Sondaj

Ce sistem de operare ai recomanda pentru un server dedicat ?

Windows
0 (0%)
FreeBSD
1 (7.1%)
Red Hat Enterprise Linux
2 (14.3%)
CentOS
5 (35.7%)
Fedora Core
2 (14.3%)
Debian
0 (0%)
Gentoo
3 (21.4%)
Mandrake
0 (0%)
SuSE
1 (7.1%)
Altceva
0 (0%)

Numărul total de membrii care au votat: 14

Votare închisă: Septembrie 25, 2005, 07:51:26 pm

Autor Subiect: Sistem de operare pentru server dedicat  (Citit de 4361 ori)

web_dizain

• Vizitator
Sistem de operare pentru server dedicat
« : Septembrie 11, 2005, 07:51:26 pm »
Nu stiu ce sisteme de operare aveþi pe servere, dar am vazut un sondaj similar ºi mi-ar place sã aflu ºi opiniile vostre.

Aºadar, ce OS aþi recomanda pentru un server dedicat ?

Mã intereseazã strict sistemul de operare, fãrã panouri de control ºi alte ºmecherii.
Vã rog sã nu rãspundeþi în doi peri, de genul 'FreeBSD rulz', sau 'Windoz saks'.

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
  • Mesaje postate: 824
    • Vezi Profilul
    • http://www.etp.ro
« Răspuns #1 : Septembrie 11, 2005, 09:32:22 pm »
pai vezi tu, ai intrebat o comunitate de hosteri. Care sunt cam dependenti de un panou de control.

Prin urmare, raspunsul meu, dar fara vot:

Gentoo pt servere fara cpanel, din cauza usurintei de update, a sistemului de dependinte perfect, si sa zicem si din cauza acelui spor de performanta de 0.01% oferit prin compilarea pe arhitectura.

Fedora pt servere cu cPanel. Am servere cu FC1, care trebuiesc migrate pe ceva mai nou, cu FC2 si mai nou am incercat si a mers ok FC3. Pana acum pe mine m-au multumit 99%, nu simt nevoia altui flavour de linux.

Am incercat si Trustix + cPanel - varza, si centos + cPanel, care a fost ok, dar clientul a reclamat faptul ca nu putea instala anumite pachete (rpm-uri clasice). Prin rumare s-a trecut pe fedora.
Avantajul la fedora este userbase-ul foarte mare, iar dezavantajul major e life-span-ul f mic.

De incercat, le-am incercat pe toate.
Si parerea mea e ca fiecare SO pt destinatia lui. N-o sa stau niciodata 2 zile sa instalez un gentoo pe un p2@450, care va fi router si firewall, cind pot pune un debian.

organic

• Vizitator
« Răspuns #2 : Septembrie 11, 2005, 10:45:10 pm »
O sa raspund cam in acelasi sistem cu etp, cu toate ca experienta mea e mult mai limitata, evident.

Pentru servere fara cpanel, FreeBSD.
Pentru server cu cpanel, probabil tot RedHat/Fedora, posibil Debian, dar ne-testat.

Pentru un router/firewall, avand in vedere alinierea la securitate si licentele aplicate, OpenBSD.

etp.ro

• Moderator
  • Webmaster
  • Mesaje postate: 824
    • Vezi Profilul
    • http://www.etp.ro
« Răspuns #3 : Septembrie 11, 2005, 10:57:28 pm »
pe vremuri, cind nu foloseam cpanel, aveam numai slackware si un singur server cu freebsd, si culmea, freebsd pe workstationul meu :). imi placea sistemul de ports, dar cind am inceput sa ma lovesc de soft de care aveam nevoie si nu era, si nici nu se compila din surse, am renuntat :)

cind a aparut gentoo, am migrat incet-incet tot pe el, renuntind la slack.
mai am un singur server cu slackware in retea, si merge la fel de bine ca acum 2 ani cind a fost instalat.

in afara de upgrade-uri de kernel, nu a mai vazut nici un update (decit la clamav, ca ruleaza qmail si un apache+php pt webmail.) Pacat ca sistemul de dependinte din slack e ca si inexistent, si ca lipseste un package manager bun. Altfel, cred ca as fi rulat slack si acum.

Cosmin L. Neagu

• Moderator
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 1486
    • Vezi Profilul
    • clneagu
« Răspuns #4 : Septembrie 12, 2005, 08:44:16 am »
La fel...
gentoo pt. sistem fara cpanel si fedora pt. cpanel.
Logica e aceiasi (fedora pt. userbase si suport la cpanel si gentoo pt. package management si eleganta).

Am votat gentoo pt. ca ai specificat ca vrei votul independent de cpanel...

WBF

• Furnizor servicii
  • Hostmaster
  • Mesaje postate: 3481
    • Vezi Profilul
    • Webfactor
« Răspuns #5 : Septembrie 13, 2005, 01:20:31 pm »
FreeBSD all the way.
Mult mai stabil si mai elegant,mai ales daca folosesti smp.
Combo FreeBSD +DA sau Plesk in extremis .

Pentru cei ce folosesc Cpanel,probabil CentOS sau RHE