Cand cresti mare, experimentele din amuzament capata culoarea copilariei pierdute si gustul de adolescenta .

Domnule WBF daca va mai aduceti aminte tineretea are avantajele ei indiscutabile. Pe care eu sincer nu le-as da acum pentru nimic in lume. Intelept si in virsta am sa ajung inevitabil intr-o zi dar pentru un om intelept si in virsta intoarcerea la tinerete "pierduta" e o imposibilitate. Asadar multumesc pentru urare oricum din pacate va fi inevitabil sa cresc mare si sper ca am sa-mi aduc cu placere aminte de gustul acela al adolescentei de care vorbiti care pentru mine acum e cit se poate de real si placut nu o simpla amintire.
dt editarea unui layer text dupa ce a fost scris nu e nici o problema. Selectezi layerul textului si apoi cu tools-ul pentru text dai dublu click pe text pentru editare sau cu textul selectat modifici din toolbox caracteristicile fontului. Sunt multe setari in gimp care tunate usureaza munca. De exemplu by default e dezactivata selectia automata a layerelor la click si trebuie sa sari explicit pe un layer sau altul. Eu mi-am setat sa comute automat pe layer cind dau click pe un obiect din layer-ul ala. Cred ca asta ai intimpinat tu erai pe un layer si incercai sa editezi un text de pe alt layer ceea ce nu te lasa putind sa modifici numai obiectele de pe layer-ul activ.
Masti? Uite 2 videoclipuri pe you tube aleatorii despre cum se lucreaza cu masti in gimp:
http://www.youtube.com/watch?v=OdghINqE0Iwhttp://www.youtube.com/watch?v=MoaDHnl4paoExista Layer effects in pluginuri sau mai exact spus via scripturi ScriptFu. Si asta a fost un lucru care m-a atras la Gimp datorita faptului ca stiam perl si pyton (pluginurile pentru Gimp folosind ori perl or pyton). Pentru cei care nu stiu perl/pyton se gasesc o groaza de scripturi free. Majoritatea dupa instalare apar la click dreapta pe layer intr-un meniu de exemplu /Layer/Layer Effects. Filtrele se aduga tot asa via pluginuri. Am sa dau doua exemple absolut aleatorii:
http://registry.gimp.org/node/186http://gimpscripts.com/?page_id=5Ramin intradevar neimplementate Smart objects si gruparea layerelor cu toate ca pentru grupare exista un tree view plugin care shimba afisarea layerelor ca in photoshop dar eu unul prefer sa nu-l folosesc pentru ca e cu buguri deocamndata.
Acum sa fiu impartial nu lipsa smart object care dupa cum se contureaza lucrurile la versiunea urmatoare este foarte posibil sa fie introduse subclaseaza clar Gimp-ul fata de photoshop.
Problemele majore apar pe domeniul tipariturilor. Dar repet aici mie personal nu-mi pasa in echipa noastra de aceste lucruri se ocupa alte persoane care lucreaza pe Mac-uri si folosesc produsele Adobe la greu. La tiparituri respectiv spatiul de culoare pentru tiparituri clar Photoshop da clasa. Dar asta nu e un dezavantaj pentru webdesign.
La final daca ar fi sa fac o lista pro/contra cred ca astea ar fi principalele avantaje photoshop si respectiv gimp:PRO Photoshop- Interfata mult mai intuitiva dar acest lucru e discutabil pentru un fan Gimp care stapieaste toate shortcut-urile.
- Suport clar mai bun pentru spatiu de culoare la tiparituri
- Filtre incluse din start si mult mai multe filtre comerciale disponibile decit scripturile ScriptFu pentru Gimp
- Smart Objects
- Slices
- Macro recorder
PRO Gimp- ScriptFu pentru cine stie pyton si perl e pur si simplu super. Cum eu personal sunt pasionat si de programming chestia asta mi se pare cea mai faina facilitate.
- Posibilitate scripting prin socket-uri. Cu alte cuvinte pui Gimp pe un server si poti sa-l faci sa faca diverse lucruri remote. Foarte interesanta functionalitatea putind fi folosita pe un site de exemplu.
- La filtre de import export bate Photoshop-ul. Nu cred ca exista format sa nu-l citeasca. Sunt pluginuri pentru orice ciudatenie de format de imagine.
- Suport foarte bun pentru PNG-uri inclusiv transparenta via canal
CONTRA PhotoshopExista o facilitate care mi-as dori-o prezenta in photoshop si anume scripturi asemanatoare ScriptFu pentru Gimp. E pur si simplu amasing ce se poate face cu ScriptFu.
CONTRA GIMPSunt 3 facilitati pe care eu mi le-asi dori sa fie prezente si in Gimp si anume:
- Smart Objects
- Slices
- Macro recorder