Sfatul meu pentru cei ce cauta gazduire :
Sa admitem ca domeniu ai,cauti doar gazduire.
1.Site international sau cu audienta locala?
Personal,am obiectiile mele la a gazdui un site pe servere locale.Raman la varianta unui host cu servere in Germania,Olanda,Franta in extremis pentru site adresat pietei Ro si la servere din US pentru mix local/international.Asta e un subiect separat fata de topicul asta.
2.Cu cine stai de vorba? Cum afli unde are serverele furnizorul? Pretty importanat
Ce ar trebui sa gasesti pe pagina de web a firmei de hosting:
Fii foarte atent daca firma respectiva ofera TRAFIC NELIMITAT sau BANDA NELIMITATA. Acest lucru este de cele mai multe ori ne-adevarat si e doar o masura ieftina de a ademeni clientii. Fiti foarte atenti la TOS SI AUP ((Terms of Service, Acceptable use policy) si cititi in intregime termenii, nu va lasati pacaliti cu anumite specificatii si sunturi legale pe care hoster-ul se bazeaza ca nu ii vei citi.
//added by organic
In momentul in care un provider de gazduire isi asociaza cu anumite oferte sintagma de "Trafic nelimitat", acel provider isi asuma responsabilitatea pentru posibilitatea depasirii taficului care il are alocat el ca si provider de servicii. Responsabilitatea fata de client nu se schimba.
Deci nu e o chestie care trebuie neaparat ocolita sau care e musai in detrimentul clientului. de asemenea nu e un lucru care denota neseriozitate.
//
a.O pagina de about us/despre noi.Aici ar trebui sa fie clar afisate adresa firmei/numere de telefon/date de identificare a firmei.
Consider ca daca au afisate doar adrese de email poti sa pleci de acolo.E ceva reseller/host de tip fly by night.
Important de asemenea este sa pui mana pe telefon si sa suni la firma respectiva.Daca raspunde mama lui Nelutu,inchizi imediat si te duci sa-ti pui de o cafea,te asteapta cautarea unei alte firme.De asemenea important este sa verifici pe cat posibil daca informatia de pe pagina de about e cat de cat reala.
www.dnsstuff.com Aici whois pe domeniu.
O sa ai afisate datele celui care a inregistrat domeniul,nameservere....cam tot.
Sfaturi:
Daca are whoisguard activat pe domeniu(aka la datele de inregistrare sant numai stelute sau datele sant ascunse de registar)pleci de acolo.
Daca e .ro si vezi acolo Mobifon---e domeniu platit lunar de pe cartela/abonamentul de Connex.Nu cred ca cineva care face hosting serios nu are bani sa-si cumpere un .ro sau sa transfere domeniul de la Mobifon pe firma.
Daca vorbim de o firma romaneasca ca inregistrator al domeniului:
Vizita pe
http://www.mfinante.ro/contribuabili/link.jsp?body=/contribuabili/agenti_nume.htmCautare dupa nume/cod fiscal/nr de inregistrare la registrul comertului.
Daca e un dezastru la capitolul raportari financiare sau raportarile lipsesc cu desavarsire e nasol,probabil ca ai de a face cu o firma zombie sau un Spanoche type.Acleasi lucru ca la treaba cu mama lui Nelutu.
Eu nu as da bani pentru servicii decat la firme.Parere personala- daca capitalul social > 500-1000$ dar indicatorii financiari arata volum mare si profit mic sau chiar o pierdere usoara e ok.De asemenea e ok capital social minim de 2 milioane dar cifra de afaceri decenta plus un profit decent.
b.O pagina despre network/servere.Informatiile acestea vor trebui de asemenea verificate .
Daca pe pagina asta apare doar informatie generala si abureli vagi despre servere puternice ca Greuceanu si network beton asta ridica unele intrebari.
Informatia de acolo ,in principiu ar trebui sa fie clara si concisa.
Bonus:
Server /network status via script/mrtg .
Test ip si download speed file.
Specificatii exacte despre servere.
De tinut minte ca serverele puternice dublate de network de calitate costa.
Daca planurile de hosting sant la preturi derizorii,putin probabil ca informatia e corecta.
Singura sansa ar fi ca hostul sa aiba sute sau mii de clienti si sa fie cu o reputatie desavarsita si un volum mare de tranzactii( vezi partea mfinante.ro)
Verificare aproximativa:
http://www.dnsreport.com/Aici veti avea un raport detaliat despre domain name servers ale hostului si o gramada de informatii utile despre calitatea serviciilor:
Orice casuta cu rosu insemana ca lipsa crasa de calitate
Orice casuta cu galben ridica unele intrebari,singura de admis oarecum este cea de la SPF record si cea de la "Glue at parent nameservers"
Aici,daca gasiti galben la "Nameservers on separate class C's si la "Multiple MX records" situatia nu e tocmai roz.
Galben la "Nameservers on separate class C's" inseamna ca dns-ul e pe o singura masina,daca serviciul dns cade, pagina nu va putea fi accesata.
Un host de calitate,care are mai multe servere va avea grija sa aiba secondary name servers pe o alta masina,in alta locatie geografica,pentru siguranta lui si a clientilor.
Galben la "Multiple MX records" --acelasi lucru ca la punctul anterior,aka risc pentru serviciul de mail.
c.
Asigurati-va ca hostul respectiv face backup la date.Frecati la cap agentul de vanzari/firma cu privire la backup si aveti grija ca asta sa fie sti*ulat in contractul pe care il semnati.
Offsite backup e un bonus si orice firma care se respecta face asta minim odata pe zi.
Asta va va asigura ca,in cazul in care serverul pe care santeti gazduit crapa( se intampla la oricine) nu pierdeti datele.
Am vazut host autohton care a crapat si a pus backup vechi de 6 luni inapoi pe server.Intre timp unii facusera update la pagina..etc..a fost neplacut pentru clientii respectivi
d.Verificati la host inainte de a semna/cumpara hosting existenta uni "knowledge base" bine pus la punct- bonus pentru a gasi informatie rapid si la obiect fara a mai contacta firma via ticket system/live chat.
De asemenea prezenta unui live chat pe pagina (care si functioneaza,nu doar te trimite la ticket system) .
e.Existenta unui ToS/AUP/SLA .
In unele cazuri tine loc de contract.
Cititi bine tot ce scrie acolo,si cereti ca la contractul pe care il veti semna sa fie atasate copii ale acelor documente
Ar mai fi multe de adaugat.