Autor Subiect: Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?  (Citit de 6425 ori)

zaboss

  • Membru
  • ***
  • Mesaje postate: 254
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« : Noiembrie 20, 2004, 08:14:10 pm »
Pânã acum "împãrþeam" un server dedicat cu o altã firmã care avea ea nameservere. Acum am crescut ºi dorim sã preluãm noi un server ºi trebuie sã ne facem ºi noi nameservere. Care sunt paºii? Fiindcã pe pagina RNC nu se gãseºte nimic de genul acesta.
Asta ar fi 1.
2. Ce ar fi mai bine, sã folosesc pentru asta un domeniu .ro sau unul .com (sau .net). Întreb asta deoarece orice modificare la RNC trebuie validatã de un operator uman, ceea ce restrânge foarte mult spaþiu de manevrã.
3. Înregistrez ns1.domeniulmeu.ro ºi ns2.domeniumeu.ro, cu câte un IP. Dacã dupã un timp schimb acele IP-uri, trebuie sã iau la schimbat acest lucru la toþi clienþii?

Seby

  • Vizitator
salut
« Răspuns #1 : Noiembrie 21, 2004, 02:00:21 pm »
salut
cel mai bine ar fi sa folosesti un domeniu .com sau .net
cu rnc-ul nu stiu cum sta treaba ca nu lucrez cu ei , apoi , ip-urile care le vei aloca la name serverele tale ar trebui sa fie pe 2 clase C diferite , asta e cel mai bine , pentru ca anumiti ISP nu vor citi bine name serverele daca le vei pune pe aceeasi clasa C , insa merge si pe aceeasi clasa C.
daca doresti sa schimbi ip-urile pe parcurs e ok , daca registraru` nu cere si ip-urile name serverurilor in momentul in care clientul tau schimba name serverele.
daca domeniile sunt pe TLD com net org info biz , nu e nici o problema daca schimbi denumirea name serverelor sau ip-urile lor pe parcurs , insa cu RNC-ul nu stiu cum sta treaba ...
sper ca informatiile astea ti-au fost cat de cat de folos ...
 :wink:

zaboss

  • Membru
  • ***
  • Mesaje postate: 254
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #2 : Noiembrie 21, 2004, 05:19:22 pm »
În linii mari este ºi ceea ce mã gândeam eu. Dar, cum fac "efectiv"?

1. Înregistrez un domeniu .com.
2. ....

RoSpace

  • Vizitator
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #3 : Noiembrie 21, 2004, 08:18:06 pm »
1. te duci in contul tau de la enom
2.  din meniul din stinga, ai ' register DNS'
3. acolo inregisterezi namerserverele pe care le vrei .
4. domeniu de baza trebuie sa fie tot in contul tau de enom ( de exemplu daca vrei ns1.rospace.com, atunci rospace.com trebe sa fie inregistrat la tine in cont)
5. Gata.

zaboss

  • Membru
  • ***
  • Mesaje postate: 254
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #4 : Noiembrie 21, 2004, 08:48:38 pm »
Mulþam. ªi la RNC?

etp.ro

  • Moderator
  • Webmaster
  • *****
  • Mesaje postate: 825
  • Karma: +8/-0
    • Vezi Profilul
    • http://www.myserver.ro
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #5 : Noiembrie 21, 2004, 09:56:34 pm »
la rnc inregistrezi domeniul xulescu.ro, si la inregistrare pui

ns1.xulescu.ro IP1
ns2.xulescu.ro IP2

si iti configurezi tu pe serverul respectiv cele doua, si gata.

Nu e musai sa fie din clase C diferite, dar e bine sa fie. In nici un caz nu vei avea probleme cu "citirea" lor de catre isp-uri.

Pur si simplu este vorba de imposibilitatea de a avea 2 ip-uri consecutive(de exemplu) prin provideri diferiti, hence imposibilitate backup.

Mai sunt unle tld-uri care au cerinte ciudate la ns-uri (de exemplu la .de stiu ca e ceva ciudat, nu gazduiesc nici un .de, deci nu stiu, dar poate stiu altii).

etp.ro

  • Moderator
  • Webmaster
  • *****
  • Mesaje postate: 825
  • Karma: +8/-0
    • Vezi Profilul
    • http://www.myserver.ro
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #6 : Noiembrie 21, 2004, 10:03:05 pm »
avantajul la a avea ns-urile .ro

Sa zicem ca ai 200 doemnii pe ns-urile respective, si la un moment dat vrei sa schimbi ns-urile.

Teoretic la .com-uri trebuie schimbat la fiecare din cele 200. La fel si la .ro-uri, dar acolo ai posibilitatea sa o faci tu pt cele 200, nu fiecare client in parte. Fiind zone-admin (adica ownerul domeniului care este ns) poti accepta tu modificarile la domenii.


Evident, dezavantajul major este ca daca ai schimbat la 200 domenii, ai dat de munca 2 zile cuiva de la rnc, ca tre' sa le faca manual. Si daca faci asta vineri...poate pe marti iti si merg :)))

Seby

  • Vizitator
heh
« Răspuns #7 : Noiembrie 21, 2004, 10:12:51 pm »
si la com merge la fel , si totul se face automat , acum depinde de registraru` tau ...
tucows , works perfect !

etp.ro

  • Moderator
  • Webmaster
  • *****
  • Mesaje postate: 825
  • Karma: +8/-0
    • Vezi Profilul
    • http://www.myserver.ro
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #8 : Noiembrie 21, 2004, 10:39:44 pm »
daca e in contul tau de reseller domeniul respectiv, da.

daca nu, nu poti sa modifici tu ns-ul unui domeniu de la alt registrar.

Seby

  • Vizitator
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #9 : Noiembrie 21, 2004, 10:57:51 pm »
Citat din: "etp.ro"
daca e in contul tau de reseller domeniul respectiv, da.

daca nu, nu poti sa modifici tu ns-ul unui domeniu de la alt registrar.

nu crezi ca asta era logic ?

etp.ro

  • Moderator
  • Webmaster
  • *****
  • Mesaje postate: 825
  • Karma: +8/-0
    • Vezi Profilul
    • http://www.myserver.ro
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #10 : Noiembrie 21, 2004, 11:03:07 pm »
daca ai fi stiut cum e la .ro-uri, nu am mai fi umplut topicul de posturi cu explicatii.

Pe scurt, daca ns-urile tale sunt .ro, si domeniul iti apartine, si un alt domeniu .ro este gazduit pe ns-urile tale, si tu te hotarasti sa schimbi acele ns-uri, poti sa o faci fara interventia ownerului de domeniu.


ok now?

Cosmin L. Neagu

  • Moderator
  • Hostmaster
  • *****
  • Mesaje postate: 1501
  • Karma: +15/-5
    • Vezi Profilul
    • clneagu
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #11 : Noiembrie 22, 2004, 01:30:02 am »
La .de e un pic mai ciudat pt. ca nameserverele pe care le pui la domeniu trebuie neaparat sa rezolve domeniul si pe deasupra trebuie sa fie si corect setate in root name servers... ce-i drept forteaza putin providerii sa aiba ns-urile setate corect...

zaboss

  • Membru
  • ***
  • Mesaje postate: 254
  • Karma: +0/-0
    • Vezi Profilul
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #12 : Noiembrie 22, 2004, 08:53:46 am »
Mulþam pentru explicaþii.

Citat din: "etp.ro"

Pe scurt, daca ns-urile tale sunt .ro, si domeniul iti apartine, si un alt domeniu .ro este gazduit pe ns-urile tale, si tu te hotarasti sa schimbi acele ns-uri, poti sa o faci fara interventia ownerului de domeniu.
ok now?

Dacã figurezi la technical sau administrativ contact poþi sã faci modificãri fãrã intervenþia posesorului de domeniu. Nu la asta te referi?

etp.ro

  • Moderator
  • Webmaster
  • *****
  • Mesaje postate: 825
  • Karma: +8/-0
    • Vezi Profilul
    • http://www.myserver.ro
Care sunt paºii pentru crearea unui ns (ns.domeniulmeu.ro)?
« Răspuns #13 : Noiembrie 22, 2004, 02:07:06 pm »
nu. daca figurezi ca persoana de contact la domeniul care este nameserver poti sa faci modificari.