Autor Subiect: Responsabilitatea posturilor pe forum / gazduire.info  (Citit de 9491 ori)

Cosmin L. Neagu

 • Moderator
 • Hostmaster
 • *****
 • Mesaje postate: 1501
 • Karma: +15/-5
  • Vezi Profilul
  • clneagu
Responsabilitatea posturilor pe forum / gazduire.info
« : Februarie 16, 2007, 05:00:19 pm »
In ultimul timp am ajuns la o serie de discutii legate de responsabilitatea posturilor de pe gazduire.info
As vrea sa discutam si aici problema pentru ca e importanta.

Cine e responsabil de posturile aparute pe forum? Cel ce le pune online, administratorii domeniului, hosterul, moderatorii?

Daca la prima vedere pare evident raspunsul, ce se intampla daca postul e facut anonim, printr-un proxy, si nu poate fi identificata persoana care a pus postul iar acesta produce daune. Se transfera responsabilitatea celor ce administraza forumul?

Eu vad 2 variante la problema asta.

Ori nu are nimeni nici o responsabilitate si oricine zice ce are chef si lucrurile se regleaza natural (un forum echilibrat va avea vizite pe cand unul partinitor se va stinge de la sine). Varianta asta are si suportul realitatii practice ... e greu sa fortezi responsabilitatea atunci cand nu ai nici o modalitate sa o impui (pe un forum poate posta anonim oricine, poate fi detinut de cetateanul oricarei tari si poate fi gazduit oriunde in lume ... e destul de greu, as zice chiar imposibil sa faci rost de o hotarare judecatoreasca valabila peste tot in lume ... daca ar fi posibil nu am mai avea nici spam). Varianta asta insa mi se pare totusi putin extrema ... parca as refuza sa cred ca nimeni nu are nici o responsabilitate ...

Cealalta varianta presupune existenta unei limite insa aici problema devine si mai complicata ... intre ce limite este responsabilitatea celui ce posteaza, in ce moment responsabilitatea cade asupra moderatorilor, cand asupra administratorilor sau detinatorilor logali ai forumului. Problema se complica si mai mult in momentul in care forumul este un efort comun al unei comunitati.

Stiu ca nu vor rezolva problema aici insa as fi curios sa vad cat mai multe puncte de vedere... cat se poate de argumentate (ar fi frumos chiar si studii de caz, exemple mai mult sau mai putin reale ... macar cat sa exemplifice clar o situatie)

Qaz

 • Vizitator
Responsabilitatea posturilor pe forum / gazduire.info
« Răspuns #1 : Februarie 16, 2007, 09:52:29 pm »
Parere personala:
- Nu se admite postarea de catre useri neinregistrati
- Mesajele care se posteaza via proxy (de preferat cele care pot produce daune) se rad fara avertizare
- Mesajele odata scrise intra in posesiunea forumului (adica nu vor fi sterse cand i se scoala persoanei care a postat) insa in acelasi timp persoana respectiva isi asuma reponsabilitatea pentru mesajul postat.

HostArea

 • Vizitator
Responsabilitatea posturilor pe forum / gazduire.info
« Răspuns #2 : Februarie 16, 2007, 10:07:28 pm »
sunt de aceeasi parere cu Quaz.

cu completarea:
Daca esti moderator, atunci faci, frate, "ce vrea muschii tai", in limita bunului simt. Adica, daca cineva pune un post la subiect si nu vorbeste aiurea, dar la sfarsit tranteste o injuratura (ca o fi si el frustrat..), trebuie moderat, si eventual (daca mai are antecedente), avertizat prin PM sau chiar printr-un post in acel topic, ca sa vada toata lumea ca exista cineva care e seful. Cu democratie 100% nu merge...

Unde nu exista sefi, totul se duce pe apa sambetei. 2 proverbe adevarate in cazul nostru
1)Unde lucreaza 2 oameni, unul dintre ei trebuie sa fie sef.  
2)Cand pisica nu-i acasa, soareceii danseaza pe manele pe masa  :wink:

Concluzie:
Fara moderare nu se poate avea un forum civilizat si de calitate, dar trebuie sa se vada ca moderatorii nu sunt dictatori.

Goga Aurelian Liviu

 • Vizitator
O privire asupra raspunderii juridice in cadrul forumurilor
« Răspuns #3 : Mai 12, 2007, 01:05:42 am »
Trebuie precizat chiar de la inceput ca responsabilitatea juridica comporta doua forme - responsabilitate civila si responsabilitate penala.

Poate cel mai des intalnit litigiu in acest domeniu (forumuri web) este de reparare a daunelor morale. Repararea daunelor morale constituie o componenta importanta a raspunderii civile, raspundere care are ca scop nu numai repararea daunelor materiale, dar si a celor morale. Pentru a interveni raspunderea civila delictuala trebuiesc indeplinite conditiile de existenta ale acesteia si anume: prejudiciul (material sau moral), fapta ilicita, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu si culpa sau vinovatia autorului faptei ilicite. Elementul esential este prejudiciul, deoarece in lipsa acestuia nu exista raspundere civila.

Prejudiciile morale se pot clasifica in:

-prejudicii rezultate din vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. Acestea sunt durerile fizice cauzate unei persoane prin loviri, raniri, mutilari, durerile psihice rezultand din vatamarile corporale, contractarea unor boli etc.;

-prejudicii afective constand in suferinte psihice cauzate prin lezarea sentimentlor de afectiune si dragoste. Acestea sunt durerile psihice determinate de cauzarea mortii unei persoane apropiate, de mutilarea, desfigurarea sau imbolnavirea grava a unei rude apropiate etc.;

-prejudicii constand in atingeri aduse cinstei, onoarei, demnitatii, prestigiului sau reputatiei unei persoane (de exemplu, prejudiciile morale cauzate prin insulte, calomnii, defaimari etc.);

-prejudicii constand in atingeri aduse dreptului la nume, la pseudonim sau la denumire (de exemplu, folosirea abuziva a acestor atribute de identificare a persoanelor);

-prejudicii constand in atingeri aduse drepturilor din cuprinsul dreptului de autor si al dreptului de inventator (de exemplu, uzurparea dreptului de autor sau de inventator).

In cazul unor defaimari, insulte sau injurii se poate atrage in acelasi timp atat raspunderea civila cat si cea penala. Astfel, in penal  Art. 225. prevede ca - "(1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoanã, care, dacã ar fi adevãratã, ar expune acea persoanã la o sancþiune penalã, administrativã sau disciplinarã, ori dispreþului public se pedepseºte cu zile-amendã, de la 10 la 120.
(2) Acþiunea penalã se pune în miºcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrþilor înlãturã rãspunderea penalã."

Raspunderea penala poate fi atrasa pentru o multitudine de fapte ce incalca legea penala, cum ar fi:
-incalcarea prin orice mijloace de interceptare a dreptului la viata privata - Art. 209 Cod penal;
-amenintarea - Art. 210 Cod penal;
-santajul - Art. 211 Cod penal;
-violarea secretului corespondentei - Art. 212 Cod penal;
-confectionarea sau utilizarea de aparate pentru interceptarea comunicatiilor - Art 213 Cod penal;
-divulgarea secretului profesional - Art. 214 Cod penal;
si lista infractiunilor poate continua.

In ceea ce priveste impartirea responsabilitatii intre persoana ce posteaza un anumit articol si moderatorii / proprietarii forumului situatia este destul de clara. Persoana care posteaza cu vinovatie un articol ce atrage raspunderea civila si / sau penala va raspunde cu siguranta pentru aceasta.

De obicei nu se pune problema atragerii raspunderii pentru moderatorii / proprietarii forumului. Aceasta situatie se poate schimba daca prin actiunile sau inactiunile lor acestia contribuie la aparitia sau agravarea situatiei litigioase intervenite. De ex. daca se foloseste un forum pentru a calomnia o persoana si acea persoana solicita moderatorilor inlaturarea postarii, demonstrand acestora ca afirmatiile postate sunt mincinoase si acestia refuza aceasta, sunt pasibili sa raspunda civil.

Totusi, aceste situatii pot fi prevenite prin introducerea unui contract / regulament de utilizare a forumului ce va trebui in asa fel postat incat sa nu se permita accesul la forum fara a se acorda acceptul de a fi respectat, regulament care sa stabileasca pe cale conventionala drepturile si obligatiile partilor, politicile si practicile de utilizare a site-ului.

Goga Liviu - http://www.goga.ro

bassul

 • Vizitator
Responsabilitatea posturilor pe forum / gazduire.info
« Răspuns #4 : Mai 14, 2007, 05:49:42 pm »
Un raspuns de calitate. Bine ai venit pe forum, Liviu.

grA$

 • Vizitator
Răspuns: Responsabilitatea posturilor pe forum / gazduire.info
« Răspuns #5 : Iulie 11, 2007, 03:11:55 am »
Foarte frumos si la obiect ... dar am o mica problema: desi cred ca majoritatea userilor de pe forum au nivelul necesar pentru intelegerea postului d-lui Aurelian Liviu Goga, l-as ruga, pe viitor, daca se poate, sa faca si un scurt rezumat al celor spuse intr-un limbaj "dummy enabled" - pentru tot poporu.

E mai rapid si scurt de urmarit.

Multumesc.