diferenta dintre cpanelurile pe bani este destul de mica referitor la facilitati. parerea mea e ca e foarte important sa fie "cel mai folosit"
problemele se rezolva mult mai repede, userbase-ul este mult mai mare si gasesti oricind pe cineva care s-a lovit de problema.
oricute probleme as fi avut cu el, recomand cPanel. Pus pe fedora(din aceleasi motive, userbase mare).
despre servere, apache 1.3 merge inca mult mai bine decit 2.
server de ftp nu as recomanda nimic in afara de pureftpd.
pe partea de mail, daca nu depinzi de vreun control panel, alege qmail + courier , sau postfix + courier.
cit despre distro...gentoo daca iti contruiesti serverul cum vrei tu, sau fedora daca pui vreun control panel. Daca nu te atrage gentoo, debian e o alegere foarte buna, atita timp cit te multumesti cu pachete mai vechi dar stabile. normal ca poti sa pui pachete din debian unstable, dar se duce naibii toata filosofia debian

dintre cpanelurile free, am incercat unul singur, acum citeva zile.
se cheama VHCS, si se pare ca a fost pe bani, acum e open-source.
din pacate, esec total. instalat chiar si dupa how-to-ul lor, greu de tot, cu chinri pt repararea unor dependinte (plus ca sistemul de instalre este foarte stupid, pe fedora se folosesc cind softuri din rpm, cind compilare din surse), s-a instalat.
pagina de admin era blank, noroc cu logurile care spuneau ca nu exista mcrypt( de care nu scria nimic la requirements).
pina la ruam am reusit sa intru, si am configurat un cont. crashuri peste crashuri, daemonu de vhcs crapa si ia si apache-ul dupa el.
therefore... NO