nu poate trimite atasamente de 400 MB prin email si e mult mai greu sa o faci sa inteleaga setarile de la clientul de transfer. Cand ai o baza mare de clienti mai mult sau mai putin priceputi, trebuie sa incerci sa le tai posibilitatile de a gresi, nu sa le propui solutii de neinteles pentru ei.

Asta e cel putin unul din motivele pentru care WinSCP este de preferat in locul FileZilla.

Cat despre acuze, reciteste mesajele mele si subliniaza te rog cuvintele in care consideri ca te-am acuzat de ceva.

La buna vedere.

MYOTIS

• Vizitator
« Răspuns #39 : Octombrie 22, 2008, 10:52:41 am »
Apreciez corectarea facuta de dumneavoastra vizavi de Filezilla si-mi incalc promisiunea de a nu mai posta pe acest topic.

V-am ascultat sfatul de a reciti pe indelete topicurile. Nu are sens sa subliniez  titulaturile care cred cu toata taria ca nu mi se potrivesc. Si nu vreau sa pic iarasi in acelasi conflict stupid acuzindu-va din nou. Asadar va spun sincer dupa ultimul topic aproape imi pare rau ca m-am tirit in toata povestea asta cu dumneavoastra. Acum ca ati clarificat problema Filezilla nu pot sa nu remarc ca sunt rari oamenii care isi recunosc greseala. Probabil ca sunteti un om de care chiar nu merita comentariile mele.

Asadar adaug si eu o clarificare:
Imi cer scuze domnule Gupi. Vreau de asemenea sa adresez scuzele mele si lui WBF cu care sincer nu imi doresc sa intru in conflict din 2 motive: primul ca imi este foarte drag umorul dumnealui peste tot pe unde-i citesc comentariile (bineinteles nu si atunci cind pic eu victima), si al doilea ca urasc conflictele si in mod sigur sunt prea tinar si putin versat ca sa ma tina "elasticul" ala de la piesa de imbracaminte de care el pomeneste uneori. Acum tot ce sper e ca urmatoarea poanta a la WBF sa-mi provoace zimbete nu o grimasa de neplacere.

;D

Acestea fiind spuse aici chiar termin cu posturile pe marginea acestui topic.

petrescs

• Membru
  • Mesaje postate: 149
    • Vezi Profilul
« Răspuns #40 : Octombrie 22, 2008, 11:10:44 am »
@alopia: ca sa revenim cumva ontopic - cert e ca auditul BSA e mai mult decat o simpla verificare la sigle/logo de pe mesajul de boot, deci nu stiu daca criptarea completa ar ajuta in acest caz.

Pe de alta parte, departe de mine sa tratez cu spatele truecrypt sau alte programe opensource (imi pare rau daca am fost perceput asa) - folosesc in mod curent opensource in productie si m-as bucura sa citesc despre experientele voastre pe un topic separat (si nu doar la nivel de server unde LAMP e cvasi-majoritar ci mai degraba la desktop office/business daily use).

WBF

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 3481
    • Vezi Profilul
    • Webfactor
« Răspuns #41 : Octombrie 22, 2008, 03:45:23 pm »
Mai oameni
Aici era vorba de BSA ,control, firma in apartament si calculatorul din camera cealalta.
Implicatii legale si nimic altceva
Nu criptare ,nu opensource nu alte alea alea.
In rest offtopic vartos si un om cu capul pe umeri (petrescs) care a deschis un topic nou pe problemele total paralele cu ceea ce intrebase omul pe topicul asta.
Sper ca sunteti constienti ca , omuletul care a deschis topicul ,a citit 2-3 raspunsuri dupa care a intrat intr-o ceata maxima dupa ce a ajuns sa citeasca despre criptare,opensource , clienti ftp si alte alea alea.