Autor Subiect: Cum functioneaza domeniul .com ?  (Citit de 1204 ori)

razvanjr

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 16
    • Vezi Profilul
Cum functioneaza domeniul .com ?
« : Octombrie 03, 2010, 07:29:43 am »
Salut baieti. Am si eu o intrebare pentru cunoscatori. Am inteles, la noi in Romanica avem un registrar principal, ROTLD, si restul toti cumpara de la el. Dar pentru domeniile .com se intampla acelasi lucru ?

Daca am un domeniu .com luat de la o firma, cine detine acel domeniu, eu sau firma in cauza ? Daca aceasta firma da faliment de exemplu, ce se intampla cu domeniul meu .com ?

Astept raspunsurile voastra si multumesc anticipat !

d3ag0s

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 22
    • Vezi Profilul
    • Dragos Fedorovici
Răspuns: Cum functioneaza domeniul .com ?
« Răspuns #1 : Octombrie 04, 2010, 12:42:22 am »
Salut,

In primul rand nu exista in romania un regiser pentru alte extensii de domenii (ROTLD este asa cum ai mentionat register-ul pentru extensia .ro).

Toate firmele din romania care ofera servicii de inregistrare de domenii cu extensii .com, .net etc sunt de fapt parteneri sau resellerii unor regisere (Ex: TUCOWS, Enom etc). Pentru o lista completa: http://www.icann.org/en/registrars/accredited-list.html

Proprietarul domeniului este cunoscut sub numele de registrant:

Citat
This person or organization is the "domain license holder" or legal entity bound by the domain terms-of-service agreements. The registrant, along with the administrative, technical, and billing contacts for a domain, will receive all renewal and other administrative notices associated with the domain name.

Radu Boncea

• Vizitator
  • *
  • Mesaje postate: 9
    • Vezi Profilul
« Răspuns #2 : Octombrie 04, 2010, 04:01:18 pm »
Daca tot suntem la capitolul corectii:
ROTLD nu este registrar, este un registru. Partenerii ROTLD sunt registrari, iar detinatorii de domenii registranti.
Pentru .com acelasi lucru...Verisign este registru .com, mandatat de ICANN sa administreze .com. Spre deosebire insa de ROTLD, Verisign doar administreaza tehnic .com-ul si nu incheie contracte de parteneriat. ICANN este cel care acrediteaza registrarii pentru .com .org .biz .net .info etc.
Registrantul are drept de folosinta/uzufruct pe domeniul sau pentru o perioada determinata in cazul .com .org etc de 10 ani, iar in cazul .ro perioada este nedeterminata. A nu se confunda insa cu taxa de mentenanta. Perioada de folosire inseamna in cazul .com ca dupa 10 ani Verisign poate refuza reinnoirea domeniului, in timp in .ro ROTLD nu conditioneaza dreptul de folosire de timpul cat s-a folosit acel domeniu.
Daca un registrar, din varii motive, isi inceteaza activitatea, este obligatia sa sa transfere toate domeniile pe care le administreaza catre alt registrar, operatie care se face de obicei in colaborare cu registrul. Dreptul de folosinta al registrantilor nu este afectat de acest transfer.

razvanjr

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 16
    • Vezi Profilul
« Răspuns #3 : Octombrie 04, 2010, 05:15:55 pm »
Ok, va multumesc frumos pentru clarificari !

WBF

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 3481
    • Vezi Profilul
    • Webfactor
« Răspuns #4 : Octombrie 04, 2010, 07:09:27 pm »
@Radu Boncea

Nice explicatia.
Ar putea fi facut sticky thredul asta

eDomenii.ro

• Membru
  • Mesaje postate: 134
  • GlobeHosting.ro - acreditat ICANN
    • Vezi Profilul
« Răspuns #5 : Octombrie 04, 2010, 09:24:44 pm »
Deci, daca tot sintem la corectii:

Citat
Verisign este registru .com, mandatat de ICANN sa administreze .com. Spre deosebire insa de ROTLD, Verisign doar administreaza tehnic .com-ul si nu incheie contracte de parteneriat.

Verisign incheie contracte de parteneriat, doar cu cei acreditati ICANN, spre deosebire de ROTLD. In urma contractului de parteneriat platile se fac pt .com si .net direct catre Verisign (catre ICANN se achita separat alte taxe). Mai jos lista de parteneriate cu Verisign (se poate face select si pe tari):
http://www.verisign.com/domain-name-services/find-registrar/index.html

Citat
Perioada de folosire inseamna in cazul .com ca dupa 10 ani Verisign poate refuza reinnoirea domeniului
Verisign nu o sa-ti refuze in veci reinnoirea unui domeniu, ci doar ca in acest moment sistemul lor nu permite sa achiti in avans pe mai mult de 10 ani. Deci, daca ai achitat anul trecut pe 10 ani, anul acesta poti face reinnoire pe maxim 1 an, astfel incat sa ai in permanenta 10 ani achitati in avans.

Deci, nu va grabiti cu sticky.

Radu Boncea

• Vizitator
  • *
  • Mesaje postate: 9
    • Vezi Profilul
« Răspuns #6 : Octombrie 04, 2010, 10:43:14 pm »
Acreditarea o da ICANN, contractul prin care o firma devine registrar este semnat de catre ICANN si firma. Verisign este obligat sa semneze contract de folosire al sistemului de inregistrare si administrare domenii doar cu registrarii acreditati de ICANN. Verisign nu acrediteaza pe nimeni, doar certifica si da acces la API.
In cazul .ro, ROTLD-ICI acrediteaza si si admnistreaza.

Toate domeniile gTLD sunt pe perioade determinate. Este necesar acest lucru datorita rezolutiei DNS. Sunt domenii care cantaresc foarte greu in DNS la nivel de root sau din motive de securitate trebuie semnate la nivel de root.

Google.com etc nu plateste 6$ pe an, plateste cu mult mai mult. Iar contractul este revizuibil la fiecare 10 ani.

Ca la un contract de comodat...se poate incheia pe o perioada determinata sau nedeterminata. In .com este determinata. Asta nu inseamna ca ti se ia domeniul dupa 10 ani, 99,999999% nu au treaba cu perioada. Sunt insa cateva domenii care sunt revizuite.