Autor Subiect: Semnare document " O discutie publica privind domeniil  (Citit de 23257 ori)

bmanolea

 • Oaspete
 • **
 • Mesaje postate: 61
 • Karma: +1/-0
  • Vezi Profilul
  • http://www.legi-internet.ro
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« : Martie 16, 2006, 09:44:11 pm »
Va rog frumos aici doar semnaturi.
Detalii, comentarii si discutii cu privire la document - vezi http://gazduire.info/forum/viewtopic.php?t=1024
Propun sa-l lasam spre semnare pina joi 23 Martie,
Multumesc.

Ultima modificare: 21 Martie 2006

O discutie publica privind domeniile .ro

Asociatia pentru Tehnologie si Internet – APTI impreuna cu subsemnatii, firme care ofera servicii de inregistrari de nume de domenii pentru clientii lor, firme sau persoane fizice care au cumparat si utilizeaza nume de domenii .ro, dorim sa atragem atentia asupra catorva chestiuni care pot sa fie promovate pentru imbunatatirea actualului sistem de inregistrare si administrare a domeniilor .ro.

Facem acest demers cu credinta ca domeniile .ro pot sa beneficieze de o crestere mult mai spectaculoasa atit printr-o crestere a numarului de domenii inregistrate si utilizate, cit si printr-un sistem de administrare mai facil. Suntem convinsi ca implementarea masurilor propuse pot duce la imbunatatirea satisfactiei clientilor nostri, proprietari de domenii .ro, dar si la o relatie cit mai deschisa intre RNC si partenerii sai - rezultate ce pot influenta in mod pozitiv dezvoltarea tuturor activitatilor legate de serviciile societatii informationale.

Propunem prezentul document pentru a imbunatati situatia actuala si nicidecum a ataca in mod direct persoane sau institutii responsabile. Suntem convinsi ca printr-un dialog public putem avea rezultate favorabile ajungind la solutiile cele mai bune.

I. Problemele identificate
Avind in considerare experienta noastra de pina acum, fie ca parteneri oficial ai RNC sau detinatori de domenii .ro, s-au discutat si identificat urmatoarele probleme majore :

A. Chestiuni tehnice in ceea ce priveste inregistrarea si administrarea:
 • Inexistenta unui sistem automat de inregistare si administrare ulterioara a numelor de domenii .ro (API)
 • Intarzierea mare in rezervarea efectiva a unui domeniu, cauzata de prelucrarea manuala a cererilor si de programul de lucru scurt.
 • Problemele de sincronizare a datelor intre nameservere si whois.
 • Actualizarea nameserverelor principale pentru .ro se face de maxim 2 ori pe zi, pe cand la domeniile .com (de exemplu) se face la cateva minute iar pentru domenii .pt (ccTLD pentru Portugalia) intervalul este de 20 minute.
Procesarea manuala si existenta starii de "pending" pentru un domeniu datorita procesarii manuale si acomenzilor cu confirmare ulterioara duce la motive in plus de nemultumire pentru clienti datorita relatiilor cu unii parteneri.

Sincronizarea greoaie determina multi clienti sa prefere a-si realiza site-uri, cumparind alte TLDs, in loc sa apeleze la domenii .ro, cu toate ca piata avuta in vedere este cea din Romania.

B. Chestiuni legate de sistemul de parteneriat pentru vanzarea numelor de domenii .ro

Sistemul actual de parteneriat a impulsionat in mod evident numarul de domenii .ro inregistrate. Un sistem si mai bine pus la punct ar putea insa sa permita multor reselleri sa ofere pachete deosebit de avantajoase ducand chiar si pina la oferirea unui nume de domeniu gratuit in conditiile in care sunt cumparate anumite pachete de servicii.

Din pacate, sistemul actual de parteneri prezinta o lipsa de transparenta, care duce la intrebari si nemultumiri pentru o categorie sau alta.
In conditiile in care RNC are un monopol de facto asupra inregistrarii numelor de domenii .ro, consideram ca mai multa transparenta in selectarea si pastrarea partenerilor trebuie impusa. Astfel sistemul actual in care unii parteneri primesc posibilitatea de a permite inregistrarea numelor de domenii anual, iar alti parteneri sunt obligati sa il cumpere pentru intreaga perioada de existenta – fara a fi niste marje clare si publice pentru a putea trece dintr-o categorie in alta sau invers – duce la incalcarea principiilor IANA cu privire la administrarea numelor de domenii.

C. Chestiunea taxei anuale.
Consideram ca este de discutat pe marginea avantajelor si dezavantajelor aduse in prezent de o posibila taxa  anuala. Daca o asemenea taxa era de inteles la inceputul prezentei numelor de domenii .ro pe piata, din experienta noastra actuala rezulta ca exista o serie de dezavantaje importante :
 • Un sistem pe termen nelimitat nu se autoregleaza in cazul in care un proprietar decedeaza/firma se inchide etc. Exista o imposibilitate practica sa se urmareasca toate aceste modificari. Astfel rezulta o parte din numele de domenii care raman nerefolosibile, si numai o actiune directa al unui nou client ar putea schimba situatia.
 • Ne(re)folosirea numelor de domenii poate duce la o incarcare in timp a nameserverelor datorita cresterii lungimii medii a pachetelor transmise. Atat nefolosirea in sine cat si aceasta incarcare reprezinta resurse neutilizate in mod eficient.
 • Piata secundara de nume de domenii ( pentru gTLDs) ne dovedeste ca poate sa reprezinte o resursa utila pentru cei care doresc sa investeasca in domeniul serviciilor pe Internet.
 • Foarte multe domenii .ro atragatoare sunt inregistrate, dar nefolosite pentru ca au fost cumparate in perioada de la inceput pentru specula. Din estimarile noastre o treime dintre numele de domenii inregistrate nu au alocata o adresa de IP. Un alt procent important nu sunt decit redirectari la acceasi adresa.
In plus taxa anuala reprezinta o solutie care este adoptata la nivel mondial in cazul tuturor gTLDs, dar si in cazul celor mai multe ccTLD. Chiar si noul nume de domeniu .eu va putea fi cumparat pe o perioada limitata.

Datele statistice existente estimeaza ca doar putin peste jumatate din numele de domenii .ro sunt active, ceea ce confirma problema mai sus mentionata.

D. Chestiuni legate de plata electronica a numelor de domenii.
Sustinem initiativele MCTI si solutiile de plata electronica care sunt implementate in Romania pentru cresterea sistemelor de comert electronic. Din pacate insa, unul din principalele servicii care se pot cumpara prin Internet ( numele de domenii ) nu este disponibil la ora actuala prin plata online la nivelul RNC sau al relatiilor acestora cu parteneri directi.

E. Chestiuni legate de veniturile obtinute din inregistrarea numelor de domenii .ro
Numarul total de domenii inregistrate in .ro este estimat la 120 000.
Taxa platita de RNC pentru administrarea zone.ro costa, din estimarile noastre, 40 000 USD/an. Daca se depasesc 100.000 de domenii / an, se percepe in plus 0,25 USD / domeniu.

In ultimii ani s-au inregistrat peste 10 000 domenii noi /an ( un calcul estimativ pentru ultimii 4 ani), ceea ce duce la o suma incasata de minimum 360 000 USD/an ( la un pret estimat de 36 de USD – obtinut efectiv de RNC). Aceste calcule ne duc la concluzia ca nu exista un management eficient al acestor sume  incasate. Consideram ca banii care sunt platiti pentru inregistrarea domeniilor .ro ar trebui sa fie dedicati - evident dupa deducerea taxelor si platii serviciilor de intretinere ori a personalului  direct implicat in acest process - tot pentru dezvoltarea domeniului Internet in Romania si in special  a serviciilor societatii informationale.

F. Chestiuni privind poltica pe termen mediu si lung cu privire la numele de domenii .ro
In acest moment, din cunostintele noastre, nu exista o politica clara si publica in ceea ce priveste domeniile .ro in Romania, rezultatele actuale si proiectele de dezvoltare. Este neclar cine creeaza aceasta politica, care sunt liniile principale de directie si care sunt proiectele pentru viitor.
Consideram ca o activitate transparenta si din acest punct de vedere ar putea duce la stabilirea de catre fiecare din noi sau clientii nostri a unui plan de afaceri pe termen lung care sa duca la beneficii in ceea ce priveste serviciile pe Internet din Romania.

II. Solutii propuse
Prezentul document este rezultatul unei discutii publice pe forumului gazduitorilor din Romania – www.gazduire.info

A. Implementarea unui API performant care sa permita inregistrarea si administrarea mai usoara a numelor de domenii .ro prin intermediul partenerilor. Sistemul partenerului ar trebui sa poata:
 • autentifica unic cu sistemul RNC;
 • verifica starea unui domeniu (comandat sau necomandat inca);
 • interoga si primi raspunsuri procesabile automat cu privire la inregistrarea unui domeniu;
 • in cazul introducerii platii electronice sa poata "plati" un domeniu in timp real;
 • administra in timp real datele "whois" si "nameserver" pentru un domeniu .ro.
Dupa cum rezulta si din problemele explicate la punctele E si F nu credem ca poate sa existe o motivatie financiara pentru a nu realiza acest lucru.

B. Implementarea unor conditii si obligatii publice pentru a semna un contract de parteneriat cu RNC pentru revanzarea numelor de domenii .ro, cit si conditiile de trecere de la o categorie la alta de parteneri (in functie de numarul de domenii vandute). Astfel ar fi inlaturata posibilitatea suspiciunii unor criterii preferentiale pentru unii parteneri.

Propunem ca RNC sa faca public, pe site, faptul ca domeniile .ro se pot rezerva si prin intermediul partenerilor, ca pretul lor (61 USD) sa nu fie inclus in "regulile de inregistrare" (punctul 11) pentru ca poate produce confuzie cu preturile practicate de parteneri.

Recomandam ca site-ul RNC sa contina o sectiune de noutati / informatii despre functionarea zonei .ro. La jumatatea lunii martie au fost probleme in acest sens dar utilizatorii nu au fost informati de RNC.

Pe termen mediu propunem schimbarea sistemului actual si vanzarea numelor de domenii .ro numai prin parteneri recunoscuti public. Aceasta ar permite degrevarea RNC de problemele incasarii banilor pentru fiecare domeniu si ar facilita functia principala a acestuia de administrare a numelor de domenii .ro .

Aceasta schimbare ar trebui coroborata cu un sistem de parteneri public, ale caror contracte-tip sunt puse la vedere pe Internet. In masura in care se considera necesar, propunem ca si acest punct sa faca obiectul discutiei publice propusa la punctul urmator

C. Propunem realizarea unei discutii publice (pe site-ul RNC, ICI sau MCTI) cu privire la oportunitatea generalizarii sistemului taxei anuale. La finalul unei perioade de timp determinate, un grup de experti desemnati initial de MCTI si participanti la discutii in care sa fie reprezentati ICI, partenerii RNC, MCTI si alte ONG-uri interesate sa ia o decizie cu privire la acest aspect. O asemenea initiativa ar permite ca pentru domeniile inregistrate (estimate de noi la 120 000) sa se ajunga la incasarea unor sume mai mari de bani care ar putea fi directionate catre dezvoltarea serviciilor pe Internet din Romania.

D. Implementarea unei solutii de plata online (chiar prin nou-creatul Ghiseu Virtual de Plati) poate fi o solutie care sa sustina inregistrarea directa si mai rapida a numelor de domenii – inclusiv de persoana care sta in afara Romaniei. In plus sistemul ar trebui sa permita si partenerilor plata in timp real a obligatiilor catre RNC.

E. Prezentarea de catre RNC sau a unui auditor independent a unor documente clare din care sa rezulte care este profitul activitatii inregistrarii numelor de domenii si in ce scop sunt directionati acei bani.

F. Realizarea unui Consiliu Consultativ la nivelul RNC si/sau MCTI care sa decida asupra politicii in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului de nume de domenii .ro pe termen scurt, mediu si lung. Participarea tuturor actorilor cheie la acest Consiliu Consultativ. Acest consiliu ar putea sa decida mult mai usor asupra problemelor ridicate de catre noi, dar si asupra eventualelor probleme ulterioare.Remarcam in acest sens rolul pozitiv pe care l-a jucat Consiliul Consultativ creat la nivelul ANRC.

Dorim sa precizam disponibilitatea noastra de a avea intilniri si discutii publice pe aceasta tema cu orice actor-cheie care are interes in imbunatatirea sistemului numelor de domenii.ro . Speram ca printr-un dialog deschis sa reusim sa ajungem la solutiile potrivite pentru problemele actuale.

Sustinatori „ O discutie publica privind numele de domenii .ro „

APTI – Asociatia pentru Tehnologie si Internet – www.apti.ro - Bogdan Manolea, director executiv

SC XXXXXX SRL – www.xxxxxxxx.ro - Popescu Ion , Administrator – rol ( partener RNC, distributor nume de domenii, proprietar nume de domenii, etc )

bassul

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #1 : Martie 17, 2006, 12:02:53 am »
SC ROSPOT SRL - http://www.rohost.com (Tudor Vaida, Administrator) - partener RNC, distribuitor si utilizator nume de domenii, furnizor gazduire web

organic

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #2 : Martie 18, 2006, 12:10:28 pm »
SC ALTD SRL - http://www.organic.ro (Enachioaie Alexandru, Manager Tehnic) - distribuitor si utilizator nume de domenii, furnizor gazduire web

eDomenii.ro

 • Membru
 • ***
 • Mesaje postate: 138
 • Karma: +4/-3
 • GlobeHosting.ro - acreditat ICANN
  • Vezi Profilul
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #3 : Martie 18, 2006, 10:08:37 pm »
sc OfficeINN NET srl - http://www.eDomenii.ro ( Cristian TECAR , director general ) - Partener RNC , furnizor domenii internet si servicii web.

Cu stima,
eDomenii.ro

HostAge.ro

 • Oaspete
 • **
 • Mesaje postate: 60
 • Karma: +0/-0
  • Vezi Profilul
  • Host-Age.ro
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #4 : Martie 20, 2006, 11:14:04 am »
SC Blue Line Advertising SRL - www.host-age.ro (Cosmin Stanescu Dimitrie, Administrator) - partener RNC, distribuitor si utilizator nume de domenii, furnizor gazduire web, certificate SSL, servere dedicate si colocate

WBF

 • Furnizor servicii
 • Hostmaster
 • *****
 • Mesaje postate: 3488
 • Karma: +64/-57
  • Vezi Profilul
  • Webfactor
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #5 : Martie 20, 2006, 12:05:30 pm »
SC WEBFACTOR SRL ---  Hostbase.net  / Webfactor.ro ( Horia Vasiliu -administrator) - distribuitor si utilizator nume de domenii ,furnizor servicii gazduire web ,servicii de colocare si servere dedicate

Gupi

 • Furnizor servicii
 • Hostmaster
 • *****
 • Mesaje postate: 2792
 • Karma: +41/-22
 • Hangar Hosting, SRL
  • Vezi Profilul
  • capcanaspam@gmail.com
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #6 : Martie 20, 2006, 04:25:36 pm »
Stefaniu Criste, posesorul domeniului hangar.ro.

besthost.ro

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #7 : Martie 20, 2006, 05:26:15 pm »
SC 102MG Top SRL - www.besthost.ro (Mihai Croitoru, Administrator) - partener RNC, distribuitor si utilizator domenii .ro, furnizor servicii gazduire web

Adrian Andreias

 • Webmaster
 • ****
 • Mesaje postate: 595
 • Karma: +13/-0
 • Elvsoft, Cluj-Napoca
  • Vezi Profilul
  • http://www.elvsoft.com/
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #8 : Martie 20, 2006, 06:02:17 pm »
Am mai semnat o data pe lista APTI, dar daca tot ne adunam aici:

Adrian-Bogdan Andreias, director general, SC ELVSOFT SRL
Partener RNC
Detinator drepturi de folosinta pentru mai multe domenii .ro
Reseller Enom
Furnizor servicii gazduire web, design si dezvoltare web

dt

 • Moderator
 • Hostmaster
 • *****
 • Mesaje postate: 1418
 • Karma: +8/-5
  • Vezi Profilul
  • http://www.webdev.ro
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #9 : Martie 20, 2006, 07:23:43 pm »
Daniel Toma, Administrator S.C. Webdev S.R.L.

Calitate: partener RNC, distribuitor si utilizator de nume de domenii, furnizor de servicii de gazduire si realizare site-uri web.

etp.ro

 • Moderator
 • Webmaster
 • *****
 • Mesaje postate: 825
 • Karma: +8/-0
  • Vezi Profilul
  • http://www.myserver.ro
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #10 : Martie 21, 2006, 04:53:59 pm »
Razvan Cojocaru, Administrator ETP Consulting SRL - partener RNC

rbenea

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #11 : Martie 21, 2006, 07:18:05 pm »
Rares Benea, Administrator S.C. Blue Star Design S.R.L. - http://www.bluestardesign.ro

Calitate: distribuitor si utilizator de nume de domenii, furnizor de servicii de gazduire si realizare site-uri web.

officesmart

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #12 : Martie 21, 2006, 09:17:44 pm »
Sisu Razvan - SC SMART OFFICE GRUP SRL

Furnizor servicii IT, gazduire web, design si dezvoltare web.

www.officesmart.ro

hostit

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #13 : Martie 21, 2006, 11:27:50 pm »
Stelian Crisan, Administrator - DesignIT Web Development - hostit.ro - distribuitor si utilizator de nume de domenii, furnizor de servicii de gazduire si dezvoltare aplicatii  web.

inregistrariro

 • Vizitator
Semnare document " O discutie publica privind domeniil
« Răspuns #14 : Martie 22, 2006, 01:34:52 am »
Stefan Ioan - SC FANLID COM SRL - partener RNC

http://www.inregistrari.ro