Autor Subiect: Intrebari  (Citit de 3704 ori)

darkrevival

• Vizitator
Intrebari
« : Iunie 22, 2005, 07:17:52 pm »
Salutare,

Vin cu ceva intrebari la cei care au servere proprii, colocate sau tinute in propriul data center. Persoanele care is reselleri si nu au tangenta directa cu serverul, administrarea acestuia, demonii care ruleaza, instalarea de updateuri etc, sa se abtina.

Ma intereseaza sfaturi cu privire la distributia potrivita pentru un server de webhosting. Eu folosesc Slackware, dar e posibil sa incerc si ceva Debian. Momentan ma joc cu CentOS.

Ce demon ftp recomandati ? proftpd, pureftpd, vsftp, wuftpd ?

Ce httpd ? Apache 1.3.xx, Apache 2.0.x

Ce control panel ? Din cele pe bani, care ar fi cele mai bune (nu ma intereseaza cele mai folosite, ci cele mai bune) ? Dar din cele GPL ?

Alte sfaturi, pareri, chestii necesare, chestii recomandabile ?

Va multumesc.

dt

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1404
    • Vezi Profilul
    • http://www.webdev.ro
Intrebari
« Răspuns #1 : Iunie 22, 2005, 07:28:44 pm »
Salut,

Distributia de linux trebuie sa o alegi in functie de usurinta de folosire. De ex. eu ma simt cel mai bine cu Redhat asa ca folosesc Fedora. CentOS suna bine, dar nu am avut timp sa ma joc prea mult cu el. Inca o observatie: anumite control panel-e nu merg pe toate distributiile, asa ca trebuie sa te uiti si la asta inainte de a instala ceva.

In rest, pureftpd, apache 1.3.x, php 5.x, mysql 4.1.x. Control pannel-ul, fiind in special dedicat clientilor, trebuie sa fie usor de folosit de catre acestia - deci eu iti recomand ceva po*ular (poate nu cel mai bun.. dar cu sigurana cel mai folost). Evident, CPanel.

darkrevival

• Vizitator
Intrebari
« Răspuns #2 : Iunie 22, 2005, 08:31:41 pm »
da, eu pana acuma am folosit pure, vsftpd, wuftpd si proftpd, si sunt cel mai multumit de proftpd (as putea zice ca folosesc proftpd _SI_DOAR_ proftpd de vreo 2 ani, fara probleme.)

ca mail servere ?
q-mail, postfix, xmail ? pana acum am folosit xmail si dovecot pentru imap, dar control pannelu imi impune altceva, si din testele mele as lucra pe postfix.

astept insa si alte sugestii :)

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
Intrebari
« Răspuns #3 : Iunie 22, 2005, 08:53:12 pm »
Pai daca alegi un soft de administrare (cPanel & friends) nu prea ai atat de mult de ales. Folosesti ce-ti dau ei.

cPanelul iti da de ales intre pureftp si proftp. Proftp e mai mare, mai incet si a tot avut constant probleme de securitate. Pureftp nu a avut probleme si merge foarte bine.
La email cPanel iti da de ales intre exim si "nimic".
Nu stiu exact ce iti ofera mai nou restul softurilor de administrare.

Daca nu ai constrangeri impuse de vreun soft de administrare atunci discutia e mult mai complicata si se poate extinde ani de zile insa presupun ca nu e cazul.

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
  • Mesaje postate: 824
    • Vezi Profilul
    • http://www.etp.ro
Intrebari
« Răspuns #4 : Iunie 22, 2005, 09:48:48 pm »
diferenta dintre cpanelurile pe bani este destul de mica referitor la facilitati. parerea mea e ca e foarte important sa fie "cel mai folosit"

problemele se rezolva mult mai repede, userbase-ul este mult mai mare si gasesti oricind pe cineva care s-a lovit de problema.
oricute probleme as fi avut cu el, recomand cPanel. Pus pe fedora(din aceleasi motive, userbase mare).

despre servere, apache 1.3 merge inca mult mai bine decit 2.
server de ftp nu as recomanda nimic in afara de pureftpd.

pe partea de mail, daca nu depinzi de vreun control panel, alege qmail + courier , sau postfix + courier.

cit despre distro...gentoo daca iti contruiesti serverul cum vrei tu, sau fedora daca pui vreun control panel. Daca nu te atrage gentoo, debian e o alegere foarte buna, atita timp cit te multumesti cu pachete mai vechi dar stabile. normal ca poti sa pui pachete din debian unstable, dar se duce naibii toata filosofia debian :)

dintre cpanelurile free, am incercat unul singur, acum citeva zile.
se cheama VHCS, si se pare ca a fost pe bani, acum e open-source.
din pacate, esec total. instalat chiar si dupa how-to-ul lor, greu de tot, cu chinri pt repararea unor dependinte (plus ca sistemul de instalre este foarte stupid, pe fedora se folosesc cind softuri din rpm, cind compilare din surse), s-a instalat.

pagina de admin era blank, noroc cu logurile care spuneau ca nu exista mcrypt( de care nu scria nimic la requirements).
pina la ruam am reusit sa intru, si am configurat un cont. crashuri peste crashuri, daemonu de vhcs crapa si ia si apache-ul dupa el.
therefore... NO :)

web_dizain

• Vizitator
Intrebari
« Răspuns #5 : Iunie 22, 2005, 11:42:06 pm »
nu prea mai am de adaugat, dar confirm CentOS ca si demna clona de RHEL.

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
  • Mesaje postate: 824
    • Vezi Profilul
    • http://www.etp.ro
Intrebari
« Răspuns #6 : Iunie 23, 2005, 12:39:20 am »
aici nu sunt de acord.

ma rog, nu cu exact aceasta comparatie (centos == rhel). nu cunsoc rhel.
dar centos e varza. doua servere am instalat cu centos, unu cu 3.3, unu cu 3.4

ambele au necesitat reinstalare pina la urma.

pina acum, cel mai bun os pt cpanel mi s-a parut fedora2.
zilele trecute am pus in productie primul server cu cpanel + fedora 3 (cu selinux disabled). so far merge ok, dar nu are decit vreo 3 zile, si nu tine decit vreo 100 domenii pe el, sta frumos in load 0.5 pe un prescott 3.0 HT 1 gb ram.

organic

• Vizitator
Intrebari
« Răspuns #7 : Iunie 23, 2005, 01:46:04 am »
problema cu panourile de control este ca sunt extrem de prost codate, sunt o imbarligatura de cod, care cu toate ca e relativ secure, e foarte greu modificabil si adaptabil, in sensul ca daca vrei sa schimbi la un alt daemon ftp sau alt mta, e munca serioasa si sunt sanse mari sa nu-l faci functional.

sincer ca ftpd as alege vsftpd daca as putea, mi se pare ca e unul din serverele ftp cu cel mai bun track record ca si securitate si suport.

pentru mail, tot despre postfix am auzit cele mai bune vorbe. am rulat si q-mail cu dovecot si s-a comportat ok.

darkrevival

• Vizitator
Intrebari
« Răspuns #8 : Iunie 23, 2005, 02:28:56 am »
mda, pe un server actual, pe care nu am prea multe domenii, dar care se tine, am asa:

apache 1.3.x
xmail 1.21 + dovecot
proftpd + mysql_users&quota

merge impecabil. am ceva cpanel in lucru pentru jucaria asta (adica propriu, cu cod necunoscut de nimeni, si scris curat :P), dar este in lucru.. nu este production & stable.

etp.ro in legatura cu centos tin sa te contrazic, cel putin partial.
sunt anti redhat din degetele de la picioare si pana in varfu firului de par (care e par lung), dar totusi am zis sa incerc sa bag un centos, sa privesc asa. tin sa te anunt ca am bulit de fix 2 ori jucaria, dar asta din cauza faptului ca sunt obisnuit cu sisteme gen slackware/debian. Asta stiu sa folosesc, asta folosesc. Nu ma asteptam ca dependintele lui circulare sa imi strice mai planurile. Slack nu are asa ceva. Insa acum, a 3-a oara cand il pun, am inteles ca ori compilez de mana pe el, ori ma uit atent cand fac update`uri si ma joc cu dependintele. Si trebuie sa iti spun ca e perfect functional. Anyway, recunosc, daca o sa imi iasa pasentele k lumea, serverele de productie vor avea toate slackware, posibil debian.

De ce am pus CentOS ? Ca mi s-a parut mai fain decat Fedora. Ca e facut dupa RHEL3, din care is scoase chestiile proprietare. Stii, ce ai patit tu cu CentOS am patit io cu fedora de mai multe ori. Acu, in fond, sa pun RH7.2/7.3/7.3 SGI si sa fac update`uri pana imi creste barba pana la buric ? Adica na, alea is singurele Red Hat-uri fiabile. Sa zicem si 8. Sa zicem doar.

In fine, masina cu CentOS, dupa ce va trece prin teste cu diferite cpanel-uri si modificari, va ramane cu un CentOS curat, din care voi fi scos ce nu e necesar, sau poate va mai avea o perioada de teste cu Fedora. In caz contrar, o asteapta Slackware sau Debian.

darkrevival

• Vizitator
dezamagire totala
« Răspuns #9 : Iunie 25, 2005, 03:12:41 am »
how-to ul de la ei de pe site sucks rau (adica suge)
am facut exact ca acolo, si o gramada de chestii nu se pupa. pana sa dau setup tre sa editez o gramada de fisiere, si tot nu merge. in fine, o sa recompilez totul cu prefix, ca vad ca el le pune unde vrea, si poate dupa aia va gasi si ce pierde.

sper sa il fac adica. daca nu merge, mai am de testat si altele. asta pana termin jucaria mea de cpanel.. ca dupa aia nu ma mai zbat cu mizerii din astea.

bafta, mai postez zilele astea rezultate si status cu privire la toate cpanel`urile.