Eu am ajutat in ce masura am putut un prieten din Finlanda care si-a deschis un data center, a facut o investitie relativ mare pentru a deschide data centerul dar pare ca incepe sa-i mearga bine.
El a inceput cu 10mbps pe fibra optica de la eunet daca nu ma insel. Bineinteles ca acesti 10mbps trebuie sa fie garantati pentru ca nu-ti permiti fluctuatiile de viteza pe o banda best-effort.
O camera relativ mica confectionata din subsolul lui momentan pana se va mari cererile deci si necesitatea de server.
Nu uita sa iei in vizor si costul echipamentelor, infrastructura la retea trebuie sa fie impecabila pentru pierderea a cat mai putine pachete pe retea, vei avea nevoie de UPS, la inceput ai putea sa mergi pe solutii relativ mici adica cateva UPS-uri profesionale care vor tine aproximativ 15-25 de minute 4 servere in cazul unei pene de curent, daca numarul serverelor va creste iti recomand un UPS profesional pe carburant, in general pe benzina se gasesc cel mai usor care sa poate sustina toate serverele o perioada indelungata. Dupa care vei avea nevoie de switchuri, etc.
Trebuie sa semnezi un contract cu un furnizor de ip-uri, in cazul asta cel mai la indemana ar fi rnc banuiesc.
Mare atentie in alegerea furnizorului de net, principala ingrijorare ar trebui sa fie dupa parerea mea suportul pe care-l acorda, ai grija sa fie cineva acolo 24/7 chiar daca acel cineva e unu care nici nu stie sa mufeze un cablu tot e bine

Daca doresti iti voi face rost de cateva fotografii din datacenterul lui.
Eu am un server hostat la el, sunt foarte multumit.
Alte detalii iti pot da la cerere.