Autor Subiect: curatenia de primavara: definitia unui hoster  (Citit de 2262 ori)

Mihai RADULESCU

• Membru
  • Mesaje postate: 181
  • http://www.tlh.ro
    • Vezi Profilul
    • Top Level Hosting
Răspuns: curatenia de primavara: definitia unui hoster
« Răspuns #15 : Martie 30, 2010, 08:18:13 pm »
Consider ca este destul de larg raspunsul la intrebarea-problema "Ce este un hoster?" sau "Cum ar trebui sa fie sau ce conditii sa indeplineasca un hoster?"

Incerc sa-mi dau si eu cu parerea la aceasta discutie.

In primul rand consider ca trebuie sa fie o firma, de preferat, din punctul meu de vedere un SRL dar vad ca se poarta si PFA, II, sau alte forme juridice.

Din cate am observat apar tot mai multe SITEURI care vand hosting si nicidecum FIRME care sa vanda hosting.

2 la mana, nu stiu cat de mult conteaza un numar de servere, domenii administrate si bilanturi. Toti au fost la inceput si au inceput de jos, nu? Asta nu inseamna ca nu au fost, sunt si vor fi seriosi.

Ca numarul de servere si numarul de clienti te "arata" ca o firma MULT mai serioasa decat altele, este o alta discutie, cu toate ca, sunt si firme mari, cu multe servere si domenii administrare despre care nu am auzit lucruri foarte placute.

Sunt firme mari care sunt serioase si, de asemnea sunt firme mici/medii care de asemenea sunt serioase.

Astept si parerile voastre care cu siguranta pot completa destul de bine ceea ce am spus eu.

Florin Matincă

• Membru
  • Mesaje postate: 241
    • Vezi Profilul
    • http://www.florinmatinca.com
« Răspuns #16 : Martie 30, 2010, 08:22:34 pm »
Ar fi mai bine sa definiti ce fel de continut ar trebui sa fie pe gazduire.info

In ultimul an forumul a fost activ mai mult datorita discutiilor aprinse care nu au adus nimic constructiv, din contra :(

Lasand la o parte papagalii care vin aici sa ceara oferte, ar trebui ca acest loc sa ofere informatii de calitate pentru vizitatori.

Asta in contextul in care reclama nu este permisa si nici nu trebuie ca acest loc sa devina o platforma de suport tehnic.

Just my 2 cents.

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #17 : Martie 30, 2010, 08:37:43 pm »
@florin de acord ca si informatia sau prezentarea de aici ar trebui sa o discutam dar aia e alta discutie ... deocamdata nu avem nici macar o definitie a hosterului autohton :)

@mihai asa e, si firmele mici pot fi serioase insa daca nu isi administreaza singuri serverul asta spune ceva despre ce servicii pot oferi ... daca sunt 2 sau 3 tipuri de hosteri si avem nevoie de 2-3 definitii hai sa le identificam insa nu e normal sa se faca la infinit confuzia asta ... fie ai 50 servere si 20 angajati fie ai un vps de 10$/luna in momentul asta tot hoster se numeste. E normal sa facem o oarecare distinctie pentru ca experienta unuia de ani de zile in bransa si cu zeci de servere in spate cantareste mai greu decat experienta unui tanar de 18 ani cu un vps de 10$. Atata timp cat ne ascundem in spatele unor ID-uri anonime si nu stie lumea fiecare cu ce se ocupa si in ce conditii, macar ca ordin de marime, ne pierdem timpul pe forumuri in discutii sterpe. Consider ca a cam venit timpul sa ne maturizam si poate reusim sa facem ceva mai mult decat porcaiala pe forumuri. In scopul asta, pentru a evita neintelegerile e bine sa definim termenii.

Mihai RADULESCU

• Membru
  • Mesaje postate: 181
  • http://www.tlh.ro
    • Vezi Profilul
    • Top Level Hosting
« Răspuns #18 : Martie 30, 2010, 09:04:48 pm »
Cosmin, experienta ta este mare, eu doar o sa incerc sa completez ceea ce am vrut sa fie o "definitie"

1. Firma, cum am spus, de preferat SRL;
2. Servere dedicate/colocate ;
3. Administrare proprie, de preferat(eu zic obligatoriu) minim 2 oameni. 1 trebuie sa fie "on call" tot timpul;
4. Chiar daca sunt putin scumpe pentru unii, solutiile de backup gen R1SOFT, totusi trebuie sa aiba o procedura de backup&restore intr-un timp rezonabil in caz de ceva neplacut.

Am vazut la postul unui coleg, "partener rotld" ca una dintre posibile cerinte. Nu stiu cat de necesar este, dar statutul acesta confera o oarecare garantie clientilor.

Oferirea de servicii, pe VPS-uri de 10-20 EUR nu cred ca mai intra in discutie in anul 2010. Sau daca se face asa ceva, trecerea cat mai rapida pe dedicat/colocat este necesara.
« Ultima Modificare: Martie 30, 2010, 09:08:29 pm de Mihai RADULESCU »

WBF

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 3481
    • Vezi Profilul
    • Webfactor
« Răspuns #19 : Martie 30, 2010, 09:38:12 pm »
IMHO

Firma de hosting:

SRL obligatoriu, cu obiect de activitate clar si batut in cuie .
Exista incadrari multiple care pot acoperi si dezvoltarea web si gazduirea web.
Nu firme de transport calatori/marfa sau alte aberatii.

Vechime de minim 1 an ( pana atunci demonstrezi ca poti si vrei sa faci asta)
Am vazut o gramada incepand, facand varza in preturi si piata prin disperare, overselling aiuritor, povesti cu "infrastructuri si alte minuni

Un prag minim de 100 clienti sau undeva la peste 5-600 de domenii hostate
Sub acest prag este doar un inceput fragil care se poate termina prin lehamite sau constientizarea ca nu este o metoda de "facut bani repede si usor".
Observatii personale:

Personal nu vad ca un parteneriat cu ROTLD sa spuna ceva. Decat faptul ca daca l-ai facut curand esti fraier cu cioc.
Nu de alta dar unii dintre voi NU platiti domenii in avans ci la sfarsit de luna, puteti sterge domeniile la final de luna....etc
E cu cantecel aici si nu cred ca vrea cineva sa asculte melodia aia, decat daca cantam toti aceeasi melodie.
Altfel este un bullshit.

Un minim cod de decenta fata de colegi ( a nu se folosi warez, copy-paste de "template", a nu vinde VPS pe post de dedicate.. etc , ca stricati si piata voastra si a noastra, si loc avem toti, daca nu ne taiem singuri craca)

Problema ridicata de Cosmin cu reselleri care ajung la concluzia ca-si baga picioarele si lasa n clienti cu buza in vant poate fi evitata prin neincluderea in categoria "firma de hosting"

Ca sa includeti pe cineva in vreo categorie aveti nevoie de un cadru legal.
Ca moral nu vad cum.... am zarit atatia cu obrazul gros de am devenit dependent de hellas.

As a side note, anul trecut am incercat sa va adun la un loc.
A fost ok
Mai incerc si anul asta, sa speram ca, cu folos.
Cred ca cel putin acum sa nu mai aud ca primeaza orgoliul in fata interesului.

Dupa cum se vede, sunt treburi de facut, nu neaparat de discutat pana ni se ascute limba

Adrian Andreias

• Webmaster
  • Mesaje postate: 585
  • Elvsoft, Cluj-Napoca
    • Vezi Profilul
    • http://www.elvsoft.com/
« Răspuns #20 : Martie 31, 2010, 01:04:04 am »
Cu numaratul de domenii poate mai dificil, poate fi si asta un criteriu. Doar ca o firma poate vinde doar VPS-uri, in orice caz nu neaparat shared.

Ce ma gandesc eu:
- cel putin un bilant depus si vizibil pe mfinante.ro (se pot cere si 2)
- in care se vede o cifra de afaceri de minim 100 000 lei sau 50 000 lei?
- daca firma face mai multe, o "declaratie pe propria raspundere" ca are cifra aia minima doar din servicii de hosting

Definitiile cu servere si domenii pot deveni expirate pentru ca evoluaza serviciile de hosting in diferite directii si pe diferite infrastructuri. Astfel, daca faci o minima cifra de afaceri din asta inseamna ca nu e doar un hobby.
De ex. un hoster poate face exclusiv hosting de backup sau exclusiv email hosting sau e prin nori pe nu stiu unde si are ceva valoare adaugata peste infrastructura altora.

Astia-s aia 2 centi ai mei.
Oricum nu am nimic impotriva daca vreti sa bagati X servere si Y domenii in definitie.

EDIT: si normal, are un site pe care vinde servicii de hosting :).

« Ultima Modificare: Martie 31, 2010, 01:08:00 am de Adi Andreias »

petrescs

• Membru
  • Mesaje postate: 149
    • Vezi Profilul
« Răspuns #21 : Martie 31, 2010, 09:43:13 am »
Daca imi permiteti, un comentariu ca din partea unui client si VAR servicii web.

Ca sa nu ajungeti in dispute academice privind intelesul "at large" al termenului de hoster, cred ar fi suficienta simpla definitie "firma sau persoana autorizata care ofera servicii de gazduire aplicatii in reteaua internet" (sau chiar o traducere dupa wikipedia "running and maintaining a computer system on someone's behalf" pentru ca nu cred ca e vorba *doar* de simpla gazduire a unor site-uri web).

Evident, diferenta o vor face detaliile. Chiar si asa, principala problema pe care o vad indiferent de definitie, este validarea veridicitatii fiecarei declaratii pentru a ajunge la un top cat mai aproape de realitate, dar asta e un alt topic.

Ma gandeam ca un directory de hosteri ar putea contine o clasificare dupa N termeni, such as:

(astea de mai jos ar fi checkboxes/radiobuttons/textboxes, completate de fiecare dupa caz - e doar un exemplu, se preteaza evident la adaugiri/modificari dupa cum stiti voi mai bine)

A. Detalii administrative:
- forma de organizare: persoana juridica sau PFA (cu obiect principal de activitate declarat)
- experienta pe piata: sub 1 an, 1-3 ani, peste 3 ani, peste 5 ani (sau mai simplu, un text box cu anul infiintarii)
- cifra de afaceri anuala: sub X lei, intre X-Y lei, peste Y lei
- angajati: 1, 2-5, peste 5 pers (implicate *permanent* in acest business, fie ca sunt sales, techs, designers, accountants etc)
- numar total clienti (medie anuala): sub 50, 50-100, peste 100
- numar clienti cu vechime continua de peste 1/2/3 ani: X, Y, Z :-)
- numar clienti finali vs reselleri: X/Y
- domenii gazduite (propriu, nu prin reselleri): sub 100, 100-500, peste 500

B. Detalii infrastructura:
- servere proprii: 1, 2-5, peste 5
- tip servere: hm, se pot defini cred 2-3-4 clase de servere generic denumite (fara detalii despre frecventa procesor, tip memorie ram, viteza hdd samd...)
- din care colocate in DC-uri nationale: 1, 2-5, peste 5 (eventual si unde sunt colocate, DC propriu, DC recunoscut national etc - altfel se subintelege ca restul sunt tinute in debara)
- servere revandute: la fel (eventual un text box care sa precizeze ca este reseller pentru un brand major gen The Planet, Rackspace, LT etc)
- redundanta banda: 1 ISP, 2 ISP, peste 2 ISP; optional, daca sunt pe medii fizice diferite (radio, sat, fo) sau macar pe trasee diferite.
- optiune redundanta storage: RAIDx, NAS, SAN, cloud storage (detalii)
- optiune redundanta/failover hosting: ce tipuri (proxy/load balancer/etc)
- server DB: dedicat sau pe aceeasi masina de hosting de aplicatie
- banda totala disponibila: sub X Mbps, intre X-Y Mbps, peste Y Mbps

C. Tipuri webhosting disponibile si panouri de control(checkboxes)
- shared (cpanel, plesk, altele)
- VPS (fara, cpanel, plesk, altele)
- dedicat (optional tipuri cp disponibile)
- cloud (din multitudinea de intelesuri, ma refer aici ca gazduirea are macar redundanta la nivel de storage distribuit, daca nu chiar si la host distribuit)

D. Platforme suportate (ce versiuni si pentru ce tip de webhosting):
- Windows (sh/vps/dedicat)
- Linux (sh/vps/dedicat)
- FreeBSD (sh/vps/dedicat)
- tip VM: xen, vmware, virtuozzo, etc (pe ce host ruleaza si ce guests accepta)

E. Servicii auxiliare oferite (standard sau ca optiune, unde e cazul):
- domain registration: .ro, .com, etc (ROTLD partner, Enom authorized partner etc)
- certificate ssl: ce tip si de unde
- colocare: DC propriu, DC partener etc
- backup online: fara, pe storage local pe aceeasi masina, pe alta masina in acelasi DC, pe storage remote (offsite)
- tip backup: (ex. tar cron la fiecare X ore, db dump, instant image snapshot etc).
- servicii managed pentru VPS sau dedicate: instalare SO, security hardening, tuning, instalare servicii dedicate (LAMP sau separat DB, mail, web server etc), update-uri periodice etc
- antivirus: files, emails
- alte servicii: web design, web development, consultanta, analiza, audit securitate (pentesting whatever)

F. Segment tinta clienti:
- budget/personal
- resellers
- small/medium business
- enterprise

G. Webhosting specializat
- SaaS: ecommerce, mailsvr, svn/github, blog, CMS, CRM, ERP, project management, altele
- multimedia streaming: photo gallery, radio, video
- gaming
- adult content :-)

AndreiPietrosu

• Furnizor servicii
  • Membru
  • Mesaje postate: 164
    • Vezi Profilul
    • KeyHost
« Răspuns #22 : Martie 31, 2010, 09:53:45 am »
@petrescs,
Realizezi ca asta ar presupune transparenta mai  mult decat  totala din partea tuturor. In plus, unele detalii din ce ai mentionat tu chiar nu isi au rostul. Te las pe tine sa iti dai seama care sunt.

As fi curios cati ar face publice macar jumatate din lista respectiva si in ce baza putem sa confirmam veridicitatea declaratiei... Ca asa pot sa zic si eu ca am un megacloud in fata blocului si ca rup toata piata cu el.

luci

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 13
    • Vezi Profilul
« Răspuns #23 : Martie 31, 2010, 12:17:24 pm »
Aici s-au aratat caracteristicile unui furnizor de hosting serios. Asta nu ii impiedica pe toti cei care vand asta sa se considere furnizori de servicii. Fiecare are desigur o parere despre ce inseamna un furnizor de hosting, dar s-ar putea ca in strainatate sa fii luat la misto daca te bati cu caramida in piept ca esti "hoster" cu 100 de clienti, cum se sugereaza aici ca e o cifra de furnizor serios. Termenul de "hoster serios" e atat de relativ incat nu ma incalzeste cu nimic faptul ca o firma tine 500-1000 de domenii daca are o atitudine neprofesionista, cum se intampla des in Romania. Poate foarte bine un startup cu 50 de clienti sa puna problema cu toata seriozitatea. Bineinteles, el trebuie sa creasca pentru a ramane pe piata, altfel nu este profitabil.

Am detectat o usoara urma de nervozitate in acest topic fata de cei care sunt la inceput, ceea ce este din punctul meu de vedere gresit. Pana la urma rolul unui forum este de a te sfatui, de a ajuta. Pe un forum scriu si oameni mai putin pregatiti, scriu si tampiti, scriu tot felul de oameni, dar aici nu prea se aplica regula bunului simt. Decenta in exprimare si atitudinea lasa de dorit. Pe forumul asta majoritatea au o atitudine non-constructiva, ofensiva, ceea ce nu ajuta cu nimic pe nimeni. Forumul acesta tinde spre a deveni o comunitate de profesionisti in furnizarea de servicii de gazduire - haideti sa incepem curatenia cu o moderare mai dura, si sa lasam definitia termenilor pentru ca valoarea toata lumea o recunoaste, ea se dovedeste nu se defineste.

Gupi

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 2733
  • Hangar Hosting, SRL
    • Vezi Profilul
    • albinutza@polimedia.us
« Răspuns #24 : Martie 31, 2010, 12:35:18 pm »
Pana ca una alta, ANPC ne ajuta.
Tre' musai sa ai link spre ANPC ca sa vinzi online.

Citat
Ordin nr. 72 din 11/03/2010
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 164 din 15/03/2010
Intrare in vigoare: 14/04/2010
privind unele măsuri de informare a consumatorilor
Publicat în 15/03/2010
.....
Art. 2. - Toţi operatorii economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi on-line şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, la serviciile turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce (comerţ electronic), sunt obligaţi să prezinte pe prima pagină a site-ului (home page) un link vizibil către adresa oficială de web a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (www .anpc .gov .ro), denumit PROTECŢIA CONSUMATORILOR - A.N.P.C.
....

(am dezactivat voit link-ul catre anpc)

Marian

• Membru
  • Mesaje postate: 389
    • Vezi Profilul
« Răspuns #25 : Martie 31, 2010, 02:16:43 pm »
@Gupi: Poate vor sa faca Page Rank :))

petrescs

• Membru
  • Mesaje postate: 149
    • Vezi Profilul
« Răspuns #26 : Martie 31, 2010, 03:04:38 pm »
@Andrei.eGazda - nu-mi dau seama care sunt punctele "delicate" si nici nu ma intereseaza atata vreme cat nu concurez pe piata asta. Era pur si simplu o propunere dintr-un alt punct de vedere, care poate fi complet ignorata sau din care se poate extrage macar partial ceva bun (if any). Either way is fine with me. Scuze daca am poluat cumva topicul.

bampi

• Vizitator
« Răspuns #27 : Martie 31, 2010, 03:32:43 pm »
si backlinkuri multe :)

AndreiPietrosu

• Furnizor servicii
  • Membru
  • Mesaje postate: 164
    • Vezi Profilul
    • KeyHost
« Răspuns #28 : Martie 31, 2010, 05:03:11 pm »
@petrescs,

Am editat putin lista ta de propuneri pentru a evidentia segmentele care nu prea isi au utilitatea dupa parerea mea sau care reprezinta date oarecum sensibile pe care nu le arunci public de dragul de a le arunca :). Nu ai poluat topicul, orice idei sunt binevenite.

A. Detalii administrative:
- forma de organizare: persoana juridica sau PFA (cu obiect principal de activitate declarat)DE ACORD
- experienta pe piata: sub 1 an, 1-3 ani, peste 3 ani, peste 5 ani (sau mai simplu, un text box cu anul infiintarii)OARECUM DE ACORD(mi se pare un pic irelevant daca deja ai peste 1-2 ani in domeniu. Totusi sa zicem peste 2)
- cifra de afaceri anuala: sub X lei, intre X-Y lei, peste Y leiIRELEVANT(atat timp cand CA pe 12 luni este una decenta care poate sa sustina macar 1 angajat in cazul in care firma e one man show si are profit, dupa cum zicea cineva pe aici... 100.000-120.000 RON/AN minim)
- angajati: 1, 2-5, peste 5 pers (implicate *permanent* in acest business, fie ca sunt sales, techs, designers, accountants etc)IRELEVANT(daca eu de exemplu am contracte de colaboare cu tipii care imi fac suport atunci intru putin in contradictoriu cu mfinante in momentul in care ii consider angajati)Oricum, nu mi se pare un factor decisiv.
- numar total clienti (medie anuala): sub 50, 50-100, peste 100IRELEVANT(asta e cam data confidentiala)
- numar clienti cu vechime continua de peste 1/2/3 ani: X, Y, Z :-)CONFIDENTIAL
- numar clienti finali vs reselleri: X/YCONFIDENTIAL
- domenii gazduite (propriu, nu prin reselleri): sub 100, 100-500, peste 500Ramane la latitudinea fiecaruia, dar dupa parerea mea e iarasi o data confidentiala

B. Detalii infrastructura:
- servere proprii: 1, 2-5, peste 5CONFIDENTIAL
- tip servere: hm, se pot defini cred 2-3-4 clase de servere generic denumite (fara detalii despre frecventa procesor, tip memorie ram, viteza hdd samd...)Prea complicat pentru end-user
- din care colocate in DC-uri nationale: 1, 2-5, peste 5 (eventual si unde sunt colocate, DC propriu, DC recunoscut national etc - altfel se subintelege ca restul sunt tinute in debara)IRELEVANT(majoritatea au public unde isi tin serverele si cam toti le au in RO si ca raspuns final, chestia asta o poti lamuri cu un tichet la suport la hosterul care te intereseaza)
- servere revandute: la fel (eventual un text box care sa precizeze ca este reseller pentru un brand major gen The Planet, Rackspace, LT etc)IRELEVANT
- redundanta banda: 1 ISP, 2 ISP, peste 2 ISP; optional, daca sunt pe medii fizice diferite (radio, sat, fo) sau macar pe trasee diferite.(=DE ACORD
- optiune redundanta storage: RAIDx, NAS, SAN, cloud storage (detalii)DE ACORD
- optiune redundanta/failover hosting: ce tipuri (proxy/load balancer/etc)DE ACORD
- server DB: dedicat sau pe aceeasi masina de hosting de aplicatieDE ACORD, desi majoritatea cred ca folosesc server DB pe aceeasi masina
- banda totala disponibila: sub X Mbps, intre X-Y Mbps, peste Y MbpsDE ACORD

C. Tipuri webhosting disponibile si panouri de control(checkboxes)DE ACORD
- shared (cpanel, plesk, altele)
- VPS (fara, cpanel, plesk, altele)
- dedicat (optional tipuri cp disponibile)
- cloud (din multitudinea de intelesuri, ma refer aici ca gazduirea are macar redundanta la nivel de storage distribuit, daca nu chiar si la host distribuit)

D. Platforme suportate (ce versiuni si pentru ce tip de webhosting):DE ACORD
- Windows (sh/vps/dedicat)
- Linux (sh/vps/dedicat)
- FreeBSD (sh/vps/dedicat)
- tip VM: xen, vmware, virtuozzo, etc (pe ce host ruleaza si ce guests accepta)

E. Servicii auxiliare oferite (standard sau ca optiune, unde e cazul):DE ACORD
- domain registration: .ro, .com, etc (ROTLD partner, Enom authorized partner etc)
- certificate ssl: ce tip si de unde
- colocare: DC propriu, DC partener etc
- backup online: fara, pe storage local pe aceeasi masina, pe alta masina in acelasi DC, pe storage remote (offsite)
- tip backup: (ex. tar cron la fiecare X ore, db dump, instant image snapshot etc).
- servicii managed pentru VPS sau dedicate: instalare SO, security hardening, tuning, instalare servicii dedicate (LAMP sau separat DB, mail, web server etc), update-uri periodice etc
- antivirus: files, emails
- alte servicii: web design, web development, consultanta, analiza, audit securitate (pentesting whatever)

F. Segment tinta clienti:OARECUM IRELEVANT tinand cont de pachetele pe care le ofera fiecare hoster
- budget/personal
- resellers
- small/medium business
- enterprise

G. Webhosting specializatDE ACORD
- SaaS: ecommerce, mailsvr, svn/github, blog, CMS, CRM, ERP, project management, altele
- multimedia streaming: photo gallery, radio, video
- gaming
- adult content :-)